۱۷ مورد از خواص دمنوش بابونه (و عوارض جانبی مهم آن)

 ۱۷ مورد از خواص دمنوش بابونه (و عوارض جانبی مهم آن)

چایی بابونه

بابونه یک گیاه‌ی فوق‌العاده‌ است که از زمان‌های قدیم از آن استفاده می‌شد. بابونه انواع مختلفی دارد و فقط از بابونه‌ی رومی، مصری و آلمانی برای درست کردن چای بابونه استفاده می‌شود. این گیاه به داشتن خواص حیرت‌آور برای خوابیدن و ناراحتی معده شناخته می‌شود. البته این‌ها فقط دو نمونه از خواص بابونه هستند.

خواص بابونه چیست؟

از چای بابونه برای بهره بردن از فواید شگفت‌انگیزی که دارد استفاده می‌شود. گل بابونه از لحاظ ظاهری شبیه به گل آفتا‌ب‌گردان است. چای بابونه صدها فایده برای سلامتی بدن دارد. در ادامه به خواص چای بابونه برای سلامتی بدن، پوست و مو اشاره کرده‌ایم.

۱. دمنوش بابونه دل‌درد دوران قاعدگی را درمان می‌کند

دل‌درد دوران قاعدگی عارضه‌ای درناک و آزاردهنده است که بسیاری از زنان آن را تجربه می‌‌کنند. مصرف منظم دمنوش بابونه در درمان دل‌درد قاعدگی اثرگذار است، چون خواص ضدالتهابی و ضدانقباض دارد. اگر در دوران پریود خود دل‌درد را تجربه کردید، یک فنجان دمنوش بابونه بنوشید تا حالتان بهتر شود. ترکیبات موجود در این نوع نوشیدنی در درمان مشکلات مربوط به معده و روده اثرگذار هستند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ به این نتیجه رسید زنانی که به‌طور مرتب به‌ مدت یک ماه چای بابونه مصرف کردند، کاهش دل‌درد قاعدگی را تجربه کردند. برای درمان دل‌درد قاعدگی یک بار صبح و یک بار شب چای بابونه بنوشید.

 

۲‌. نوشیدن دمنوش بابونه به ریلکس کردن و بهتر خوابیدن کمک می‌کند

اگر شب‌ها نمی‌توانید خوب بخوابید، حتما نوشیدن دمنوش بابونه را امتحان کنید. چای بابونه یک نوشیدنی گیاهی است که به ریلکس کردن و داشتن خواب بهتر کمک می‌کند. این نوع نوشیدنی حاوی آپی‌ژنین است که عصب‌ها را آرام کرده و شما را خواب‌آلود می‌کند. یک مطالعه روی زنانی که در دوران بعد از بارداری قرار داشتند و دچار کمبود خواب و افسردگی بودند به این نتیجه رسید خانم‌هایی که به مدت دو هفته به‌طور مرتب چای بابونه مصرف کردند، بهبود کیفیت خواب را تجربه کردند.

محققان در مورد خواص بابونه به این نتیجه رسیده‌اند که اثربخشی چای این گیاه به اندازه‌ی داروهای خواب‌آور تجویزی است. علت این موضوع این است که دمنوش بابونه اضطراب را کاهش می‌دهد. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در نوشیدنی ذکر شده التهاب را کاهش می‌دهند و همچنین به تسکین میگرن و سردرد تنشی کمک می‌کنند. نوشیدن چای بابونه قبل از خواب می‌تواند بی‌خوابی و سایر اختلالات مربوط به خواب را بهبود دهد.

 

۳. خواص بابونه التهاب را کاهش می‌دهد

التهاب واکنش طبیعی بدن به زخم یا عفونت است. هرچند التهاب مزمن برای بدن خوب نیست و ممکن است منجر به طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها از جمله آرتریت، بواسیر، اختلالات خودایمنی، درد در ناحیه‌ی معده و در بعضی موارد افسردگی شود. گل بابونه حاوی روغن‌های فرار و ترکیبات شیمیایی است که خواص ضدالتهابی دارند. همچنین می‌توانید از دمنوش بابونه به‌عنوان شوینده‌ی دهان یا برای غرغره کردن استفاده کنید. این کار به کاهش هرگونه التهاب موجود در غشای مخاطی گلو یا دهان کمک می‌کند.

۴. خواص بابونه سرعت فرآیند پوکی استخوان را کاهش می‌دهد

پوکی استخوان نوعی بیماری مربوط به استخوان است که منجر به کاهش توده و تراکم استخوان‌ها می‌شود. این موضوع خطر شگستگی استخوان‌ها را افزایش می‌دهد. هر کسی ممکن است دچار پوکی استخوان شود، با این حال بروز این عارضه در زنانی که در دوران بعد از یائسگی قرار دارند شایع‌تر است. نشان داده شده که دمنوش بابونه روی سلول‌ها و بافت‌های استخوان‌ها اثرات ضداستروژن دارد و از این طریق می‌تواند در کاهش پوکی استخوان اثرگذار باشد. مطالعات در مورد خواص روغن بابونه به این نتیجه رسیده‌اند که روغن این گیاه ‌درد و گرفتگی زانو را تسکین می‌دهد و برای افراد مبتلا به پوکی استخوان مفید است.

 

۵. خواص بابونه به درمان دیابت و کاهش سطح قند خون کمک می‌کند

در یک مطالعه روی ۶۴ فرد مبتلا به دیابت نوع ۲ که سنشان بین ۳۰ تا ۶۰ سال بود، ۳۲ نفر از شرکت‌کنندگان به مدت ۸ هفته سه بار در روز (بعد از صبحانه، ناهار و شام) دمنوش بابونه مصرف کردند. ۳۲ نفر دیگر بعد از وعده‌های غذایی آب نوشیدند. نتایج این مطالعه نشان داد افرادی که بعد از غذا دمنوش بابونه مصرف کردند، کاهش سطح قند خون را تجربه کردند. اگرچه مطالعات انجام شده روی انسان‌ها در این زمینه محدود هستند، با این حال مطالعات حیوانی به این نتیجه رسیده‌اند که چای بابونه اثرات مثبتی روی سطح قند خون ناشتا و پیشگیری از بالا رفتن میزان قند خون بعد از غذا دارد.

 

 

۶. خواص بابونه به تسکین علائم سرماخوردگی کمک می‌کند

بابونه برای چی خوبه

خواص بابونه برای سرماخوردگی مورد دیگری است که باید به آن اشاره کرد. شواهد موجود عنوان می‌کنند که استنشاق رایحه‌ی چای بابونه به پاکسازی سینوس‌های گرفته و تسکین علائم سرماخوردگی کمک می‌کند. علت این موضوع این است که چای بابونه خواص ضدالتهابی و تسکین‌دهنده دارد. بعضی از مطالعات به این نتیجه رسیدند که خواص ضدباکتریایی چای بابونه می‌تواند در درمان عفونت‌های گلو اثرگذار باشد. یک مطالعه‌ی دیگر گزارش کرد که چای بابونه اثرات مثبتی در تسکین علائم آسم در کودکان دارد.

 

۷. خواص بابونه به حفظ سلامت قلب کمک می‌کند

حفظ سلامت قلب یکی دیگر از خواص بابونه به شمار می‌رود. نشان داده شده که چای بابونه از طریق پایین آوردن سطح فشار خون و میزان کلسترول بد به حفظ سلامت قلب کمک می‌کند. چای بابونه سرشار از فلاونوئیدها است.

فلاونوئیدها دسته‌ای از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند که می‌توانند سطح کلسترول خون و فشار خون بالا را کم کنند. این موضوع کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی را به دنبال دارد. یک مطالعه روی ۶۴ فرد مبتلا به دیابت به این نتیجه رسید افرادی که چای بابونه را به‌طور مرتب مصرف می‌کردند، کاهش سطح تری‌گلیسیرید و کلسترول بد (LDL) را تجربه کردند.

 

۸. خواص بابونه در تسکین مشکلات پوستی جزئی مفید است

خواص بابونه برای پوست مورد دیگری است که از سوی تعدادی از محققان مطرح شده است. نوشیدن چای بابونه می‌تواند سلامت بدن را از داخل بهبود دهد. علاوه بر این استفاده‌ی موضعی از این ترکیب می‌تواند در تسکین مشکلات پوستی جزئی و التهاب پوست اثرگذار باشد. اضافه کردن چای بابونه به آب وان یا مالیدن آن به‌طور مستقیم روی پوست به تسکین عارضه‌های پوستی کمک می‌کند که منجر به خارش و پوسته‌پوسته شدن پوست می‌شوند.

چای بابونه حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی طبیعی و پلی‌فنول‌ها است. نشان داده شده که ترکیبات ذکر شده به فرآیند بهبود زخم‌ها سرعت می‌بخشند و ظاهر چین‌وچروک و خطوط ظریف را کاهش می‌دهند. این نوشیدنی مفید خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی دارد و می‌تواند در تسکین مشکلات پوستی رایج اثرگذار باشد.

۹. چای بابونه به فرآیند هضم کمک می‌کند

از چای بابونه به‌طور سنتی برای درمان درد کولیک در کودکان استفاده می‌شد.

از خواص بابونه برای معده و دستگاه گوارش هم استفاده می‌شود. دمنوش بابونه در درمان سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر، ناراحتی معده، گاز و پیشگیری از زخم معده اثرگذار است. مطالعات انجام شده روی حیوانات به این نتیجه رسیده‌اند که خواص ضدالتهابی و ضدانقباض چای بابونه در پیشگیری از اسهال مؤثر است.

 

۱۰. چای بابونه چین‌وچروک را برطرف می‌کند

خواص بابونه

برطرف کردن چین‌وچروک را هم می‌توانیم در لیست خواص بابونه قرار دهیم. رادیکال‌های آزاد در بدن منجر به پیر شدن پوست می‌شوند. چای بابونه با چین‌وچروک مبارزه کرده و از پوست در برابر آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند و پوستتان را جوان نگه می‌دارد‌.

 

۱۱. خواص دمنوش بابونه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود

چای بابونه در تقویت سیستم ایمنی بدن اثرگذار است. اگر سیستم ایمنی بدنتان قوی باشد، کمتر دچار بیماری‌ها می‌شوید. علاوه بر این زمانی که به بیمارهای مختلف مانند سرماخوردگی و آنفولانزا مبتلا می‌شوید، سریع‌تر بهبود پیدا می‌کنید.

 

۱۲. خواص دمنوش بابونه باعث درمان شوره می‌شود

می‌توان از چای بابونه برای درمان شوره و تسکین مشکلات کف سر استفاده کرد. جهت بهره‌مندی از خواص بابونه برای مو باید دو قاشق غذاخوری از آن را در شامپوی خود بریزید.

 

۱۳. چای بابونه پوست را مرطوب می‌کند

چای بابونه یک لوسیون و پاک‌کننده‌ی عالی برای پوست به شمار می‌رود. این نوشیدنی در کاهش التهاب پوست معجزه می‌کند. چای بابونه یک پا‌ک‌کننده و تونر خوب برای پوست محسوب می‌شود.

 

۱۴. چای بابونه تورم را کاهش می‌دهد

استفاده‌ی موضعی از چای بابونه به‌طرز قابل‌توجهی در درمان جوش فرورفته و تورم و قرمزی ناشی از آن مفید است. علت این موضوع این است که چای بابونه خواص آنتی‌اکسیدانی دارد

۱۵. دمنوش بابونه حلقه‌های سیاه دور چشم را کاهش می‌دهد

 

کاهش حلقه‌های سیاه دور چشم یکی دیگر از خواص بابونه محسوب می‌شود. برای بهره بردن از این خاصیت چای بابونه، دمنوش کیسه‌ای بابونه را به مدت ۵ دقیقه در آب جوش قرار دهید. چند دقیقه صبر کنید تا چای خنک شود. سپس دمنوش کیسه‌ای خنک‌ شده را به مدت تقریبا ۵ دقیقه زیر چشم‌های خود قرار دهید. در پایان ناحیه‌ی دور چشم خود را به‌طور کامل با آب بشویید.

۱۶. خواص بابونه باعث سفیدی پوست می‌شود

می‌توانید برای سفید کردن پوست خود از خواص بابونه بهره ببرید. این نوع چای ظاهر پوست را بهبود می‌بخشد و به درخشان کردن پوست کمک می‌کند. از زمان‌های قدیم از چای بابونه برای روشن کردن پوست خود استفاده می‌کردند. این چای منافذ بزرگ و باز پوست را کوچک می‌کند و پوست را تسکین می‌دهد. اگر بیشتر از دو تا سه بار در هفته از چای بابونه استفاده کنید، جای جوش‌هایتان محو می‌شوند‌.

 

۱۷. خواص بابونه راش یا بثورات پوستی را تسکین می‌دهد

چای بابونه در تسکین راش عالی عمل می‌کند. یک تکه پنبه بردارید و آن را در چای بابونه‌ی خنک شده غوطه‌ور کنید. پنبه را روی راش بمالید. این کار به تسکین و درمان بثورات پوستی کمک می‌کند.

 

خواص بابونه برای چاقی

بعضی از مردم کاهش وزن را از خواص بابونه می‌دانند، اما این گیاه به‌طور مستقیم به لاغر شدن شما کمک نمی‌کند. هیچ ماده‌ای در چای بابونه وجود ندارد که باعث افزایش چربی‌سوزی شود، فقط ورزش و رژیم غذایی می‌توانند این کار را انجام دهند. با این حال، چای بابونه یک نوشیدنی بدون کالری است که بدن‌ شما را هیدراته نگه می‌دارد و ممکن است از طریق کاهش استرس روی وزن‌تان تأثیر بگذارد.

به گفته‌ی محققان، مردم گاهی اوقات گرسنگی را با تشنگی اشتباه گرفته و پرخوری می‌کنند. وقتی بدن چیزی را از دست می‌دهد (چه غذا و چه مایعات)، علائمی را به شما نشان می‌دهد که احتمالاً برایتان غیرقابل تشخیص هستند. بنابراین ممکن است فکر کنید که گرسنه هستید و به یک میان وعده نیاز دارید، در حالی که چیزی که واقعاً به آن احتیاج دارید مایعات است.

اما نوشیدن هر مایعی نمی‌تواند مفید باشد. نوشیدنی‌های حاوی کالری‌، به‌ویژه آن‌هایی که با شکر شیرین شده‌اند، با اضافه وزن و چاقی مرتبط هستند. نوشیدنی‌هایی مثل چای شیرین و نوشابه‌ها کالری دارند، اما فاقد مواد مغذی هستند. آن‌ها ممکن است آب مورد نیاز بدن را تأمین کنند، اما به دلیل افزایش کالری دریافتی روزانه باعث چاقی می‌شوند. حتی نوشیدنی‌های سالم مانند آبمیوه و شیر هم اگر زیاد مصرف شوند، وزن را بالا می‌برند.

چای‌های گیاهی نظیر چای بابونه برای هیدراته نگه داشتن بدن گزینه‌ی مناسبی محسوب می‌شوند. تنها نکته‌ی مهم این است که از شکر یا سایر شیرین‌کننده‌ها استفاده نکنید تا بهترین نتیجه را از خواص چای بابونه برای لاغری ببرید.

عوارض جانبی چای بابونه

مصرف چای بابونه معمولا برای بیشتر افراد بی‌خطر است و منجر به هیچ عارضه‌ی جانبی نمی‌شود. هرچند ممکن است بعضی از افراد بعد از مصرف چای بابونه بعضی عوارض را تجربه کنند. در ادامه عوارض جانبی این نوشیدنی آورده شده است.

۱. باعث بروز علائم آلرژیک می‌شود

اگر به هر کدام از گل‌های خانواده‌ی آفتاب‌گردان حساسیت دارید، باید از مصرف چای بابونه خودداری کنید. علاوه بر این اگر به گرده‌ آلرژی دارید، باید در مصرف چای بابونه احتیاط کنید، چون ممکن است گل‌های بابونه به گرده‌ی سایر گیاهان آلوده شده باشند. مطالعات گزارش کرده‌اند تعداد کمی از افرادی که از چای بابونه برای شستن چشم‌های خود استفاده کردند، دچار ورم ملتحمه‌ی آلرژیک شدید شدند. این افراد به گرده حساسیت داشتند. بهتر است از استفاده‌ی موضعی از بابونه در اطراف چشم‌های خود اجتناب کنید.

۲. مصرف آن قبل از عمل جراحی توصیه نمی‌شود

بابونه حاوی مقدار کمی از ترکیبی به نام کومارین است که به‌عنوان رقیق‌کننده‌ی خون عمل می‌کند. این موضوع خطرناک نیست، مگر اینکه در مصرف چای بابونه زیاده‌روی کنید. با این حال بهترین کار این است که دست‌کم دو هفته قبل از هر نوع عمل جراحی چای بابونه نخورید.

۳. مصرف آن برای زنان باردار ممنوع است

اثرات چای بابونه در دوران بارداری به اندازه‌ی کافی مطالعه نشده است و بنابراین مشخص نیست این نوشیدنی چه اثراتی روی زنان باردار و شیرده دارد. حتی به نوزادان و کودکان هم نباید چای بابونه داده شود. نباید در دوران بارداری چای بابونه مصرف کنید. علاوه بر این قبل از مصرف بابونه به همراه هر نوع دارو یا مکمل دیگر باید با پزشک مشورت کنید.

۴. با بعضی داروها تداخل دارد

افرادی که از داروهای رقیق‌کننده‌ی خون یا مسکن استفاده می‌کنند، باید در مصرف چای بابونه احتیاط کنند. سازمان غذا و داروی آمریکا دمنوش‌ها و مکمل‌های گیاهی را به دقت بررسی نکرده است؛ بنابراین ممکن است مصرف چای بابونه با سایر داروها تداخل پیدا کند. بهترین و ایمن‌ترین راه این است که اگر دارو مصرف می‌کنید، قبل از خوردن چای بابونه با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید خطری شما را تهدید نمی‌کند.
چطور دمنوش بابونه خانگی درست کنیم؟

چای بابونه خانگی

حالا که با خواص بابونه آشنا شدید، وقت آن است که طرز درست کردن آن را یاد بگیرید. این چای رایحه‌ی دلنشینی دارد. یک فنجان چای بابونه‌ی گرم و خوش‌عطر باعث می‌شود بعد از یک روز کاری شلوغ و خسته‌کننده احساس خوبی پیدا کنید. می‌توانید دمنوش بابونه را به‌صورت آماده از بیرون تهیه کنید یا خودتان آن را در خانه درست کنید. برای درست کردن چای بابونه باید از گل‌های تازه استفاده کنید‌. در ادامه طرز درست کردن چای بابونه را آموزش داده‌ایم.
مواد لازم

گل بابونه‌ی تازه: سه تا چهار قاشق چای‌خوری
آب: به مقدار لازم
برگ نعناع: به مقدار لازم
آب لیموترش تازه: یک قاشق چای‌خوری
عسل یا شکر: به مقدار لازم

طرز تهیه

گل‌های بابونه را برای مدتی در آب گرم خیس کنید. سپس گل‌ها را خشک کنید‌.
مقدار مناسبی آب را درون یک قابلمه بریزید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید.
گل‌های بابونه را در یک تکه پارچه‌ی تنظیف بگذارید و آن را گره بزنید تا مثل چای کیسه‌ای‌ شوند.
چای کیسه‌ای را در آب جوش داخل قابلمه قرار دهید.
۵ دقیقه صبر کنید. سپس زیر حرارت را خاموش کنید.
چای کیسه‌ای را از قابلمه خارج کنید.
چای را درون یک لیوان بریزید و عسل یا شکر، برگ نعناع و آب لیموترش را به آن اضافه کنید.
چای را خوب هم بزنید و از نوشیدن آن لذت ببرید.

همچنین می‌توانید گل‌های بابونه را در یک قابلمه‌ی آب جوش بریزید. بعد از چند دقیقه مخلوط را از صافی رد کرده و چای را به یک لیوان منتقل کنید.
در طول روز چه مقدار چای بابونه می‌توان مصرف کرد؟

چای بابونه یک نوشیدنی گیاهی است که خواص درمانی زیاد و عوارض جانبی کمی دارد. استاندارد خاصی برای میزان مصرف چای بابونه در روز وجود ندارد، با این حال بهتر است بیشتر از دو تا چهار فنجان چای بابونه در طول روز مصرف نکنید. این میزان معادل ۹۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی‌گرم پودر یا کپسول بابونه است. اگرچه تحقیقات امیدوارکننده‌ای درباره‌ی خواص بابونه وجود دارد، اما مطالعات انسانی کمی در این زمینه انجام شده است. بنابراین بهتر است در مصرف چای بابونه تعادل را رعایت کنید.
آیا می‌توان چای بابونه را هر روز مصرف کرد؟

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، چای بابونه فواید زیادی برای پوست و مو و بدن دارد. با این حال باید از چای بابونه به‌عنوان مکمل (و نه دارو برای درمان بیماری‌‌ها) استفاده کنید. اگرچه گفته می‌شود چای بابونه بی‌خطر و ریلکس‌کننده است، با این حال بهتر است بیشتر از یک تا دو فنجان چای بابونه در طول روز نخورید. خواص دمنوش بابونه فقط به بهبود کیفیت خواب ختم نمی‌شود. این نوع چای سرشار از ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و پلی‌فنولی است و می‌تواند سلامتی بدن را به روش‌های مختلف افزایش دهد.
کلام آخر درباره خواص بابونه

چای بابونه یک نوشیدنی خوش‌عطر با فواید زیاد است. در مقاله‌ی امروز دیجی‌‌کالا مگ درباره‌ی خواص این نوشیدنی و عوارض جانبی آن صحبت کردیم و طرز درست کردن چای بابونه‌ی خانگی را یاد دادیم. از جمله خواص گل بابونه برای پوست، مو و سلامتی بدن می‌توانیم به روشن کردن پوست، درمان شوره، تسکین دل‌درد قاعدگی، کاهش تورم و التهاب، کمک به هضم، مرطوب کردن پوست، درمان مشکلات پوستی و… اشاره کنیم.

خودتان در خانه با گل‌های بابونه یک چای آرام‌بخش درست کنید یا از دمنوش کیسه‌ای بابونه استفاده کنید. بیشتر مردم می‌توانند بدون هیچ مشکلی از خواص بابونه بهره ببرند. با این حال عده‌ای از افراد ممکن است بعد از مصرف نوشیدنی ذکر شده بعضی مشکلات را تجربه کنند. بهترین کاری که می‌توانید بکنید این است که در نوشیدن چای بابونه تعادل را رعایت کنید. بنابراین در طول روز بیشتر از یک تا دو فنجان چای بابونه ننوشید.

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید