این گیاه حاوی ویتامین های گروه B و املاح معدنی، آهن، فسفر، پتاسیم و کلسیم است

 این گیاه حاوی ویتامین های گروه B و املاح معدنی، آهن، فسفر، پتاسیم و  کلسیم است

سویق عدس

سویق عدس یا همان آرد حبوبات انواع مختلفی دارد از سَویق جو گرفته تا گندم و سنجد که هر کدام برای خود خواص خودشان را دارد.سَویق به آن در فارسی قدیم، «پِست» گفته می‌شد.

 

سویق عدس یا همان آرد حبوبات انواع مختلفی دارد از سَویق جو گرفته تا گندم و سنجد که هر کدام برای خود خواص خودشان را دارد.سَویق به آن در فارسی قدیم، «پِست» گفته می‌شد. امروزه به آن «قاووت» یا «پوره» می‌گویند. گفتنی است که لغت نامه دهخدا لفظ «قاووت» را ترکی می‌داند که غالبا به معنای آرد حبوبات بریان شده است.

سویق عدس

قبل از هر چیز باید از خواص عدس بدانیم. در بعضی شهرهای کشورمان در گویش های مختلف به عدس مرجو و یا مرجومک نیز گفته می شود.

این گیاه در خاک هایی که قبلاً کشت صورت گرفته و دیگر قوت خود را از دست داده است، کشت می شود. عدس به طور معمول برای پخت عدسی، حلیم عدس و یا عدس پلو استفاده می شود.

 

 

عدس در بین حبوبات به جز سویا و لوبیا دارای پروتئین فراوانی است و از قدیمی ترین حبوبات می باشد که توسط انسان کشت شده است.

نام علمی عدس لنس کیولیناریس (Lens esculinaris) می باشد. عدس در کشورهای مختلف شناخته شده است و شهرت بسیاری دارد و در تغذیه کودکان بسیار استفاده می شود.

 

سویق، را به هر صورت بخواهیم معرفی کنیم و هر نوع سویق را بخواهیم توصیف کنیم از این اوصاف خارج نیستند که «گوشت می رویانند و استخوان را تقویت می کنند» اما از این میان سویق عدس با خواص جالبی که دارد توجه ما را به خود جلب می کند.

 

 

خواص عدس

عدس در طب سنتی و از قدیم الایام یک گیاه مقوی محسوب می شود و از نظر طب سنتی یک گیاه گرم و خشک می باشد. عدس یک غذای کامل به حساب می آید و انرژی زیادی برای بدن دارد.

عدس یک پروتئین گیاهی است و از گوشت پروتئین بیش تری دارد.

عدس سرشار از اسید آمینه می باشد و حاوی ویتامین های گروه B و املاح معدنی، آهن، فسفر، پتاسیم و کلسیم به میزان بالایی است.

 

 

عدس منبع غنی از فیبر است و باعث کاهش کلسترول خون می شود.

عدس به دلیل داشتن آهن فراوان گنجاندن آن در رژیم غذایی مادران باردار و شیرده بسیار مفید است و برای رشد کودکان بسیار مؤثر است.

 

 

به دلیل جذب شدن پروتئین عدس می توان به صورت حلیم و یا عدسی تهیه شود و در وعده های صبحانه مصرف شود. خوردن یک وعده عدس در روز انرژی مضاعفی برای فرد در طول روز ایجاد می کند.

 

 

به دلیل داشتن لعاب برای روده و سیستم دستگاه گوارش بسیار مفید است.

می توان برای درمان زخم های گلو، عدس را بپزید و آب عدس را در دهان غرغره کنید. بسیار موثر است.

برای اینکه نفخ ناشی از عدس را از بین ببرید می توانید عدس را همراه با سرکه و نعناع بخورید.

عدس به دلیل داشتن فولات و منیزیم به تقویت قلب بسیار کمک می کند.

 

 

سویق چیست ؟

یک خوراکی بسیار مقوی که از پودر کردن و تفت دادن حبوبات و دانه ها به دست می آید.

 

 

سویق عدس چیست ؟

عدس را علاوه بر حلیم و عدسی و عدس پلو و دیگر موارد می توان به صورت سویق نیز مصرف کرد. از جمله این موارد سویق عدس است.

همان گونه که می دانید خود عدس سودا زا است و خوردن زیاد آن توصیه نمی شود، بلکه باعث رقت قلب شده و امکان دارد اثرات زیادی بر روحیه افراد داشته باشد.

اما وقتی همین عدس تبدیل به سویق می شود خواصی اعجاب انگیز و متضاد از آن می بینیم، و اگر روایات ارزشمند اهل بیت عصمت و طهارت نبود ما هرگز به این اسرار گران بها پی نمی بردیم.

 

 

خواص سویق عدس

1. روایت شده از امام صادق علیه السلام که فرمودند : سویق عدس عطش را قطع می کند و معده را قوی می کند و در آن شفای هفتاد بیماری است و صفرا را خاموش می کند و درون را خنک می کند.
این خواص به بیان روایت در خود عدس نیست و در سویق آن هست، و این جای شگفتی است. البته در طب اسلامی از این دست اعجاز ها کم نیست.

2. امام باقر می فرماید : سویق عدس بسیار پر برکت است و اگر فردی در حالیکه گرسنه است بخورد باعث هضم غذا می شود و اگر کسی گرسنه است بخورد او را سیر می کند.
3. امام صادق می فرماید : سویق عدس باعث رویش گوشت بر بدن می شود و باعث تقویت استخوان می شود و بلغم را از معده از بین می برد و باعث ; کاهش صفرا می شود و اگر کسی به مدت 40 روز و به طور مدام سویق عدس بخورد بازوانش تقویت می شود.
4. در حدیث دیگری سویق عدس دارویی برای مشکلات خونی معرفی شده!
علی بن مهزیار نقل می کند که خانمی دچار حیض (عادت ماهیانه) شد و خون آن متوقف نمی شد تا اینکه نزدیک بود که بمیرد ! پس امام جواد علیه السلام امر کرد که به او سویق عدس بدهیم پس به او دادیم و خوب شد.

 

 

با اینکه عدس سودا زا است اما سویق آن مشکلات خونی را حل می کند و در مواردی که بعضی از اصحاب اهل بیت مشکل خونی پیدا می کردند به آن ها می فرمودند : «از سویق عدس بخور ؛ چرا که جوش آمدگىِ خون را فرو مى نشاند و حرارت را خاموش مى کند»

5. همچنین، همان گونه که بیان شد سویق عدس عطش را هم بر طرف می کند و از اهل بیت علیهم السلام این گونه نقل شده که هر گاه به مسافرت می رفتند سویق عدس همراه خود می بردند.
تبریزیان نیز بیان می کند که خواص سویق عدس از خود عدس تأثیرات بیش تری دارد و تأثیرات شگفت انگیزی دارد.

مصرف سویق عدس برای کودکان و بزرگسالان مفید است و بسیار در طب سنتی توصیه شده است.

6. اگر مادران سویق را در رژیم غذایی کودکان بگنجانند، باعث تقویت کودک شده و به رشد او کمک می کند.
7. تأثیر شگفت انگیز سویق عدس برای قطع پریودی
خوردن عدس برای تنظیم عادت ماهیانه و قطع پریودی بسیار مؤثر می باشد. اگر خانم ها دچار خونریزی زیاد و یا لکه بینی مکرر دارند، مصرف سویق عدس باعث قطع خونریزی می شود.

 

 

اگر فردی حائض شده و هنوز خونریزی دارد از سویق عدس مصرف کند تا خونریزی در زمان حیض را قطع کند. اگر دچار خونریزی شدید در زمان پریودی هستید علت ممکن است سردی باشد و مصرف سویق عدس به دلیل گرم بودن، سردی را از بین می برد و باعث کاهش خونریزی می شود.

اگر برنامه سفر دارید و در آن زمان پریود می شود و این برای شما خوشایند نیست حتماً سویق عدس بخورید. در کل خانم ها از سویق عدس غافل نشوید.

طرز تهیه سویق عدس
عدس سبز و ترجیحا دیم (مقداری کوچک تر است) را به خوبی آسیاب می کنیم و بعد تفت می دهیم و اگر احیانا خوب ریز ریز نشده باشد بعد از تفت دادن دوباره آسیاب می کنیم و تفت می دهیم و بعد از سرد شدن مصرف می کنیم.

 

مقدار مصرف سویق عدس

صبح ناشتا دو قاشق غذا خوری یا بیشتر

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید