این ادویه چاره نجات شما از التهاب و سوءهاضمه
اولین مطالعه از نوع خود که به صورت آنلاین در مجله BMJ Evidence-Based Medicine منتشر شد، نشان میدهد که ترکیب طبیعی موجود در زردچوبه ادویه آشپزی ممکن است به اندازه امپرازول، دارویی که برای مهار اسید اضافی معده استفاده میشود، برای درمان علائم سوء هاضمه موثر باشد.
زردچوبه از ریشه گیاه Curcuma longa به دست میآید. این گیاه حاوی یک ترکیب طبیعی فعال به نام کورکومین است که تصور میشود خواص ضد التهابی و ضد میکروبی دارد و مدتهاست به عنوان یک درمان دارویی، از جمله برای درمان سوء هاضمه، در آسیای جنوب شرقی استفاده میشود.
اما مشخص نیست که این دارو تا چه اندازه با داروهای معمولی برای این نوع اثر بخشی مقایسه میشود، عمدتاً به این دلیل که هیچ مطالعه سر به سری انجام نشده است.
بنابراین، محققان به طور تصادفی ۲۰۶ بیمار ۱۸ تا ۷۰ ساله را با ناراحتی مکرر معده (سوء هاضمه عملکردی) با علت ناشناخته، که از بیمارستانهای تایلند بین سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ انتخاب شده بودند، به یکی از سه گروه درمانی برای یک دوره ۲۸ روزه تقسیم کردند.
درمانها عبارت بودند از: زردچوبه (دو کپسول بزرگ ۲۵۰ میلی گرمی کورکومین چهار بار در روز) و یک کپسول ساختگی کوچک (۶۹ بیمار) به عنوان گروه شاهد. امپرازول (یک کپسول کوچک ۲۰ میلی گرمی در روز و دو کپسول ساختگی بزرگ چهار بار در روز (۶۸ بیمار) و زردچوبه به اضافه امپرازول (۶۹ بیمار).
امپرازول یک مهارکننده پمپ پروتون یا به اختصار PPI است. PPI برای درمان سوء هاضمه عملکردی استفاده میشود که علائم آن شامل احساس سیری بیش از حد بعد از غذا (سیری پس از غذا)، احساس سیری تنها پس از کمی غذا (سیری زودرس) و درد ویا احساس سوزش در معده ویا لوله غذا (درد اپی گاستر) است.
اما استفاده طولانی مدت از PPIها با افزایش خطر شکستگی استخوان، کمبود ریزمغذیها و افزایش خطر عفونت مرتبط است. از ۲۰۶ بیمار ثبت نام شده، ۱۵۱ بیمار مطالعه را تکمیل کردند که ۲۰ نفر در گروه کورکومین و ۱۹ نفر در گروه امپرازول بودند. ۱۶ نفر نیز در گروه درمان ترکیبی، آزمایش را ترک کردند.
بیماران در هر سه گروه دارای ویژگیهای بالینی و نمرات سوء هاضمه مشابهی بودند که توسط نمره ارزیابی شدت سوء هاضمه یا SODA در شروع کارآزمایی ارزیابی شدند. بیماران پس از ۲۸ روز و سپس مجدداً پس از ۵۶ روز مورد ارزیابی قرار گرفتند.
نمرات SODA کاهش قابل توجهی را در شدت علائم تا روز ۲۸ برای درد (۴.۸۳-، ۵.۴۶- و ۶.۲۲-) و سایر علائم (۲.۲۲-، ۲.۳۲- و ۲.۳۱-) به ترتیب در گروه ترکیبی، کورکومین به تنهایی و امپرازول به تنهایی نشان داد.
این بهبودها پس از ۵۶ روز برای درد (به ترتیب ۷.۱۹-، ۸.۰۷- و ۸.۸۵-) و سایر علائم (به ترتیب ۴.۰۹-، ۴.۱۲- و ۳.۷۱-) قویتر بودند.
SODA همچنین نمرات رضایت را مشخص کرد: به گفته محققان، این امتیازات در طول زمان در میان مصرف کنندگان کورکومین به ندرت تغییر کرده است، که احتمالاً به طعم و یا بوی آن مربوط میشود.
به گفته محققان، هیچ عارضه جانبی جدی گزارش نشده است، اگرچه آزمایشهای عملکرد کبدی میزانی از وخامت را در میان مصرفکنندگان کورکومین با اضافه وزن نشان میدهد.
آنها اندازه کوچک مطالعه، و همچنین چندین محدودیت دیگر، از جمله دوره مداخله کوتاه و فقدان دادههای نظارت بلندمدت را تصدیق میکنند. آنها میگویند که مطالعات بزرگتر و طولانی مدت بیشتری مورد نیاز است.
با این وجود، آنها نتیجه میگیرند: این کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده چند مرکزی، شواهد بسیار قابل اعتمادی را برای درمان سوء هاضمه عملکردی ارائه میکند، و افزودند که یافتههای جدید مطالعه ما ممکن است در استفاده از کورکومین در عمل بالینی را توجیه کند.