۱۱ مورد از خواص بادام زمینی که شاید ندانید (و عوارض جانبی)
بادام زمینی (Peanut) یگ گونه گیاهی از باقلائیان نوعی مغز سرشار از مواد مغذی ضروری است و خواص بادام زمینی متفاوت و متعدد است. معمولا بادام زمینی را بهصورت رست شده یا خام مصرف میکنند. بادام زمینی حاوی مقدار زیادی کالری و تمام ۲۰ نوع اسید آمینه است. این نوع مغز بیشترین میزان آرژنین را دارد که سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند. علاوه بر این بادام زمینی غنی از ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی است که از آنها برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود. بادام زمینی ممکن است به تقویت سلامت قلب، کاهش وزن و پیشگیری از سنگ کیسهی صفرا کمک کند. در مقالهای که برایتان حاضر کردهایم، قرار است شما را با خواص بادام زمینی، ارزش غذایی و عوارض جانبی احتمالی آن آشنا کنیم. تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
طبع بادام زمینی
ارزش غذایی و کالری بادام زمینی
قبل از اینکه به سراغ خواص بادام زمینی برویم، ارزش غذایی ۱۰۰ گرم از این نوع مغز را در اختیارتان قرار میدهیم.
کالری بادام زمینی ۵۶۷
پروتئین ۲۸٫۵ میلیگرم
فیبر غذایی ۸٫۵ میلیگرم
کربوهیدرات ۱۶٫۱۳ میلیگرم
قند ۴٫۷۲ میلیگرم
آهن ۴٫۵ میلیگرم
کلسیم ۹۲ میلیگرم
سدیم ۱۸ میلیگرم
پتاسیم ۷۰۵ میلیگرم
بادام زمینی غنی از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است. این نوع مغز منبع عالی ویتامین E، ویتامین B1 (تیامین)، ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین B9 (فولات)، بیوتین، مس، منیزیم، منگنز و فسفر به شمار میرود. همهی این ترکیبات برای حفظ متابولیسم بدن و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مختلف مفید هستند.
بادام زمینی غنی از اسیدهای چرب تک غیراشباع و چند غیراشباع است که احتمال ابتلا به بیماری قلبی را کاهش میدهند. علاوه بر این بادام زمینی غنی از پروتئینهای گیاهی ضروری است. میزان توصیه شده برای مصرف پروتئین برای زنان و مردان به ترتیب ۴۶ گرم و ۵۶ گرم در روز است.
خواص بادام زمینی
بادام زمینی میتواند به روشهای مختلف سلامتی بدن را بهبود دهد. در ادامه به بررسی خواص بادام زمینی برای سلامتی بدن میپردازیم.
۱. فواید بادام زمینی قلب را تقویت میکند
خوردن بادام زمینی ممکن است از شما در برابر بیماری عروق کرونر قلب محافظت کند. یک مطالعه به این نتیجه رسید که خوردن بادام زمینی ممکن است سطح کلسترول بد (LDL) را کاهش دهد. کلسترول بد منجر به شکلگیری پلاک در رگهای خونی میشود که بادام زمینی از این عارضه جلوگیری میکند.
یک مطالعهی حیوانی درباره فواید بادام زمینی روی موشهای صحرایی نشان داد که عصارهی پوست بادام زمینی غنی از پلیفنولها است و به همین دلیل ممکن است التهاب را که باعث بیماری قلبی میشود، کاهش دهد. رزوراترول موجود در بادام زمینی خواص آنتیاکسیدانی دارد و ممکن است به مبارزه با بیماری قلبی کمک کند. علت این موضوع این است بادام زمینی مثل سایر مواد غذایی حاوی رزوراترول، اثرات محافظتکنندهای روی قلب دارد.
یک مطالعهی دانشگاهی درباره خواص بادام زمینی به این نتیجه رسید که مصرف منظم بادام زمینی همچنین سطح تریگلیسیرید خون را کاهش میدهد که این موضوع هم در تقویت سلامت قلب مفید است. علت این خاصیت بادام زمینی، وجود اسیدهای چرب تک غیراشباع، فولات و منیزیم در آن است.
علاوه بر این یک مطالعهی دانشگاهی روی موشهای صحرایی به این نتیجه رسید که بادام زمینی سطح کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهد. هرچند به مطالعات بیشتری برای پی بردن به این فایدهی بادام زمینی نیاز است.
۲. خواص کره بادام زمینی برای لاغری
کالری کره بادام زمینی بالا است، اما به جای اضافه وزن منجر به کاهش وزن میشود. عجیب است، نه؟ خوردن بادام زمینی بهعنوان میان وعده ممکن است باعث شود در طول روز کالری کمتری مصرف کنید.
در پاسخ به این سوال که آیا بادام زمینی چاق کننده است باید گفت بعضی از مطالعات عنوان میکنند که مصرف بیشتر مغزها منجر به اضافه وزن قابلتوجه نمیشود و حتی ممکن است به کنترل وزن کمک کند. گنجاندن بادام زمینی در رژیم غذایی یکی از بهترین روشها برای دریافت مواد مغذی بدون چاق شدن است.
تحقیقات همچنین نشان میدهند که مصرف بادام زمینی و کره بادام زمینی میتواند احساس سیری را افزایش دهد. بنابراین به جای میان وعدههای سرشار از کربوهیدرات از فواید کره بادام زمینی بهرهمند شوید.
۳. از سنگ کیسهی صفرا پیشگیری میکند
مصرف بادام زمینی با کاهش خطر ابتلا به سنگ کیسهی صفرا در ارتباط است. یک مطالعه درباره فواید بادام زمینی به این نتیجه رسید که مصرف بادام زمینی ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به سنگ کیسهی صفرا مفید باشد.
مردانی که در هفته پنج عدد یا بیشتر بادام زمینی میخورند، کمتر در معرض ابتلا به سنگ کیسهی صفرا قرار میگیرند. زنانی که هر هفته پنج عدد یا بیشتر بادام زمینی میخورند، کمتر کولهسیستکتومی (عمل برداشتن کیسهی صفرا) را تجربه میکنند. هرچند برای پی بردن به این خاصیت بادام زمینی، به مطالعات بلندمدت نیاز است.
۴. به کنترل قند خون کمک میکند
اضافه کردن بادام زمینی و کره بادام زمینی به وعدهی غذایی سطح قند خون را افزایش نمیدهد. خوردن این خوراکیها به همراه وعدهی غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا (مثل بیگل یا یک لیوان آبمیوه) ممکن است سطح قند خون را تثبیت کند. انجمن دیابت آمریکا بادام زمینی را بهعنوان یک سوپرفود برای افراد دیابتی معرفی کرده است و از این جهت بر فواید کره بادام زمینی تاکید دارد.
این نوع مغز حاوی منیزیم و چربیهای سالم است که نقش مهمی در کنترل قند خون دارند. مطالعهی انجام شده در دانشگاهی در برزیل به این نتیجه رسید که مصرف بادام زمینی یا کره بادام زمینی ممکن است سطح قند خون را طی روز کنترل کند.
یک مطالعهی دیگر درباره خواص بادام زمینی به این نتیجه رسید که مصرف بیشتر بادام زمینی یا کره بادام زمینی میتواند احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را در زنان کاهش دهد. علاوه بر این در مطالعهی ذکر شده نشان داده شد که دنبال کردن رژیم غذایی غنی از بادام زمینی طی ۲۴ هفته توانست پارامترهای سلامت را در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ بهبود دهد.
ارزش غذایی بالای بادام زمینی مسؤول این خاصیت بادام زمینی است. این نوع مغز حاوی چربیهای تک غیراشباع، فیبر، آرژنین، نیاسین، فولات و ویتامین E است که همگی در زمینهی ذکر شده مفید هستند.
۵. خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد
بادام زمینی چاق کننده است
مصرف زیاد بادام زمینی و مغزهای دیگر با کاهش احتمال ابتلا به سرطان رودهی بزرگ در ارتباط است. ایزوفلاوین و رزوراترول موجود در بادام زمینی خواص ضدسرطانی دارند و ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به سرطان مفید باشند.
مطالعهی انجام شده در هلند به این نتیجه رسید که مصرف بادام زمینی با کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در ارتباط است. همچنین نشان داده شده که بادام زمینی از سرطانهای معده و روده جلوگیری میکند.
در یک مطالعه درباره فواید بادام زمینی نشان داده شد افرادی که بادام زمینی نمیخورند، در مقایسه با کسانی که این مغز را مصرف میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطانهای ذکر شده قرار میگیرند. هرچند نتایج متناقضی در این زمینه وجود دارد، چون بادام زمینی ممکن است به بعضی سموم مثل آفلاتوکسین آلوده باشد.
این سموم ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را افزایش دهند. محققان در مطالعهی انجام شده در دانشگاه جورجیای آمریکا به این نتیجه رسیدند که رزوراترول موجود در بادام زمینی خواص آنتیاکسیدانی قوی دارد و به همین دلیل به کاهش احتمال ابتلا به سرطان کمک میکند.
۶. خواص کره بادام زمینی و بادام زمینی انرژی را افزایش میدهد
بادام زمینی منبع غنی پروتئین و فیبر محسوب میشود و به همین دلیل به تبدیل کربوهیدرات به انرژی کمک میکند. پروتئین موجود در بادام زمینی تقریبا ۲۵ درصد از کل کالری آن را تشکیل میدهد.
ترکیب فیبر و پروتئین بادام زمینی سرعت فرآیندهای گوارشی را کاهش میدهد و از این طریق آزاد شدن انرژی در بدن را آسان میکند. هرچند به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است. در نتیجه بهرهگیری از خواص کره بادام زمینی و بادام زمینی میتواند انرژی شما را افزایش دهد.
۷. علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک را تسکین میدهد
تسکین علائم سندرم تخمدان پلیکیستیک یکی دیگر از خواص بادام زمینی به شمار میرود. هرچند تحقیقات در این زمینه محدود هستند. شواهد عنوان میکنند که بادام زمینی ممکن است به درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک کمک کند، چون حاوی اسیدهای چرب تک غیراشباع است.
بعضی از تحقیقات نشان میدهند که رژیم غذایی که حاوی مقدار زیادی از این چربیها باشد، میتواند به بهبود وضعیت متابولیک در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک کمک کند.
۸. خواص آنتیاکسیدانی دارد
بادام زمینی خواص
بادام زمینی غنی از ترکیبات گیاهی و آنتیاکسیدانی است. بیشتر این ترکیبات در پوست بادام زمینی وجود دارند. باید بادام زمینی را بهطور خام مصرف کنید تا از تمام خواص آن بهرهمند شوید.
بعضی از ترکیبات گیاهی موجود در بادام زمینی شامل رزوراترول و فیتواسترول میشوند که به مختل کردن جذب کلسترول، ایزوفلاونها و اسید فیتیک موجود در دانههای گیاهی کمک میکنند.
۹. از شما در برابر بیماری آلزایمر محافظت میکند
مواد غذایی غنی از نیاسین مثل بادام زمینی ممکن است در محافظت از شما در برابر بیماری آلزایمر و زوال شناختی مرتبط با سن مفید باشد. بادام زمینی منبع عالی نیاسین و ویتامین E محسوب میشود که نشان داده شده از شما در برابر ابتلا به بیماری آلزایمر محافظت میکنند.
مطالعهی انجام شده روی ۴ هزار فرد ۶۵ سال به بالا به این نتیجه رسید که دریافت نیاسین از مواد غذایی، احتمال ابتلا به زوال شناختی را کاهش میدهد.
۱۰. خواص بادام زمینی ممکن است سلامت پوست را بهبود ببخشد
یک مطالعه نشان داد که مصرف بادام زمینی ممکن است از پوست در برابر آفتابسوختگی و آسیبهای مختلف محافظت کند. ویتامین E، منیزیم و زینک (روی) موجود در بادام زمینی ممکن است با باکتریها مبارزه کنند و باعث شوند پوستتان درخشان شود.
بتاکاروتن (یک نوع آنتیاکسیدان) بادام زمینی ممکن است در بهبود سلامت پوست اثرگذار باشد. هرچند تحقیقات در این زمینه محدود هستند.
۱۱. در بهبود سلامت مو مفید است
دربارهی فواید بادام زمینی در بهبود سلامت مو تحقیقات زیادی وجود ندارد، با این حال گفته میشود این نوع مغز به دلیل اینکه تمام اسید آمینهها را دارد و حاوی مقدار زیادی پروتئین است، ممکن است مکمل خوبی در رژیم غذایی مخصوص رشد مو باشد. بادام زمینی غنی از مواد مغذی مفید برای رشد مو است.
مضرات بادام زمینی
حساسیت به بادام زمینی
بادام زمینی با وجود اینکه خواص زیادی برای سلامتی بدن دارد، اما ممکن است باعث بروز بعضی عوارض جانبی شود در نتیجه پرداختن به مضرات بادام زمینی هم ضروری است. علت این موضوع وجود دو نوع پروتئین در آن است که آراچین و کوناراچین نام دارند. مصرف بیش از حد این ماده غذایی ممکن است در افراد دارای حساسیت به بادام زمینی باعث بروز واکنشهای آلرژیک شود.
یک مطالعهی دانشگاهی به این نتیجه رسید که بادام زمینی ممکن است بهطور بالقوه باعث ایجاد واکنشهای آلرژیک کشنده در بعضی از افراد شود. اگر بعد از خوردن بادام زمینی دچار واکنش آلرژیک شدید یا میدانید که به بادام زمینی حساسیت دارید، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید. یکی دیگر از عوارض جانبی احتمالی بادام زمینی، جلوگیری از جذب آهن است.
بادام زمینی حاوی فیتات است که مانع از جذب آهن میشود. ممکن است بعد از خوردن بادام زمینی دچار مسمومیت با آفلاتوکسین شوید که میتواند منجر به سرطان کبد و نارسایی کبدی شود. میتوانید با نگهداری بادام زمینی در مکانی که رطوبت کم و دمای مناسب دارد، از ابتلا به این عارضه پیشگیری کنید.
سخن آخر درباره خواص بادام زمینی
بادام زمینی یک نوع مغز سرشار از مواد مغذی است که فواید زیادی برای بدن دارد. این نوع مغز حاوی ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی است و به درمان بیماریهای مختلف کمک میکند. با وجود بالابودن کالری بادام زمینی، این ماده باعث افزایش وزن نمیشود. با این حال توجه داشته باشید که بعضی از افراد ممکن است بعد از خوردن بادام زمینی دچار یک سری عوارض جانبی شوند و مضرات بادام زمینی را تجربه کنند. بنابراین در مصرف بادام زمینی زیادهروی نکنید و اگر دچار عوارض جانبی شدید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.