سالیسیلیک اسید چیست و چه تاثیری در بهبود آکنه و سلامت پوست دارد؟

 سالیسیلیک اسید چیست و چه تاثیری در بهبود آکنه و سلامت پوست دارد؟

سالیسیلیک اسید

برای جوش صورت و آکنه ترکیبات و مواد متعددی توسط متخصصین پوست پیشنهاد شده است؛ برخی از این مواد باید حتما توسط پزشک نسخه شوند و برخی دیگر بدون نسخه پزشک هم قابل تهیه هستند؛ اسید سالیسیلیک یکی از موادی است که محصولات حاوی دوز مشخصی از آن بدون نسخه هم قابل تهیه است. این ماده در بسیاری از محصولات درمان‌کننده و پیشگیری‌کننده از آکنه و جوش صورت وجود دارد؛ از ژل‌های شستشوی صورت گرفته تا انواع تونر و سرم.

در این مطلب ابتدا به معرفی سالیسیلیک اسید می‌پردازیم و پس از آن در خصوص عوارض، دوزهای مجاز و محصولات حاوی این ماده توضیحاتی را برایتان ارائه خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
آنچه در این مطلب می‌خوانید:

سالیسیلیک اسید چیست؟
سالیسیلیک اسید چه عملکردی بر روی آکنه ها دارد؟
نوع و دوز توصیه شده اسید سالیسیلیک برای درمان جوش و آکنه چگونه است؟
عوارض جانبی
مواردی که پیش از آغاز مصرف سالیسیلیک اسید باید در نظر بگیرید
معرفی چند محصول مفید و کارآمد که دارای اسید سالیسیلیک هستند

سالیسیلیک اسید چیست؟

این ماده یک نوع اسید بتا هیدروکسی است که با لایه‌برداری پوست آکنه را کاهش می‌دهد و منافذ باز پوست را تمیز می‌کند. این ماده در محصولات بدون نسخه زیادی که برای مبارزه با آکنه روانه بازار می‌شود وجود دارد؛ همچنین در بسیاری از داروهایی که توسط پزشکان برای مبارزه و پیشگیری از آکنه تجویز می‌شود اسید سالیسیلیک فرموله شده است.

این ماده عملکرد موثری در درمان جوش‌های سرسیاه و سرسفید دارد و همچنین می‌تواند در پیشگیری از بروز این نوع جوش‌ها هم موثر باشد.

 

سالیسیلیک اسید چه عملکردی بر روی آکنه‌ها دارد؟

هنگامی که منافذ پوست با سلول‌های مرده، چربی و یا مواد آرایشی باقی‌مانده روی پوست مسدود می‌شوند جوش‌های سر سفید، جوش‌های سرسیاه و آکنه‌ها روی پوست پدیدار می‌شوند. سالیسیلیک اسید به پوست نفوذ می‌کند و سلول‌های مرده‌ی پوست که باعث ایجاد جوش و آکنه می‌شوند را در خود حل می‌کند. به این ترتیب با پاکسازی منافذ جوش‌ها زودتر بهبود می‌یابند و از بروز جوش‌های جدید هم جلوگیری می‌شود.

برای این که اثر مصرف این ماده را روی پوستتان ببینید باید حدود ۶ هفته به آن زمان بدهید. اگر پس از شش هفته تغییری در پوست‌تان مشاهده نکردید به متخصص پوست مراجعه کنید.

 

نوع و دوز توصیه شده اسید سالیسیلیک برای درمان جوش و آکنه چگونه است؟

 

بر حسب نوع پوست و وضعیت فعلی آن متخصصان پوست دوزها و فرم‌های مختلفی از این ماده را توصیه می‌کنند. آن‌ها همچنین توصیه می‌کنند که قبل از شروع محصولات حاوی این ماده برای دو تا سه روز مقدار کمی از محصول را بر روی بخش کوچکی از پوست‌تان قرار دهید تا اطمینان حاصل شود که به محصول حساسیت ندارید.

بر طبقه توصیه کتابخانه ملی پزشکی آمریکا استفاده از فرم‌ها و دوزهای مختلف سالیسیلیک اسید به شکل ذیل است:

ژل حاوی ۲ تا ۷ درصد باید یک بار در روز مصرف شود.
لوسیون حاوی ۲ درصد بین یک تا سه بار در روز می‌تواند مصرف شود.
پماد حاوی ۳ درصد می‌تواند به مقدار مورد نیاز مصرف شود.
پد های حاوی ۰.۵ تا ۲ درصد می‌توانند یک تا سه بار در روز مصرف شوند.
صابون‌های حاوی ۰.۵ تا ۳ درصد می‌توانند به مقدار مورد نیاز مصرف شوند.
محلول ۰.۵ درصد تا ۲ درصد می‌تواند یک تا سه بار در روز مصرف شود.

دوزهای بالاتر این ماده در درمان آکنه، جای آکنه، لک‌های ناشی از پیری و ملاسما به عنوان محصولات پیلینگ و لایه‌بردار تجویز می‌شوند.

 

عوارض جانبی

اگرچه این نوع ماده به طور کلی بی‌خطر در نظر گرفته می‌شود، اما ممکن است در اوایل مصرف باعث تحریک پوست شود. همچنین ممکن است چربی پوست را بیش از حد را از بین ببرد و در نتیجه باعث خشکی و تحریک احتمالی پوست شود.

سایر عوارض جانبی مصرف این ماده به شرح ذیل است:

سوزن سوزن شدن یا سوزش پوست
خارش
پوسته پوسته شدن
لکه‌های قرمز و ملتهب

مواردی که پیش از آغاز مصرف سالیسیلیک اسید باید در نظر بگیرید

اگرچه سالیسیلیک اسید جزو داروهای بدون نسخه است و می‌توانید آن را بدون تجویز پزشک از داروخانه‌ها و یا فروشگاه‌های محصولات پوستی خریداری کنید با این وجود در مواردی باید پیش از شروع مصرف این ماده با متخصص پوست مشورت کنید. در موارد ذیل پیش از آغاز مصرف این ماده با پزشکتان مشورت کنید.

آلرژی: اگر قبلاً واکنش‌های آلرژیک به اسید سالیسیلیک یا سایر داروهای موضعی را تجربه کرده‌اید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف در کودکان: کودکان ممکن است بیشتر در معرض خطر تحریک پوست باشند. قبل از شروع استفاده از محصولات حاوی این ماده با یک پزشک صحبت کنید.
تداخلات دارویی: تداخل برخی داروها با اسید سالیسیلیک ممکن است آسیب زننده باشد. اگر داروهای خاصی را مصرف می‌کنید پیش از آغاز مصرف محصولات حاوی این ماده با پزشکتان مشورت کنید.

در صورتی که به بیماری‌های ذیل مبتلا هستید پیش از آغاز مصرف این ماده با پزشک مشورت کنید:

بیماری کبد
بیماری کلیوی
بیماری عروق خونی
دیابت
آبله مرغان
آنفولانزا

بر اساس پژوهش‌های انجام شده مصرف این ماده برای خانم‌های شیرده یا باردار خطری ندارد با این وجود در این شرایط باید با پزشک خود صحبت کنید تا بتوانید در مورد وضعیت خود، به ویژه در مورد سایر داروهایی که مصرف می‌کنید یا شرایط پزشکی که ممکن است داشته باشید، مشاوره دریافت کنید.

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید