رنگ لباستان چگونه بر خلقوخوی شما تاثیر میگذارد؟
همانطور که قبلا در مطلب تاثیر رنگها بر درمان بیماریها گفته بودیم رنگ میتواند بر خلقوخوی ما تاثیر بگذارد. فرقی ندارد رنگهای مختلف را در دکوراسیون خانه استفاده میکنید، ملافهها و پردهها را رنگارنگ میکنید یا رنگ لباس خود را از یک پالت رنگی متنوع انتخاب میکنید. رنگها میتوانند حال و هوای ما را تغییر دهند.
رنگها چه پیغامی با خود به همراه دارند؟
رنگ یکی از قدرتمندترین ابزارها برای برقراری ارتباط است و میتوانیم به کمک آن خود را به دیگران معرفی کنیم. رنگ لباس ما به دیگران میگوید چه شخصیتی داریم. هر روز صبح که لباس میپوشیم با رنگها به خودمان تاکید میکنیم چه کسی هستیم و چه احساسی داریم.
رنگ لباس ما به عنوان علامتی برای دیگران عمل میکند و به آنها میگوید که ما چه شخصیتی داریم.
نظریهپردازان سالهای سال تلاش کردند ارتباط معنایی بین رنگهای مختلف را درک کنند. در طول تاریخ دیدهایم که قوانین و سنتها مردم را ملزم به پوشیدن یک رنگ خاص کرده یا استفاده از رنگ خاصی را ممنوع کرده است. مثلا کادر درمان لباسهای فرم میپوشند و حوزهی فعالیت و تخصصشان را با رنگهای مختلف نشان میدهند.
بدون شک رنگ میتواند نقش مهمی در زیباتر شدن کمد لباس و زندگی ما داشته باشد اما باید ببینیم چطور میتوانید رنگهایی را انتخاب و ترکیب کنیم که بر خلقوخوی ما تاثیر مثبت بگذارد.
i
قرار دادن رنگ در احساسات زمینهای
قرار دادن رنگ در احساسات پایه
روانشناسی رنگها موضوعی جذاب و بحث برانگیز است. گرگوری سیوتی یکی از نویسندگان حوزهی روانشناسی است که این مساله را اینطور توضیح میدهد: «اغلب گفتوگوهای امروز پیرامون رنگها و آثار آن براساس شواهد به دست آمده است. احساسات هر فرد نسبت به هر رنگ با تجربیات او ارتباط دارد و همین موضوعع باعث شده که امکان دستهبندی رنگها و احساسات وابسته به آنها به صورت عمومی دشوار باشد. احساسات وابسته به رنگها را میتوان به صورت کلی و زمینهای دستهبندی کرد اما وقتی در مورد سایهی آنها، یعنی ارتباط احساسات یک فرد و رنگها، صحبت میکنیم موضوع متفاوت میشود و نمیتوان از آن الگوی تکرار شوندهی زمینهای استفاده کرد.
با تمام این توصیفات باز هم رنگها در نقاط مختلف جهان پیغامهای مختلفی را با خود به همراه دارند و حتی به عنوان علامت رویدادهای مهم از آنها استفاده میشود. مثلا در هند رنگ قرمز رنگ سنتی عروسی است. هندیها معتقدند این رنگ نشاندهندهی رفاه، پاکی، شور و قدرت است. همچنین رنگ مشکی در اغلب فرهنگها برای عزاداری استفاده میشود. البته در بعضی از فرهنگهای آسیای شرقی رنگ سفید برای عزاداری انتخاب میشود زیرا آنها معتقدند مراسم مرگ یک فرد جشنی برای زندگی است.
از رنگها برای جنبشهای مختلف و انتقال پیام این جنبشها در مراسم عمومی استفاده میشود. مثلا یک بار ستارگان سینما در مراسم گلدن گلوب لباس سیاه پوشیدند تا همراهی خود را با جنبش #MeToo نشان دهند. همچنین زنان سیاهپوست مشهور با پوشیدن لباسهای زرد رنگ به بهتر دیده شدن جنبش حمایت از زنان سیاهپوست کمک میکنند. دکتر داون کارن، روانشناس رنگ، در مصاحبهای که اخیرا داشته گفته است: « پوشیدن رنگ زرد توسط زنان سیاهپوست نشاندهندهی جسارت آنها است چون با انتخاب این رنگ کاملا زمینهی رنگ را تغییر میدهند.»
پالت رنگی خودتان را پیدا کنید
اولین قدم برای پیدا کردن رنگهای مناسب برای خودتان رفتن به سراغ دستهبندی رنگهای گرم و سرد، پرانرژی و آرام است. بعد از پیدا کردن دستهی رنگی مناسب باید آنها را امتحان کنید. شاید توصیههای رنگشناسی برای همه کاربرد نداشته باشد پس از آنها فقط برای شروع مسیر امتحان و بررسی رنگها استفاده کنید.
رنگهای سبز و آبی، که معمولا به عنوان رنگهای سرد شناخته میشوند، میتوانند باعث ایجاد احساس آرامش شوند. رنگهای قرمز، نارنجی و زرد که از رنگهای گرم هستند هم میتوانند خلقوخو و روحیهی شما را تقویت کنند. هر کدام از رنگها وقتی درد یک قالب و ترکیب رنگی خاص قرار میگیرند معنای متفاوتی ایجاد میکنند. رنگهای کمرنگتر یا روشنتر میتوانند در استایل شما حالت ملایم و لطیفی ایجاد کنند. هرچه رنگها پررنگتر میشوند میزان انرژیای که در شما و محیط ایجاد میکنند هم بیشتر میشود.
حالا به سراغ کمد لباستان بروید و ببینید با دیدن هر رنگ چه احساساتی در شما ایجاد میشود. رنگهای خنثی را با رنگهای متضاد خود ترکیب کنید و ببینید اعتماد به نفس شما را افزایش میدهند یا نه. همچنین لازم است که ترکیب رنگهای مختلف را در موقعیتها و زمانهای متفاوت امتحان کنید. مثلا ببینید وقتی لباس سبز به تن دارید و صبحانه میخورید احساس آرامش میکنید؟ آیا رنگ لباستان در زمان کار شما را خستهتر میکند؟ با کمک روش آزمون و خطا میتوانید به راحتی پالت رنگی مخصوص به خودتان را پیدا کنید.
هر رنگ چه پیغامی دارد
درست است که کمی قبلتر توصیه کردیم که فقط براساس تعاریف روانشناسی رنگها پالت رنگی مخصوص به خودتان را ایجاد نکنید، اما بد نیست که با فضای کلی رنگها آشنا باشیم تا بتوانیم بهتر در موردشان تصمیم بگیریم.
قرمز (خشم – عشق – اشتیاق – قدرت)
قرمز
قرمز معمولا یک رنگ متناقض است و دوست دارد احساسات قوی را در هر دو طرف طیف احساسات نشان دهد. بعضی از فرهنگها از قرمز برای نشان دادن رفاه استفاده میکنند و بعضی دیگر برای اعلام خطر، یعنی این رنگ برای بیان بهترین و سختترین احساسات کاربرد دارد.
اگر میخواهید احساس شجاعت و جسارت کنید قرمز بپوشید. این رنگ شما را در جمع متمایز میکند و در اولین برخورد با افراد تاثیر قویای از خود به جا میگذارد. قرمز یک رنگ آتشین است پس اگر در حال جنگیدن برای رسیدن به یک هدف هستید لباسهای قرمزتان را بپوشید.
نارنجی (اشتیاق – توجه – شادی – انرژی)
نارنجی
نارنجی رنگ پر جنبوجوشی است و معمولا برای جلب توجه استفاده میشود. این رنگ با انرژی و اشتیاق مرتبط است و در افرادی که عاشق فصل پاییز هستند تاثیر انرژی و انگیزهی بیشتری ایجاد میکند. اگر میخواهید احساس برونگرایی کنید نارنجی بپوشید. این رنگ مثل قرمز با افراد ضعیف جور در نمیآید و به همین دلیل تیمهای ورزشی معمولا این رنگ را برای لباس تمرینشان انتخاب میکنند.
زرد (روشنایی – انرژی – گرما – توجه)
زرد
رنگ زرد در تابلوهای هشدار و علائمی که باید توجه افراد را به خود جلب کند استفاده میشود. این رنگ با خورشید مرتبط است. خورشید زندگی را روشن میکند، پوست را گرم میکند و به بدن ما ویتامین D میرساند. پس اگر میخواهید احساس شادی و سرزندگی کنید زرد بپوشید. وقتی لباسی به رنگ زرد بپوشید خیلی سخت میتوانید احساس غم و ناراحتی کنید.
سبز (شانس – حسادت – طبیعت – امنیت)
سبز
رنگ سبز میتواند احساس آرامش و امنیت ایجاد کند. همچنین از این رنگ معمولا برای انتقال احساس حسادت هم استفاده میشود. جالب است بدانید که این رنگ مدتهای طولانی نماد باروری و شانس بوده است. وقتی امیدوار هستید و احساس میکنید زندگی دوباره به جریان افتاده سبز بپوشید. لباسهای سبز را میتوانید به راحتی در هر جمعی بپوشید، مخصوصا اگر این جمع برای شروع یک پروژه یا فصل جدیدی از زندگی باشد.
آبی (غم – اندوه – ثبات – بهرهوری – آرامش)
آبی
آبی رنگ آسمان و اقیانوس است، یعنی دو قسمت از جهان ما که همیشه سر جای خودشان ثابت هستند. به همین دلیل پوشیدن رنگ آبی به نشانهی نشانهی وفاداری و ثبات شناخته شده است و میتواند به ما و اطرافیانمان کمک کند تا احساس آرامش بیشتری داشته باشیم.
اگر میخواهید اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید آبی بپوشید. این رنگ اضطراب را کاهش داده و روحیهای عالی برای سخنرانی کردن در محل کار یا مدرسه ایجاد میکند. از این رنگ میتوانید برای ایجاد آرامش در موقعیتهای استرسزا هم کمک بگیرید.
بنفش (ثروت – سلطنت – رمز و راز – تخیل)
بنفش
تهیهی رنگ بنفش و ارغوانی در قدیم بسیار سخت بوده و به همین دلیل با ثروت و اعتبار همراه بوده است. این رنگ در قدیم از یک نوع صدف دریایی کمیاب در سواحل لبنان امروزی گرفته میشده و به همین دلیل فقط ثروتمندان و پادشاهان میتوانستند لباسها و پارچههایی به رنگ بنفش داشته باشند. امروزه این رنگ بیشتر با رمز و راز و اتفاقات خارقالعاده همراه است. اگر میخواهید احساس منحصربهفرد بودن یا خاص بودن داشته باشید حتما بنفش بپوشید. این رنگ مثل قرمز میتواند شما را از دیگران متمایز کند. پس در تماس آنلاین بعدیتان بنفش بپوشید تا تاثیر عجیب این رنگ را ببینید.
صورتی (عاشقانه – مهربانی – آرامش – پرورش دادن)
صورتی
رنگ صورتی به عنوان یک رنگ زنانه شناخته میشود و معمولا با احساس نرمی و شفقت همراه است. اما در سالهای گذشته تابوهای رنگی شکسته شده و آقایان هم از این رنگ در لباسهایشان استفاده میکنند. اگر به دنبال برقراری ارتباط با افراد هستید صورتی بپوشید. این رنگ احساس شادی و شادابی را منتقل میکند و برای قرارهای عاشقانه یا جشنهای خانوادگی بسیار مناسب است.
قهوهای تیره (طبیعت – انزوا – امنیت – قدرت)
قهوهای تیره
رنگ قهوهای ریشه در طبیعت دارد و احساس امنیت را به ارمغان میآورد. این رنگ احساس زمین محکمی که زیر پایمان است را در ما زنده میکند اما اگر به مقدار زیاد از آن استفاده کنید این احساس جای خود را به افسردگی میدهد. اگر به دنبال سکون یا لحظاتی دور از سرعت زندگی مدرن هستید قهوهای بپوشید. همچنین میتوانید از قهوهای به عنوان رنگ پایه برای ترکیب با رنگهای پررنگتر استفاده کنید.
مشکی (رمز و راز – جسارت – قدرت – ناراحتی)
مشکی
به دلیل اینکه سیاه تمام نور طیف رنگی را جذب میکند به عنوان رنگ در نظر گرفته نمیشود، بلکه عدم وجود رنگ توصیف مناسبتری برای آن است. البته این خصوصیت مشکی را میتوان نشانهی قدرت و جسارت به حساب آورد و در نقطهی مقابل، به دلیل فقدان رنگها آن را با اندوه و غم همنشین کرد.
اگر میخواهید به صورت غیرمستقیم قوی به نظر بیایید مشکی بپوشید. مشکی مثل قرمز قدرت را فریاد نمیزند اما میتواند به راحتی در دیگران احساس ترس و ضعف ایجاد کند. از این رنگ میتوانید برای دکوراسیون محیطهای کاری جدی یا دفتر افرادی که میخواهند صاحب قدرت شناخته شوند استفاده کرد.
سفید (آرامش – پاکیزگی – بیگناهی – پوچی)
سفید
سفید از آن رنگهایی است که معانی متناقضی را با خود به همراه دارد. در بیشتر فرهنگهای غربی معصومیت و خلوص نیت را بیان میکند اما در بعضی از سنتهای شرقی نماد مرگ و عزاداری است. اما به صورت کلی اگر میخواهید احساس شادی و سرحالی داشته باشید سفید بپوشید. سفید حس تازگی را منتقل میکند پس رنگ مناسبی برای لباسی است که در اولین روز از یک مسیر جدید به تن میکنید. رنگ سفید شروع دوباره را نوید میدهد.
مرور کلی
تاثیر رنگها بر روحیهی ما
رنگها در هر قسمت از دنیای ما که دیده میشوند پیغام و احساسات خاصی را منتقل میکنند. البته این پیغام و احساسات در فرهنگهای مختلف متفاوت است اما اغلب رنگها در مفاهیم کلی با هم مشترک هستند. مثلا رنگ مشکی معمولا برای عزاداری، رنگ سبز و آبی برای ایجاد فضایی آرام و مطمئن، و رنگهای گرم هم برای ایجاد فضایی پر انرژی و شاد استفاده میشوند. با توجه به همین موضوع شما میتوانید رنگ لباسهایتان را به شکلی ترکیب کنید که علاوه بر ایجاد احساسات و خلقوخوی مناسب، شخصیت و روحیهی شما را به دیگران معرفی کند.