بدترین اشتباهات مادران کم تجربه در نگهداری از نوزاد
به دنیا آمدن نوزاد یکی از خوشایندترین اتفاقات در زندگی هر پدر ومادری است اما این اتفاق دلپذیر ممکن است والدین را با چالش هایی روبرو کند زیرا مراقبت از نوزاد کار بسیار دشواری است و نیاز به تجربه زیادی دارد. بی تجربگی پدر و مادر و ندانستن برخی نکات به ویژه در ماههای اول تولد کودک سبب بروز اشتباهاتی می شود که برای نوزاد خطرناک است. در ادامه این بخش از نمناک بدترین اشتباهات و مراقبتهای غلط در نگهداری نوزاد را برای والدینی که تازه پدر و مادر شدهاند، آورده ایم.
بدترین اشتباه مادران کم تجربه در نگهداری نوزاد
بغل نکردن نوزاد
برخی والدین به توصیه اطرافیانشان نوزاد را از ترس بغلی شدن در آغوش نمی گیرند اما این کار بسیار اشتباه است، نوزادان در ۱۴ ماه اولیه زندگی نیاز به در آغوش گرفتن دارند، در آغوش گرفتن نوزاد، احساس امنیت و ایمنی در او ایجاد میکند و اعتماد به نفس او را بالا میبرد و در صورت اهمیت ندادن به بغل کردن نوزاد، مطمئن باشید نوزادی لوس پرورش خواهید داد که به هر حال با جیغ و فریاد به خواسته خود میرسد.
تکان دادن نوزاد
یکی دیگر از اشتباهات والدین استفاده از روش تکان دادن برای ساکت کردن نوزادی است که گریهاش بند نمی آید، این رفتار گاهی به بهای جان نوزاد تمام می شود زیرا مغز سر نوزادان چندین ماه اولیه زندگی خود شل و آبکی است و هنوز سفت نشده، این آبکی بودن مغز عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد، اگر با این شلی مغز نوزاد، والدین هم مدام برای خوابیدن از تکان دادن استفاده کنند، اتفاقات ناخوشایندی برای نوزاد پیش می آید و باعث آسیب به مغزش میشود.
دستکاری بند ناف نوزاد
برخی از والدین پس از به دنیا آمدن نوزاد، بند ناف او را دستکاری می کنند به امید اینکه زودتر بیفتد، ریشهٔ بند ناف معمولاً بعد از گذشت هفت تا ۲۱ روز پس از تولد خشک میشود و از بدن نوزاد جدا خواهد شد. این جدا شدن باعث ایجاد زخم کوچکی میشود که آن هم بعد از چند روز برطرف خواهد شد. دستکاری بند ناف موجب بروز مشکلاتی برای نوزاد می شود پس از دست زدن به بند ناف و یا کشیدن آن به بهانه افتادن سریعتر، مطلقا خودداری کنید، حتی اگر بند ناف به یک مو بند بود، از دستکاری و کندن آن خودداری کنید و به هیچ وجه بند ناف نوزاد را به موادی همچون الکل، بتادین و یا روغن، آغشته نکنید.
نگرفتن بادگلوی نوزاد
شیر خوردن یکی از مهمترین فعالیتهای نوزادان است. در زمان بلعیدن شیر، حبابهای هوا به دام میافتند و وارد معده کودک شده و او نفخ میکند، بهترین روش برای رهایی کودک از این حالت، گرفتن آروغ او است. اگر بهموقع عمل آروغ گرفتن از نوزاد را انجام ندهید و بادگلو او را نگیرید، بلعیدن هوای بیشازحد باعث میشود کودک شما دچار مشکلات و درد شکم شود و بدخلق به نظر برسد. با خمکردن دست و زدن ضربههای ملایم و مکرر به پشت نوزاد، میتوانید به رهایی هوا از معده او کمک کنید.
عوض نکردن پوشک
تعویض پوشک گاهی کاری مشکل برای مادران و پدران جوان به خصوص در شب است اما دیر عوض کردن پوشک نوزاد عوارض زیادی در پی دارد وسبب می شود پوست حساس نوزاد در معرض آلودگیها قرار گرفته و بسوزد و قرمز شود. همچنین باکتریهای موجود در پوشک به خصوص در نوزادان دختر میتواند سبب بروز عفونت در مثانه شود پس برای نوزادان تازه متولد شده، هر ۲ تا ۳ ساعت یک بار پوشک او را تعویض کنید.
شیردهی کافی به نوزاد
برخی از نوزادان بیشتر ساعات روز را در خواب به سر می برند، گاهی والدین می پندارند که تنها در ساعت بیداری باید به کودک شیر دهند اماشما باید نوزاد خود را با نوازشهای ملایم برای تغذیه بیدار کنید و هر دو ساعت یک بار به او شیر دهید، معدههای نوزادان خیلی کوچک است، آنها نیاز به خوردن مقادیر کمی شیر، در حدود ۳۰ تا ۹۰ میلیلیتر در دفعات دارند.
بوسیدن نوزاد
بوسیدن نوزاد تازه متولد شده توسط اطرافیان یکی از کارهای اشتباه است، پس نوزاد تازه متولد شده را نبوسید زیرا نوزادان تازه متولد شده دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند که آنها را به راحتی مستعد ابتلا به عفونت های ویروسی می کند و ویروسها و باکتریها به راحتی از طریق دهان، چشم یا بینی کودک پخش میشوند.
حمام کردن نوزاد تازه متولد شده
در زمان های گذشته نوزاد را پس از تولد به حمام می بردند اما امروزه این کار پیشنهاد نمی شود زیرا هنوز سیستم تنفسی نوزادانی که تازه متولد شده اند، تثبیت نشده است، بنابراین بهتر است از حمام کردن نوزاد تا دو روز پس از تولد اجتناب کنید. برخی از خانواده ها نیز نوزاد خود را تا هنگام افتادن بند ناف به حمام نمی برند که این کار نیز مانند حمام کردن زود هنگام نوزاد اشتباه است زیرا در این صورت، ترشحات روییدن نوزاد سبب بروز عفونت های بسیاری در آنان می شود.
بی اهمیتی به محیط خواب نوزاد
والدین در طول روز از نوزاد مراقبت می کنند و گاهی او را در بین تشک نرم، ملحفه ها و عروسک های پولیشی می خوابانند، بالش، پتو های اضافه، اسباب بازی های نرم، بند پستانک از علل خفگی نوزاد در خواب هستند. خواباندن کودک در کنار خود نیز اشتباه است، متأسفانه برخی از نوزادان به طور تصادفی توسط والدین خود خفه شده اند. بهترین راه برای ایمن نگه داشتن نوزادان هنگام خواب، تختخواب خودشان است.