1 دز از این واکسن سال ها از مبتلا شدن به سرطان دهانه رحم در امان می دارد
تخمین زده می شود که در مقطعی از زندگی، حدود 80 درصد افراد به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) آلوده می شوند.
اگرچه بسیاری از عفونت ها مورد توجه قرار نمی گیرند، برخی از گونه های HPV می توانند به DNA آسیب برسانند و منجر به انواع مختلف سرطان از جمله سرطان دهانه رحم، مقعد و اوروفارنکس (گلو) شوند.
سرطان دهانه رحم چهارمین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در زنان در سراسر جهان است، به طوری که 88 درصد از موارد سرطان دهانه رحم در کشورهای با درآمد کم و متوسط (LMICs) رخ می دهد.
خوشبختانه اکثر سرطان های دهانه رحم با واکسیناسیون قابل پیشگیری هستند. توسعه واکسن های ضد HPV انقلابی در مبارزه با این ویروس ایجاد کرده است. تحقیقات گسترده اثربخشی بالای واکسن های HPV را در پیشگیری از عفونت ها و سرطان های بعدی نشان داده است. با این حال، تا سال 2021، تنها 13 درصد از دختران در جهان واکسینه شده اند.
در اصل، رژیم واکسیناسیون دو یا سه دوز را برای ایجاد حفاظت بهینه توصیه می کرد. با این حال، مطالعات اخیر اثربخشی قابل توجه یک دوز واحد را نشان داده است، به ویژه برای LMIC ها که در آن اجرای برنامه های واکسیناسیون چند دوز چالش های متعددی را به همراه دارد. اینها شامل هزینه های بالا، لجستیک پیچیده و زیرساخت محدود مراقبت های بهداشتی است.
آخرین مطالعه ما با شرکت بیش از 800 زن در فیجی نشان داد که واکسن HPV تا 8 سال پس از واکسیناسیون در برابر تشخیص دو سویه HPV که باعث سرطان میشوند، بسیار موثر است.
این کار با مشارکت وزارت بهداشت و خدمات پزشکی فیجی انجام شد و در مجله The Lancet Regional Western Pacific منتشر شد.
این واکسن 81 درصد در برابر دو سویه رایج HPV 16 و 18 که باعث حدود 70 درصد از کل موارد سرطان دهانه رحم در فیجی و در سراسر جهان می شوند، مؤثر بود.
مسائل لجستیکی تحویل واکسن به روستاها و جوامع دورافتاده در کشورهای جزیره اقیانوس آرام و پاپوآ گینه نو به دلیل موقعیت جغرافیایی چالش برانگیز است. بنابراین، در دسترس بودن واکسن HPV تک دوز فرصتی ارزشمند برای غلبه بر این موانع و محافظت از جمعیتهای آسیبپذیر است.
این رویکرد همچنین توسط یک کارآزمایی با کیفیت بالا در زنان کنیایی 15 تا 20 ساله پشتیبانی میشود. این مطالعه نشان داد که یک دوز واحد از واکسن HPV کارایی مشابه (97.5٪) با دو یا سه دوز در 18 ماه پس از واکسیناسیون در جلوگیری از ابتلا به HPV نوع 16 و 18 دارد.
علاوه بر این، حتی در افرادی که قبلاً در معرض HPV قرار گرفته بودند، سایر مطالعات مشاهده ای نشان داده اند که یک دوز واحد به طور قابل توجهی خطر ابتلا به ضایعات پیش سرطانی را کاهش می دهد. این یافته ها قدرت قابل توجه یک دوز واکسن HPV و پتانسیل آن را برای جلوگیری از عواقب مخرب بیماری های مرتبط با HPV نشان می دهد.
پنج مطالعه مشاهدهای دیگر همچنین نشان داد که یک دوز واحد محافظتی مشابه با دو یا سه دوز در برابر HPV انواع 16 و 18، از جمله مواردی که از تنظیمات LMIC انجام میشود، دارد.
طولانی ترین زمان پیگیری برای ارزیابی اثربخشی یک دوز واحد در برابر دیسپلازی دهانه رحم 14 سال پس از واکسیناسیون بوده است. و طولانیترین زمان پیگیری برای ارزیابی مدت زمان محافظت پس از یک دوز واحد در برابر تشخیص HPV ، 12 سال در یک مطالعه مشاهدهای در ایالات متحده بوده است.
یک مطالعه قبلی توسط تیم ما در فیجی به پاسخ ایمنی در زنانی که صفر، یک، دو یا سه دوز واکسن دریافت کرده بودند، پرداخت و دریافت که پاسخ ایمنی ایجاد شده توسط یک دوز واحد از واکسن میتواند برای سالها محافظت در برابر بیماری های مرتبط با HPV ادامه داشته باشد و طولانیتر شود.
با توجه به پاسخ ایمنی مشابهی که در ۲۴ ماه پس از واکسیناسیون در کارآزمایی بالینی کنیا یافت شد، مدت زمان محافظت از یک دوز واحد در طول عمر احتمالاً مشابه دو یا سه دوز است.
هزینه کمتر مرتبط با یک رژیم تک دوز، امکان برنامههای واکسیناسیون در دسترستر و مقرون به صرفهتر را فراهم میکند، که میتواند تأثیری دگرگون کننده در LMICها داشته باشد. با کاهش تعداد دوزهای مورد نیاز، بار مالی سیستم های مراقبت بهداشتی و افراد به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.
این کار مقرون به صرفه، امکان سنجی کمپین های ایمن سازی HPV در سراسر کشور و پوشش واکسن را افزایش می دهد، در نتیجه دسترسی گسترده تر و محافظت بیشتر در برابر بیماری های مرتبط با HPV را تضمین می کند.
علاوه بر این، با توجه به کمبود جهانی واکسن HPV تا سال 2024، یک برنامه تک دوز ممکن است به دختران بیشتری اجازه واکسینه شدن و محافظت را بدهد. مزایای لجستیکی واکسن تک دوز نیز فرآیند توزیع و تجویز واکسن را ساده می کند.
در مناطق دورافتاده یا محروم با امکانات محدود مراقبتهای بهداشتی، یک رژیم تک دوز اثربخشی کلی کمپینهای واکسیناسیون را افزایش میدهد و فرصتهای از دست رفته را برای افراد برای دریافت محافظت در برابر HPV کاهش میدهد.
سال گذشته، سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیههای واکسن HPV خود را بهروزرسانی کرد و اکنون توصیهای مجاز برای یک یا دو دوز برای دختران کمتر از 15 سال دارد. تاکنون، استرالیا و ایرلند به دلیل قوی بودن شواهد مبنی بر موثر بودن استراتژی تک دوز، استراتژی تک دوز را اتخاذ کرده اند.
ارزش یک دوز واکسن HPV را نمی توان دست کم گرفت، به خصوص برای LMICS. اثربخشی بالای یک دوز در پیشگیری از عفونتهای HPV و سرطانهای مرتبط به همراه مقرونبهصرفه بودن و مزایای لجستیکی، آن را به ابزاری ضروری در مبارزه با این ویروس کشنده تبدیل کرده است.
یافتههای ما از بیانیه فعلی سازمان جهانی بهداشت در مورد استفاده از یک دوز واکسن HPV حمایت میکند، که به دنبال درخواست WHO برای حذف سرطان دهانه رحم به عنوان یک موضوع بهداشت عمومی، و در زمانی که عرضه جهانی واکسن محدودی وجود دارد، از اهمیت ویژهای برخوردار است.