سفر سوگ نهنگ داغدار؛ اورکای مادر معروف دوباره درحال حمل فرزند مردهاش مشاهده شد
یک اورکای مادر در معرض خطر انقراض که دوباره در حال حمل نوزاد مردهای بر روی سرش دیده شده؛ تکراری غمانگیز از رفتاری است که شش سال پیش نیز خبرساز شد.
تالیکوا، اورکا یا نهنگ قاتلی که به دلیل روش غیرمعمول برای حمل نوزاد مردهاش شهرت یافته بود، اکنون برای بار دوم در خلیج پیوجت در نزدیکی سیاتل، با نوزاد مردهی دیگری روی سرش دیده شده است. این صحنهی غمانگیز، شش سال پس از نخستین بار که چنین رفتاری از او دیده شد، دوباره نگاهها را به سمت این اورکای مادر برگردانده است. اما پژوهشگران میگویند به دنبال این رویداد تلخ، نشانههایی از امید نیز برای آیندهی این گونهی در معرض خطر انقراض وجود دارد.
در سال ۲۰۱۸، تالیکوا به دلیل حمل نوزاد مردهاش به مدت ۱۷ روز، پیمودن مسافتی نزدیک به ۱۶۰۰ کیلومتر در اقیانوس و سپس رهاکردنش، توجه جهان را به خود جلب کرد. تالیکوا با این رفتار که توسط دانشمندان به عنوان «سفر سوگ» و نشانهای از سوگواری این مادر داغدار تعبیر میشود، تصویر بسیار دلخراشی را به نمایش گذاشت. پس از نوزاد مرده، او دو فرزند دیگر به دنیا آورد و آنها را سالم بزرگ کرد. اما اکنون، دوباره در حال عزاداری برای فرزند مردهی دیگری است.
تالیکوا در سال ۲۰۱۸ نیز با حمل نوزاد قبلی خود به مدت ۱۷ روز در جهان مشهور شد
بهگزارش لایوساینس، در روز اول ژانویه ۲۰۲۵ در نزدیکی سیاتل، پژوهشگران اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده آمریکا (NOAA) تصاویری را ثبت کردند که تالیکوا را در حال حمل نوزادی مرده روی سرش نشان میدهد. مایکل میلستین، سخنگوی این اداره در کنفرانس خبری اعلام کرد: «شروع سال جدید با خبر ازدستدادن نوزادی دیگر توسط نهنگ قاتل معروف به جی۳۵، بسیار غمانگیز است. او در سال ۲۰۱۸ نیز با حمل نوزاد قبلی خود به مدت ۱۷ روز در جهان مشهور شد و اکنون دوباره دیدن این رفتار، بسیار دشوارتر از قبل است.»
جمعیت نهنگهای قاتل ساکن جنوب (Orcinus orca) که تالیکوا یا جی۳۵ نیز یکی از اعضای آن است، تحت پوشش قانون گونههای در معرض خطر انقراض قرار دارد و سالهاست که با چالشهای بسیاری دستوپنجه نرم میکند. پژوهشگران سه عامل اصلی کاهش جمعیت گونه را کاهش طعمه، بهویژه آزادماهی جویبار، آلودگی زیستمحیطی و آسیب توسط قایقها شناسایی کردهاند.
در سال ۲۰۱۷، مطالعهای در مجلهی پلاسوان نشان داد که بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۱۴، نزدیک به ۷۰ درصد از بارداریهای نهنگهای این گونه به شکست انجامیده است. یکسوم از مرگ نوزادها نیز در اواخر دوران بارداری و یا پس از تولد نوزاد رخ داده است. پژوهشگرانی که مرگ آخرین نوزاد تالیکوا را ثبت کردهاند، معتقد هستند این نوزاد فقط حدود یک هفته زنده بوده است.
برد هانسن، زیستشناس در مرکز تحقیقات شیلات شمال غرب در اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده آمریکا، توضیح میدهد که تیم پژوهشگران برای اولین بار در ۲۰ دسامبر نوزاد جدید را که جی۶۱ نامیده شد، مشاهده کردند. او میافزاید: «نوزاد تا ۲۳ دسامبر زنده بود، اما نشانههایی از مشکل در وضعیت سلامتیاش وجود داشت.»
سپس، پژوهشگران متوجه شدند حتی زمانی که نوزاد زنده بود، تالیکوا او را به سمت جلو هل میداد. هانسن میگوید: «نوزاد در ابتدا زنده به نظر میرسید، اما در زمان آمدن به روی سطح آب مشخص بود که دچار مشکل شده است.» روز ۳۱ سپتامبر، وقتی پژوهشگران دوباره به آب رفتند، متوجه شدند که نوزاد دیگر دیده نمیشود و تالیکوا چیزی را با خودش حمل میکند. در بررسیهای بعدی مشخص شد که او همان نوزاد جی۶۱ و اکنون مرده است.
مشاهدهی رفتاری که تالیکوا در سال ۲۰۱۸ به خاطرش مشهور شد، در نهنگهای قاتل نامتداول نیست. نهنگهای قاتل یکی از چندین گونهی نهنگها و دلفینهایی هستند که گاهی فرزندان مرده را با خود حمل میکنند.
پژوهشگران همچنان بر گروه تالیکوا که به «گروه جی» معروف است، نظارت خواهند داشت. با وجود حادثهی ناگوار، امیدهایی برای آیندهی این گونه وجود دارد. در همین هفته، نوزاد دیگری در این گروه به دنیا آمده که زنده است و سالم به نظر میرسد.
مایکل میلیستین میگوید: «خبر امیدوارکننده این است که جی۳۵ پیشتر نیز نوزادهایی به دنیا آورده که زنده ماندهاند و این موضوع به ما برای آیندهی این جمعیت امید میدهد.» او میافزاید همزمان با مرگ نوزاد جی۳۵، نوزاد جدیدی که در گروه جی مشاهده شده کاملاً سالم و سرحال به نظر میرسد.