۱۱ فایده‌ی بازی با لگو برای بهبود خلاقیت و تقویت مغز کودکان

 ۱۱ فایده‌ی بازی با لگو برای بهبود خلاقیت و تقویت مغز کودکان

فواید بازی لگو

اسباب‌بازی‌های زیادی وجود دارند که برای مدتی حسابی سر و صدا می‌کنند و محبوب می‌شوند ولی با گذر زمان از مد می‌افتند و جای خود را به اسباب‌بازی‌های جدید و جذاب‌تری می‌دهند، ولی همچنان یکی از قدیمی‌ترین اسباب‌بازی‌ها هست که نه‌تنها جذابیت خود را از دست نداده بلکه هر روز به طرفداران آن اضافه می‌شود. بازی با لگو محبوبیت زیادی بین کودکان، نوجوانان و حتی بزرگسالان دارد و امروزه این اسباب‌بازی در طرح‌ها و شکل‌های بسیار متنوعی پیدا می‌شود.

این اسباب‌بازی می‌تواند ساعت‌ها شما را سرگرم کند و خلاقیتتان را به کار بگیرد تا ساختمان‌ها و اشیای جالبی بسازید. تنوع بالای لگوها منجر شده بیشتر مردم با هر سلیقه‌ای که دارند به سراغ بازی با لگو بروند و با کنار هم قرار دادن قطعات کوچک لگو شخصیت‌ها، ساختمان‌ها و اشیای محبوبی را که در بازی‌های ویدیویی یا فیلم‌های سینمایی دیده‌اند بسازند.

اگرچه بازی با لگو بسیار سرگرم‌کننده و لذت‌بخش است ولی فایده‌ی این بازی تنها به سرگرم‌کننده بودن خلاصه نمی‌شود. در حقیقت، بازی با لگو می‌تواند فواید زیادی برای مغز به دنبال داشته باشد و کارکرد شناختی را توسعه دهد و تقویت کند.

در این نوشته می‌خواهیم نگاه دقیق‌تری به این موضوع بیندازیم و ببینیم بازی کردن با لگو چه تأثیری روی سلامت ذهن و مغز می‌گذارد و چرا باید کودکان خود را به بازی کردن با این اسباب‌بازی تشویق کنید. در ادامه ۱۱ فایده‌ی بازی کردن با لگو را آورده‌ایم که نشان می‌دهند چرا لگو یکی از بهترین اسباب‌بازی‌ها برای کودکان و نوجوانان در هر سنی به شمار می‌رود. پس در ادامه با ما همراه باشید.

فواید بازی با لگو برای کودکان

 

بازی کردن کار کودکان است و آن‌ها از این کار لذت زیادی می‌برند. از آنجایی که کودکان ذهن آزادتری دارند و هنوز به دست قوانین و محدودیت‌ها شکل نگرفته‌اند می‌توانند راه‌های جدیدی را پیدا کنند و در کنار حس کنجکاوی خود خلاقیت بیشتری هم داشته باشند. این ویژگی‌ها باعث می‌شوند آن‌ها بتوانند از اسباب‌بازی‌ها چیزهای زیادی یاد بگیرند و مغزشان را پرورش دهند.

به طور کلی، بیشتر اسباب‌بازی‌ها برای کودکان مفید هستند و مغز آن‌ها را فعال نگه می‌دارند. کم‌وبیش هر فعالیت و سرگرمی برای کودکان سودمند است و کودکان با کمک آن‌ها می‌توانند سریع‌تر رشد کنند. البته این درباره‌ی گوشی و اینترنت و بازی‌های ویدیویی خیلی صادق نیست و بهتر است کودکان تا جای ممکن سمت این چیزها نروند، زیرا گوشی و بازی ویدیویی مغز را فعال نمی‌کنند و کودکان نمی‌توانند تأثیری روی این چیزها بگذارند.

اسباب‌بازی‌های واقعی مغز را فعال می‌کنند و کودکان باید کنترل بیشتری روی فعالیت خود داشته باشند. در حقیقت، کودکان می‌توانند روی اسباب‌بازی‌ها تأثیر بگذارند و نتیجه‌ی کار خود را هم ببینند. این موضوع هنگام بازی با لگو بیشتر به چشم می‌آید. کودکان برای بازی کردن با لگو باید دقت بیشتری داشته باشند، تمرکز خود را بالا نگه دارند و همچنین حرکت دستانشان را کنترل کنند. این‌ها باعث می‌شوند کودکان هماهنگی بیشتر و ذهن قوی‌تری پیدا کنند و از مهارت‌های جدیدی برخوردار شوند.

کودکان با ساخت لگو مهارت‌های ظریفی را فرا می‌گیرند که به پرورش بهتر آن‌ها کمک می‌کند و منجر می‌شود درک بهتری از زندگی پیدا کنند. ساخت لگو نه‌تنها لذت‌بخش است و کودکان را سرگرم می‌کند، بلکه خلاقیت آن‌ها را به کار می‌گیرد و همچنین هر بار با ساخت یک سازه‌ی جدید آن‌ها را با احساس بی‌نظیر موفقیت و دستیابی به خواسته‌هایشان روبه‌رو می‌کند.

رشد مغزی کودکان اهمیت بالایی دارد و شما باید با کمک اسباب‌بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب به پرورش مغز کودک خود بپردازید. فرزند شما در دوران کودکی باید هم رشد فیزیکی داشته باشد هم رشد فکری. استفاده از اسباب‌بازی‌هایی که ذهن را درگیر می‌کنند و مهارت‌های فکری، حرکتی و ذهنی کودک را به کار می‌گیرند منجر به رشد بهتر مغز می‌شود.

۹۰ درصد مغز کودک تا سن ۵ سالگی رشد و توسعه پیدا می‌کند. به همین دلیل در این دوران کودکان باید تا جای ممکن مغز خود را فعال نگه دارند و با استفاده از فعالیت‌های مختلف ذهن خود را قوی‌تر کنند. بازی کردن با لگو یکی از بهترین راهکارها برای رشد مغز کودکان خواهد بود.

در ادامه ۱۱ فایده‌ی بی‌نظیر بازی کردن با لگو را آورده‌ایم که نشان می‌دهند چرا این اسباب‌بازی برای رشد کودکان اهمیت دارد. البته همه‌ی مردم می‌توانند با لگو بازی کنند و مغزشان را تمرین دهند، ولی کودکان با توجه به سرعت رشد مغز خود می‌توانند سود بیشتری از بازی با لگو ببرند و مهارت‌های لازم را برای یک زندگی بهتر به دست بیاورند.

۱. بازی با لگو نوآوری و تفکر خلاقانه را به دنبال دارد

 

 

لگو برخلاف باقی اسباب‌بازی‌ها کاربردهای زیادی دارد و دست شما را باز می‌گذارد تا اشکال گوناگونی بسازید. به همین دلیل، شما با کمک این اسباب‌بازی می‌توانید خلاقیت خود را به کار بگیرید و تلاش کنید هر بار شکل جدیدی بسازید.

این برای کودکان اهمیت بالایی دارد. کودکان با استفاده از لگو می‌توانند به این فکر کنند که چه چیزی بسازند و چگونه این کار را انجام دهند و راهی برای واقعی کردن تصورات و خیال‌پردازی‌های خود پیدا کنند.

اگرچه ساخت طرح‌ها و مدل‌های از پیش تعیین شده می‌تواند لذت‌بخش باشد و کودکان را سرگرم کند، ولی فرزندان شما زمانی می‌توانند نوآوری و خلاقیت خود را تقویت کنند که آزادانه تصور کنند و با کنار هم قرار دادن قطعات لگو اشکال جدید و نوآورانه بسازند. بنابراین، لگو انتخاب بسیار مناسبی برای تقویت خلاقیت کودکان خواهد بود و به آن‌ها کمک می‌کند ذهن خود را پرورش دهند تا در آینده هم ذهنیت خلاق‌تری داشته باشند.

 

۲. مهارت‌های حرکتی را تقویت می‌کند

یکی کردن قطعات لگو یا جدا کردن آن‌ها و ساخت اشکال گوناگون به مهارت حرکتی و کنترل بالایی روی انگشت‌ها نیاز دارد. این موضوع باعث می‌شود لگو یکی از بهترین فعالیت‌های حرکتی به شمار برود که هماهنگی کودکان را تقویت می‌کند و منجر به افزایش نیرو و توان دستان آن‌ها می‌شود.

لگو انواع گوناگونی دارد و می‌تواند برای همه‌ی مردم در هر سنی مناسب باشد. برای کودکان می‌توانید از لگوهایی که قطعات بزرگی دارند استفاده کنید. با گذر زمان، هنگامی که کنترل بیشتری روی دستانشان پیدا کردند می‌توانید به سراغ لگوهای کوچک‌تر بروید که به دقت و ظرافت بیشتری نیاز دارند. این تنوع لگو می‌تواند همیشه کودکان را به چالش بکشد و مهارت‌های حرکتی آن‌ها را بهبود ببخشد.

۳. هماهنگی دست‌ها و چشم‌ها را افزایش می‌دهد

در ادامه‌ی فایده‌ی پیشین، بازی با لگو می‌تواند به افزایش هماهنگی میان چشم‌ها و دست‌ها هم کمک کند. شما برای کار کردن با دستان خود باید دید خوبی داشته باشید و دستان و قطعات لگو را به‌خوبی زیر نظر بگیرید. هرچه زمان بیشتری بگذارید و دقت بیشتری به خرج دهید می‌توانید این هماهنگی را بیشتر کنید و دید بهتر و واکنش سریع‌تری به دست بیاورید.

جدا از این، بازی با لگو می‌تواند روی مهارت‌های دوطرفه‌ی بدن هم تأثیر بگذارد. این بدین معنی است که کودکان باید از هر دو دست و هر دو چشم خود کمک بگیرند تا قطعات را جدا کنند، به هم بچسبانند و با تمرکز کامل شکل مد نظر خود را بسازند. به کارگیری هر دو دست و همچنین هماهنگ کردن آن‌ها با چشم‌ها می‌تواند کودکان را چابک‌تر و هوشمندتر کند و مغز آن‌ها را رشد دهد تا کنترل بیشتری روی بدنشان و حرکت اندام‌های خود داشته باشند.

 

۴. بازی کردن با لگو قدرت حل مسئله را تقویت می‌کند

رویارویی با مسائل و مشکلات مختلف یکی از اجتناب‌ناپذیرترین بخش‌های زندگی است. نکته‌ی کلیدی این است که آماده‌ی رویارویی با این مشکلات باشیم و بتوانیم آن‌ها را حل کنیم. قدرت حل مسئله یکی از مهم‌ترین مهارت‌ها به شمار می‌رود که از دوران کودکی شروع می‌شود و کودکان با بازی کردن می‌توانند این مهارت را تقویت کنند تا در آینده زندگی بهتری داشته باشند.

شما باید فرزندان خود را از همان کودکی به حل مسئله تشویق کنید تا این مهارت را فرا بگیرند و واکنش بهتری به مشکلات زندگی نشان دهند. یکی از بهترین راهکارها برای تقویت قدرت حل مسئله در کودکان بازی کردن با لگو است.

کودک شما زمانی که با چند قطعه لگو روبه‌رو می‌شود در حقیقت به این فکر می‌کند که چگونه باید قطعات را کنار یکدیگر بگذارد و شکل مد نظر خود را بسازد. این نخستین مسئله‌ای است که کودکان با آن روبه‌رو می‌شوند، اینکه چگونه باید با قطعات لگو بازی کنند و شکل بسازند.

کودکان با بررسی قطعات، وصل کردن و جدا کردن آن‌ها، خراب کردن لگوها و ساخت دوباره‌ی آن‌ها و غیره می‌توانند ذهن خود را به چالش بکشند و برای حل مشکلات پیش رو تلاش کنند. این در حالی است که مهارت‌های پایه‌ی مهندسی را هم یاد می‌گیرند و درک بهتری از چگونگی کار کردن قطعات پیدا می‌کنند.

۵. منجر به افزایش تمرکز می‌شود

 

یکی از دلایل سودمند بودن بازی با لگو برای مغز این است که باعث افزایش تمرکز می‌شود. هرچه کودکان بیشتر درگیر این فعالیت شوند مجبور می‌شوند تمرکز بالاتری پیدا کنند و با دقت بیشتری قطعات لگو را کنار هم بگذارند.

کودکان در ابتدا ممکن است برای چند دقیقه بازی کنند و خسته شوند، ولی با گذر زمان می‌توانند خودشان را بیشتر درگیر کنند و زمان بیشتری را به بازی با لگو و به چالش کشیدن ذهنشان اختصاص دهند.

به جای آنکه کودک خود را برای زمان زیادی با گوشی و بازی‌های ویدیویی رها کنید باید از اسباب‌بازی‌هایی کمک بگیرید که مغز را فعال می‌کنند و از کودکان می‌خواهند تمرکز بیشتری داشته باشند. بازی با لگو برخلاف بازی‌های ویدیویی که مغز را غیرفعال نگه می‌دارند می‌تواند تأثیر مثبتی روی دامنه‌ی توجه و تمرکز کودکان بگذارد و فعالیت مغزشان را افزایش دهد. این افزایش تمرکز روی باقی مهارت‌ها هم تأثیر می‌گذارد و برای نمونه می‌تواند کودکان را در درس خواندن و یاد گرفتن ورزش‌های گوناگون کمک کند

۶. برنامه‌ریزی و هدفمند بودن را به دنبال دارد

هدفمند بودن و داشتن برنامه جزو مهارت‌هایی است که هر کودک و نوجوانی باید داشته باشد. به احتمال زیاد دیده‌اید که فرزندان شما برنامه‌ریزی درستی ندارند و این موضوع در جنبه‌های گوناگونی از زندگی آن‌ها دیده می‌شود. برای نمونه، زمانی که روی برگه چیزی می‌نویسند جا کم می‌آورند یا خط را به‌خوبی دنبال نمی‌کنند و می‌خواهند دوباره از ابتدا شروع کنند.

این موضوع نشان می‌دهد کودکان هدف و برنامه‌ی مشخصی ندارند و نمی‌توانند برای استفاده از برگه به‌خوبی برنامه‌ریزی کنند. این عدم هدف داشتن می‌تواند در زمینه‌های دیگری هم دیده شود. مثلا هنگام نقاشی کردن همیشه برگه کم می‌آورند و برخی چیزها را زیادی بزرگ و برخی را هم زیادی کوچک می‌کشند. در حقیقت، کودک ذهنیت درستی از برنامه‌ریزی پیش از آغاز کار و همچنین مهارت‌های مرتبط با فضا و اشکال ندارد و نمی‌تواند آنچه را که در ذهنش است به‌درستی روی برگه بیاورد.

البته این مشکل بزرگی نیست. ولی در هر صورت باید مهارت‌های کودک خود را تقویت کنید تا بهتر بتواند برنامه‌ریزی کرده و نقشه‌ی مشخصی در ذهنش ترسیم کند. بازی با لگو می‌تواند تأثیر مثبت زیادی روی این موضوع بگذارد. کودک شما باید یاد بگیرد که قطعات چگونه به هم وصل می‌شوند و چه اشکالی می‌سازند. آن‌ها باید پیش از ساخت یک خانه یا برج تصویر آن را در ذهن ببینند و برای ساختش برنامه‌ریزی کنند.

آن‌ها در ابتدا ممکن است به آنچه می‌خواهند نرسند. شاید مجبور شوند چندین بار سازه‌ی خود را خراب کنند و از ابتدا شروع کنند. ولی با هر بار ساختن و خراب کردن دید بهتری نسبت به اشکال و اندازه‌ی آن‌ها پیدا می‌کنند و می‌توانند برنامه‌ریزی بهتری برای دفعه‌ی بعد داشته باشند. این برنامه‌ریزی باعث می‌شود در باقی کارها هم نظم بیشتری پیدا کرده و هدفمند کار کنند.

 

۷. بازی با لگو می‌تواند رنگ‌ها و اشکال را به کودکان آموزش دهد

برای آموزش رنگ‌ها و اشکال به کودکان لازم نیست حتما از کتاب‌ها یا وسایل آموزشی استفاده کنید. همین که کودکان در معرض رنگ‌ها و اشکال قرار بگیرند و فعالیت‌ها و بازی‌های متنوع را انجام دهند برای یادگیری این مفاهیم کافی خواهد بود.

لگوها در انواع رنگ‌ها و شکل‌ها تولید می‌شوند و کودکان با استفاده از این اسباب‌بازی می‌توانند افزون بر سرگرم کردن و وقت گذراندن به یادگیری مفاهیم مهمی مانند رنگ‌ها و اشکال مختلف بپردازند. خوبی بازی با لگو این است که کودکان بدون اینکه بدانند مفاهیم را یاد می‌گیرند و اجبار یا فشاری را احساس نمی‌کنند. این باعث می‌شود خسته و دل‌زده نشوند و بخواهند همیشه با این اسباب‌بازی فوق‌العاده بازی کنند و مهارت‌هایشان را بهبود ببخشند.

۸. بازی با لگو در کنار دیگران به تقویت مهارت‌های اجتماعی کمک می‌کند

 

کودکان می‌توانند به‌تنهایی لگو بازی کنند و از فواید آن بهره‌مند شوند، ولی انجام این بازی در کنار سایر کودکان می‌تواند فواید بیشتری داشته باشد و به تقویت مهارت‌های اجتماعی آن‌ها کمک کند.

هنگامی که کودکان در کنار یکدیگر بازی می‌کنند یاد می‌گیرند اسباب‌بازی را به اشتراک بگذارند، همکاری کنند، دیدگاه دیگران را در نظر بگیرند، نوبتی بازی کنند، صبر داشته باشند، یکدیگر را نقد کنند و پیشنهادهای مختلف بدهند. همین که کودکان با یکدیگر گفت‌وگو داشته باشند و مثلا بگویند «اینجوری بهتره درستش نکنیم، بیا این رو امتحان کنیم…» می‌توانند ارتباط بهتری با یکدیگر برقرار کنند و در آینده هم بتوانند مهارت‌های گفت‌وگویی و ارتباطی قوی‌تری داشته باشند.

به طور کلی، کودکان می‌توانند از یکدیگر یاد بگیرند و به پیشرفتشان کمک کنند. جدا از این‌ها، بازی در کنار سایر کودکان می‌تواند لذت‌بخش‌تر باشد و آن‌ها را حسابی سرگرم کند.

 

۹. رشد عاطفی کودکان را به دنبال دارد

بازی کردن با لگو و سایر اسباب‌بازی‌هایی که شامل ساخت و ساز می‌شوند نه‌تنها یک فعالیت درمانی و کاهش‌دهنده‌ی استرس و فشار روانی است، بلکه می‌تواند کودکان را به نقش‌آفرینی هم تشویق کند. این بدین معنا است که کودکان در این بازی‌ها باید ادای آدم بزرگ‌ها را دربیاورند و زندگی واقعی را وانمود کنند.

کودکان در کنار یکدیگر تلاش کرده و وانمود می‌کنند که بزرگ هستند و می‌توانند خودشان از پس مشکلات بربیایند. آن‌ها به یکدیگر کمک می‌کنند و ارتباط عاطفی نزدیک‌تری به دست می‌آورند. همچنین تلاش می‌کنند جنبه‌های گوناگون زندگی را تجربه کنند و درک بهتری از زندگی و اجتماع داشته باشند. همه‌ی این‌ها به رشد عاطفی کودکان و آماده کردن آن‌ها برای زندگی در میان بزرگسالان کمک می‌کنند.

۱۰. کودکان را با مهارت‌های پایه‌ی ریاضی آشنا می‌کند

یکی دیگر از دلایلی که بازی کردن با لگو برای کودکان فوق‌العاده است این است که لگو به شکل‌گیری یک پایه‌ی اولیه برای یادگیری مفاهیم ریاضی از جمله اشکال، اعداد، اندازه، محیط، فضا و غیره کمک می‌کند.

کودکان هنگام بازی کردن با قطعات لگو مدام پیش خودشان می‌گویند «یکی دیگه بذارم اینجا، یکی رو از اینجا بردارم، این باید بلندتر بشه، این یکی باید کوتاه‌تر بشه، این خیلی کوچیکه، اون خیلی بزرگه، این باید صاف بره بالا، اون کجه، این گرده، این دوتا به هم شبیه‌اند، این باید از اون بزرگ‌تر باشه و…» این نشان می‌دهد آن‌ها مفاهیم ریاضی را یاد می‌گیرند و تلاش می‌کنند به طور مفهومی جمع و تفریق انجام دهند و نحوه‌ی شکل‌گیری اندازه‌ها و شکل‌ها را فرا بگیرند. بنابراین، بازی با لگو می‌تواند ریاضی هم به کودکان یاد دهد و آن‌ها را برای درک بهتر ریاضی و علوم مهندسی آماده کند.

۱۱. بازی کردن با لگو صبر و پشتکار کودکان را افزایش می‌دهد

کنار هم گذاشتن قطعات لگو و کامل کردن سازه‌ها به صبر و حوصله نیاز دارد. کودکان برای بازی با لگو باید صبور باشند و با پشتکار بازی خود را پیش ببرند. این موضوع تأثیر زیادی روی استقامت آن‌ها می‌گذارد و ارزش بالایی برای آموزششان خواهد داشت.

کودکان باید بازی با لگو را از صفر شروع کنند و وقت کافی بگذارند تا سازه‌ی مورد نظر خود را بسازند. کودکان معمولا هنگام بازی کردن تا کارشان به پایان نرسد راضی نمی‌شوند و دست از بازی نمی‌کشند. خوبی لگو همین است که از کودکان می‌خواهد پشتکار داشته باشند و برنامه‌ی خود را به پایان برسانند تا با دیدن ساخته‌ی خود احساس موفقیت کنند.

کودکان برای نتیجه گرفتن باید به کار خود ادامه دهند و بازی‌شان را نیمه‌کاره رها نکنند. این باعث می‌شود در آینده به انسان‌های صبوری تبدیل شوند که هرگز جا نمی‌زنند و تلاش می‌کنند به خواسته‌ی خود دست پیدا کنند.

 

لگو

همانگونه که گفتیم لگو دارای انواع مختلفی است. همه‌ی لگوها می‌توانند آموزشی باشند و به رشد بهتر کودکان کمک کنند. شما با بررسی انواع لگوها و انتخاب محصول مورد علاقه‌تان می‌توانید از فوایدی که نام بردیم بهره ببرید و فعالیت مغزی خود و کودکتان را تقویت کنید.

 

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید