آموزش مهارت های زندگی به کودکان، ضرورت و اهمیت

 آموزش مهارت های زندگی به کودکان، ضرورت و اهمیت

مهارت های زندگی

مهارت ها زندگی چیست؟

تعاریف متفاوتی برای مهارت های زندگی ارائه شده است. اصطلاح مهارت های زندگی به معنای توانایی هایی است؛ که برای بهره‌برداری بهتر و بیشتر از زندگی به آن ها احنیاج دارید. هرگونه مهارتی که در زندگی برای شما می تواند مفید باشد؛ بر بهتر شدن کیفیت زندگی شما می تواند اثر گذار واقع شود. به طور کلی مهارت های زندگی، برای مقابله درست و مؤثر با چالش های زندگی به کار برده می شود. این مهارت ها به شما امکان برقراری ارتباط با دیگران و شناسایی و پردازش احساسات را می دهد. همچنین تعریفی که سازمان بهداشت جهانی (WHO)، از مهارت های زندگی ارائه داده است. شامل مجموعه‌ای از توانمندی هایی است؛ که یادگیری آن ها به ایجاد و سازگاری رفتارهای مثبت و سازنده در فرد منجر می شود. علاوه بر این مهارت های زندگی را می توان بر اساس فرهنگ و سن افراد نیز هم تعریف کرد.
آموزش مهارت های زندگی به کودکان

آموزش مهارت های زندگی به کودکان از اساسی ترین موضوعاتی است؛ که باید در تربیت فرزندانمان به آن اهمیت زیادی دهیم. آگاهی و آشنایی با مهارت‌های زندگی که شامل، مجموعه‌ای از توانایی‌ها مانند: مدیریت کردن بحران های چالش های زندگی یا برقراری ارتباط با دیگران است؛ می‌تواند در شرایط زندگی هر یک از ما تأثیر بسیاری داشته باشد. همه ما در زندگی ضعف هایی داریم که می توانند؛ محدودیت‌ها و موانع بسیاری را در طول زندگی‌ برای ما به وجود آورد. با توجه به تمامی تعاریفی که از مهارت های زندگی شد؛ این موضوع مهم را در نظر داشته باشید؛ که کودکان از سنین پایین می توانند؛ به‌خوبی و با روش های درست با مهارت‌های مهم زندگی آشنایی پیدا کنند. و با آموزش صحیح و یادگیری مستمر از همان سنین پایین بتوانند با موانع و چالش های روبرو شوند؛ و از پس آن ها بر آیند. تا زندگی و آینده ای بهتر و با کیفیت مناسبی برای خود بسازند. علاوه بر مطالعه این مقاله و آشنایی با این مهارت ها می توانید؛ برای کمک تخصصی گرفتن در افزایش و بهبود آن ها از روانشناس و مشاور کودکان راهنمایی و کمک بگیرید.
ضرورت آموزش و یادگیری مهارت های زندگی به کودکان

بسیاری از والدین فقط به دنبال پیشرفت توانایی‌های ذهنی و هوشی کودکشان (IQ)، مانند: پیشرفت تحصیلی و یادگیری دروسی چون، ریاضی یا یادگیری زبان‌های مختلف هستند. اما مهم است به این نکته دقت کنید؛ که ذهن کودک شما در همان سنین پایین برای یادگیری ظرفیت بسیار زیادی دارد. در کنار تقویت ذهنی (IQ)، به تقویت مهارت های هوش هیجانی (EQ)، توجه کنید. تقویت این دو مورد هم زمان به کودک شما کمک می کند؛ تا دروان جوانی و بزرگسالی بهتری و متعادل تری را تجربه کند. و راحت تر بتواند؛ مسیر پیشرفت و موفقیت در تمام جنبه های زندگی کسب کند.
مهارت های زندگی به کودکان شامل چه مواردی می شود؟

مهارت های زیادی وجود دارد؛ که شما می توانید به فرزندتان آموزش دهید. این اصل را هم باید در نظر داشته باشید؛ یکی از مهم ترین مهارت های مهم زندگی یادگیری است. این که در هر دوره از زندگی آماده آموزش دیدن و یادگیری باشیم تمامی ندارد. و انسان باید در زندگی همیشه آماده یاد گرفتن مهارت های مختلف باشد. چرا که در جهان مدرن امروز، دقیقه به دقیقه دنیای اطراف ما در حال تغییر است. و ما باید نسبت به افزایش مهارت های خود و یادگیری موضوعات جدید منعطف باشیم. در ادامه به پنج مورد از اساسی ترین و ضروری ترین مهارت های زندگی که کودکان باید آن ها را آموزش ببینند؛ مطرح و بررسی می کنیم.

مهارت حل مسئله و تصمیم‌گیری

حل مسئله و تصمیم‌گیری از مهم‌ترین مهارت‌هایی هستند؛ که در طول زندگی به آن‌ها احتیاج پیدا می کنیم. آموزش مهارت های زندگی به کودکان به همراه مهارت حل مسئله کامل می‌شود. زمانی که در زندگی به یک مشکل بر می خوریم؛ باید بتوانیم شرایط و موقعیت را بسنجیم و برای آن راه حل پیدا کنیم و در نهایت تصمیم بگریم. در تصمیم درست گرفتن برای کودک خود، با راهنمایی کردن او می توانیم به او کمک زیادی کنیم. اما به یاد داشته باشید؛ که همزمان استقلال در تصمیم گیری و حل مسئله را در او پرورش دهیم. این موضوع با تکرار و تمرین بهتر می شود. و به کودک کمک می کند تا در در سنین بالاتر با اعتماد به نفس بیشتر و بهتری برای خود تصمیم گیری کنند و در حل مشکلات خود مستقل تر عمل کنند.
مهارت برقراری روابط اجتماعی

ارتباط برقرار کردن با دیگران برای کودکان امری بسیار مهمی است. آن‌ها از این راه روابط اجتماعی، اصول و قواعد اجتماعی و همین‌طور همدلی و همکاری کردن با دیگران را می آموزند. همچنین این مهارت در دوران بزرگسالی به آن‌ها کمک می‌کند؛ تا در آینده هم به‌ راحتی بتوانند برای خود دوست پیدا کنند. همچنین روابط اجتماعی مناسب و خوب باعث می شود؛ فرد در زمینه کاری و شغلی خود هم بتواند پیشرفت کند. و مسیر موفقیت اجتماعی را برای خود هموار تر کند. این نکته همیشه مهم بوده است؛ که انسان فردی اجتماعی به این دنیا می آید. و ارتباط و مشارکت کردن با دیگران از نیازهای اولیه هر فرد در این جهان است.
مهارت مدیریت زمان

مدیریت زمان از دسته مهارت‌هایی است؛ که در سنین بزرگسالی بسیار به آن احتیاج پیدا می کنیم. چرا که هر چه که سن بیشتر می شود. مسئولیت ها ما هم در زندگی گسترده تر می شود. پس چه بهتر از همان سنین پایین تر یاد بگیریم که برای وقت و زمان خود ارزش قائل شویم. و در مدریت آن کوشا باشیم. کودکان احتیاج دارند؛ که بتوانند بین درس‌ها، کلاس‌های فوق‌العاد و همین‌طور تفریحاتشان تعادل برقرار کنند. و این تعادل از راه یادگیری مهارت مدیریت زمان شکل می‌گیرد.
مهارت نه گفتن

کودکان، در سن بسیار حساسی در زمینه یادگیری هستند. به دلیل این که کودکان شرایط و موقعیت های دنیای اطراف خود را با توجه به تجربه کوتاهشان می سنجند. به دلیل ضعف های که در گفتار و ارتباط برقرار کردن دارند ممکن است؛ مورد زورگویی و بدرفتاری و همچنین خطر تجاوز قرار بگیرند. به همین دلیل مهارت نه گفتن، از اولین اصول، آموزش مهارت های زندگی به کودکان است. این امر باعث می شود؛ کودک بتواند حق و حقوق خود را در شرایط نامناسب تشخیص دهد. و بتواند از خود در برابر هر یک مواردی که گفته شد؛ دفاع کند.
مهارت تفکر نقادانه

تفکر نقادانه به این معناست که زمانی که با موضوعی روبه‌رو می‌شوید؛ بتوانید به‌خوبی تمامی ابعاد آن را ارزیابی کنید. این امر به ما کمک می‌کند هر حرفی را به‌راحتی نپذیرم؛ یا زمانی که در یک شرایط خاصی قرار می‌گیریم؛ به‌خوبی از پس حل کردن آن بربیایم. آموزش مهارت های زندگی به کودکان گاهی فاقد آموزش تفکر نقادانه است. این باعث می شود؛ برخی از کودکان به راحتی و آسانی در جوامع اجتماعی تحت تاثیر دوستان و یا سایر گروه‌های دیگر و حتی افراد سودجو قرار بگیرند. مهارت تفکر نقادانه به کودکان کمک می‌کند؛ هر حرفی را بی دلیل نپذیرند و به‌ خوبی بتواند درباره موضوعات مختلفی پرسش کنند؛ تحلیل و تفسیر خود را ارائه دهند.

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید