علائم استرس در مردان چیست؛ ۷ تاثیر مخربی که استرس روی بدن دارد
واکنش جسمی و روحی به استرس و نحوهی مدیریت آن بین زن و مرد متفاوت است. بیشتر علائم استرس مردان در زنان هم مشاهده میشود، اما بعضی از آنها در مردان شایعتر هستند. شواهد نشان میدهد که زنان بهتر از مردان استرس را کنترل میکنند و کمتر از آنها بهدلیل استرسی ناشی از کار به افسردگی شدید مبتلا میشوند. بهدلیل تفاوت بین مردان و زنان، مهم است که علائم استرس را در مردان بشناسید تا بتوانید آن را بهخوبی مدیریت کنید.
آنچه در ادامه میخوانید:
علائم استرس در مردان
عوارض استرس در مردان
راههای کاهش استرس
علائم استرس در مردان
استرس بهدلایل مختلف، از جمله تفاوت در عوامل بیولوژیکی، ایمنی و هورمونی، در مردان و زنان بهطور متفاوتی بروز میکند. تحقیقات نشان دادهاند که مردان در مقایسه با زنان به استرس واکنش قویتری نشان میدهند و بیشتر از آنها در معرض خطر پرخاشگری، بیماریهای قلبی-عروقی و کاهش عملکرد سیستم ایمنی هستند. علاوه بر این، استرس در مردان میتواند سطح تستوسترون را کاهش و مقدار کورتیزول را افزایش دهد که این امر احساس درد را تشدید میکند.
استرس در مردان شامل علائم و نشانههای جسمی، روانی و رفتاری است:
۱. علائم جسمی
استرس تاثیر چشمگیری روی سلامت جسم دارد. تحقیقات نشان دادهاند که استرس مزمن میتواند به کاهش عملکرد سیستم ایمنی و افزایش خطر عفونت منجر شود و سرعت بهبود زخم را کاهش دهد. سایر علائم جسمی استرس عبارتند از:
سردرد
سرگیجه
یبوست یا اسهال
سوء هاضمه
سوزش سر دل
درد گردن، کمر یا قفسهی سینه
خستگی
ضربان قلب سریع
تنگی نفس
افزایش فشار خون
افزایش یا کاهش وزن
مشکلات پوستی
مشکل در دستیابی یا حفظ نعوظ
مشکلات جسمی را نادیده نگیرید، حتی اگر فکر میکنید صرفا به استرس مربوط میشوند. همیشه بهترین کار این است که با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که به هیچ بیماری زمینهای جسمی یا روانی مبتلا نیستید.
بحران میانسالی مردان چیست، چه علائمی دارد و چگونه باید از آن خارج شوید؟
۲. علائم روانی
علائم روانی استرس در مردان
تشخیص زودهنگام علائم روانی استرس به جلوگیری از افزایش استرس شما به سطح مزمن کمک میکند. این علائم شامل موارد زیر هستند:
اضطراب
غمگینی یا افسردگی
نوسانات خلقی
عصبانیت یا ناتوانی در کنترل خشم
افزایش یا کاهش میل جنسی
افسردگی در مردان چه نشانههایی دارد و چگونه درمان میشود؟
۳. علائم رفتاری
افزایش استرس در مردان ممکن است با علائم رفتاری زیر همراه باشد:
پرخوری یا کمخوری
استفاده از مواد مخدر یا الکل
سیگار کشیدن
انزواطلبی
کمتر ورزش کردن
فشار دادن فک یا دندانقروچه
کابوس دیدن
بیخوابی یا پرخوابی
رفتارهای وسواسی-جبری
عوارض استرس در مردان
استرس میتواند شما بیمار کند و خطر ابتلا به بعضی از بیماریها را افزایش دهد. در این بخش، به عوارض استرس برای مردان اشاره میکنیم.
۱. سرطان پروستات
یک مطالعه نشان داد که استرس خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش میدهد و باعث رشد و گسترش تومور میشود. سیستم عصبی سمپاتیک (SNS) پاسخ جنگ یا گریز بدن را نسبت به استرس تنظیم میکند، در حالی که سیستم عصبی پاراسمپاتیک (PNS) بدن را آرام میکند. هر دوی اینها در سرطان پروستات نقش دارند.
استرس باعث میشود SNS مادهی شیمیایی نورآدرنالین آزاد کند که مشخص شده است باعث تحریک سرطان میشود. رشتههای عصبی PNS مادهی شیمیایی دیگری آزاد میکنند که باعث جدا شدن سلولهای سرطانی و انتشار آنها به سایر قسمتهای بدن میشود.
۲. اختلال نعوظ
در مردان استرس میتواند در هر سنی به اختلال نعوظ منجر شود. استرس علت اصلی اختلال نعوظ در مردان میانسال است، چرا که روی سیگنالهای مغزی که جریان خون آلت تناسلی را افزایش میدهند تاثیر میگذارد. علاوه بر این، استرس مزمن تولید تستوسترون را مختل میکند که این میتواند باعث ناتوانی جنسی شود.
۳. ناباروری
تحقیقات دربارهی تاثیر استرس بر باروری مردان نشان داده است که استرس مزمن روی مقدار تستوسترون، تولید اسپرم و کیفیت اسپرم تاثیر دارد و خطر ناباروری را افزایش میدهد.
۴. بیماری قلبی-عروقی
استرس کلسترول و فشار خون را بالا میبرد که هر دوی اینها از عوامل خطر اصلی در ایجاد بیماری قلبی هستند. بهعلاوه، استرس مکرر باعث التهاب در عروق کرونر (عروق تغذیهکنندهی قلب) میشود و خطر حملهی قلبی را افزایش میدهد.
۵. مشکلات گوارشی مزمن
حتی استرس کوتاهمدت میتواند باعث ناراحتی و درد معده شود، اما استرس مزمن با مشکلات زیر همراه است:
اسهال یا یبوست مزمن
رفلاکس اسید و سوزش سر دل
زخم معده
۶. درد مزمن
ارتباط استرس مردان با درد مزمن
استرس باعث میشود عضلات شما منقبض شوند که این میتواند به درد مداوم گردن، شانهها و کمر منجر شود. استرس همچنین یکی از دلایل شایع سردرد و میگرن است. از سوی دیگر، زندگی با درد مزمن ممکن است استرس و اضطراب را افزایش دهد و یک چرخهی معیوب ایجاد کند.
۷. سرماخوردگی و عفونتهای مکرر
استرس مزمن روی سیستم ایمنی بدن تاثیر میگذارد و احتمال ابتلا به سرماخوردگی و عفونت را افزایش میدهد.
راههای کاهش استرس
خوشبختانه، راههای زیادی برای کاهش استرس در مردان وجود دارد، از جمله:
از دیگران کمک بگیرید؛ با پزشک، مشاور یا یکی از دوستان یا اعضای خانوادهی خود صحبت کنید. صحبت کردن در مورد مشکلات بار استرس را کم میکند و باعث میشود احساس بهتری داشته باشید.
عوامل استرسزا را کاهش دهید؛ اگر احساس درماندگی میکنید، حجم کاری خود را کاهش دهید تا بتوانید استراحت کنید.
با دیگران وقت بگذرانید؛ مردان در هنگام استرس مستعد منزوی شدن هستند و این میتواند باعث بدتر شدن احساس آنها شود. بنابراین، توصیه میکنیم که با دیگران وقت بگذرانید تا فکر خود را از مشکلات دور کنید.
ورزش کنید؛ پیادهروی یا دوچرخهسواری کنید یا به باشگاه بروید. ورزش استرس و اضطراب را کاهش میدهد و کیفیت خواب را بهبود میبخشد. بر اساس تحقیقات، یوگا هم برای کاهش استرس مفید است.
بخشی از وقت خود را به چیزهایی اختصاص دهید که از آنها لذت میبرید؛ وقت گذاشتن برای سرگرمیهای مورد علاقه، چه خواندن کتاب باشد و چه تماشای فیلم، میتواند به شما در مواقع استرس کمک کند.
اگر استرس زندگی روزمرهی شما را مختل کرده است، با پزشک مشورت کنید. پزشک علائمتان را بررسی میکند و در صورت لزوم، شما را به متخصص سلامت روان ارجاع میدهد. مدیریت استرس برای بهزیستی شما ضروری است و این موضوع مهمی است که باید آن را در اولویت قرار دهید.
کلام پایانی
علائم استرس در مردان میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد و در فعالیتهای روزانه اختلال ایجاد کند. استرس را میتوان با خودمراقبتی در خانه مدیریت کرد، اما اگر برای مقابله با آن به کمک نیاز دارید یا نگران علائم خود هستید، با پزشک صحبت کنید.