۱۶ مورد از خواص آویشن برای سلامتی که از نظر علمی ثابت شدهاند
آویشن یکی از محبوبترین گیاهان برای آشپزی است که سابقهی طولانیمدتی هم در طبهای سنتی دارد. خواص آویشن برای سلامتی منجر شده مردم زیادی سالیان سال از این گیاه برای درمان بیماریها، حفظ سلامتی و بهویژه پیشگیری و درمان مسمومیت غذایی استفاده کنند.
در روزگاران کهن که یخچال و امکانات لازم برای نگهداری غذاها وجود نداشت مردم از آویشن در غذاهای خود استفاده میکردند تا جلوی فاسد شدن گوشت و ابتلا به بیماریهای موجود در غذاها را بگیرند. همچنین زمانی که هنوز آنتیبیوتیک وجود نداشت استفاده از روغن آویشن بهترین راهکار برای بهبود زخمها و پیشگیری از عفونت به شمار میرفت.
امروزه آویشن در برنامهی غذایی بیشتر مردم پیدا میشود. فواید آویشن برای سلامتی به شما کمک میکند زندگی سالم و عمر طولانیتری داشته باشید. در این نوشته میخواهیم نگاه دقیقتری به آویشن و خواص آن بیندازیم و ببینیم چرا باید از این گیاه در غذاهای خود استفاده کنید.
در ادامه خواص آویشن و نکاتی را که برای مصرف آن باید در نظر داشته باشید آوردهایم. همچنین مضرات آویشن را هم بررسی میکنیم و در پایان میبینیم چگونه میتوانید این گیاه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. پس با ما همراه باشید.
آویشن چیست؟
ارزش غذایی آویشن
۱۶ مورد بینظیر از خواص آویشن برای بهبود سلامتی
آویشن در مقایسه با پونهی کوهی
روغن آویشن و خواص آن
چگونه آویشن را خریداری و مصرف کنید
مضرات و عوارض جانبی آویشن
طرز تهیه چند خوردنی با آویشن
سخن پایانی
آویشن چیست؟
خواص عرق آویشن
آویشن یک گیاه است از خانوادهی نعناع که به پونهی کوهی هم شباهت دارد. این گیاه بیشتر برای طعمدار کردن غذاها و به صورت خشک یا تازه مورد استفاده قرار میگیرد. آویشن کموبیش ۳۵۰ گونه دارد و در مناطق کوهستانی میروید.
آویشن میتواند ویژگیهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی، ضدالتهابی و ضداسپاسم داشته باشد و به تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین بهبود کارکرد دستگاه گوارش و دستگاه عصبی کمک کند.
ارزش غذایی آویشن
تقریبا ۳۱ گرم آویشن حاوی ۲۸ کالری، ۰٫۵ گرم چربی، ۳٫۹ گرم فیبر و ۱٫۹ گرم پروتئین است. این گیاه همچنین ۶٫۸ گرم کربوهیدرات دارد. سایر مواد مغذی مهم موجود در آویشن در جدول زیر آورده شدهاند.
ویتامین C ۴۵ میلیگرم ۷۵ درصد از نیاز روزانهی بدن
ویتامین A ۱۳۳۰ واحد بینالمللی ۲۷ درصد از نیاز روزانهی بدن
منگنز ۵ میلیگرم ۲۴ درصد از نیاز روزانهی بدن
کلسیم ۱۱۳ میلیگرم ۱۱ درصد از نیاز روزانهی بدن
منیزیم ۴۵ میلیگرم ۱۱ درصد از نیاز روزانهی بدن
پتاسیم ۱۷۱ میلیگرم ۵ درصد از نیاز روزانهی بدن
خواص اویشن و خواص اویشن دم کرده
پژوهشهای زیادی وجود دارند که خواص آویشن را برای کاهش یا از بین بردن باکتریهای موجود در غذاها، بهبود سلامت قلب و کاهش التهاب و بیماریها در بدن تأیید میکنند.
ترکیبات موجود در آویشن میتوانند انواع میکروبها را از بین ببرند و همچنین به جلوگیری از عفونتها و از بین بردن رادیکالهای آزاد کمک کنند. رادیکالهای آزاد ترکیبات مضری هستند که در فرآیندهای سلولی بدن به وجود میآیند و میتوانند منجر به التهاب و ابتلا به بیماریهای مزمن شوند.
شما با مصرف منظم آویشن بهعنوان یک چاشنی و ادویه در غذاهای خود میتوانید با فواید بسیاری برای سلامتی روبهرو شوید. در ادامه فواید آویشن را بررسی میکنیم.
۱. خواص آویشن برای فشار خون؛ میتواند فشار خون بالا و سطح کلسترول را پایین بیاورد
با توجه به پژوهشها، آویشن میتواند به درمان فشار خون بالا کمک کند و به همین دلیل یکی از بهترین گیاهان درمانی برای کسانی که به این مشکل دچار هستند در نظر گرفته شود.
پژوهشگران با بررسی جانوران دریافتهاند که آویشن و عصارهی آن میتوانند ضربان قلب افراد مبتلا به فشار خون بالا را به میزان قابل توجهای کاهش دهند و فشار خون را تنظیم کنند. جدا از این، این مادهی غذایی میتواند به تنظیم و بهبود سطح کلسترول بد (LDL)، کلسترول خوب (HDL) و همچنین تریگلیسیرید کمک کند.
کلسترول یک جزء ساختاری ضروری از هر سلول در بدن به شمار میرود. کلسترول دو نوع خوب (HDL) و بد (LDL) دارد. کلسترول خوب به انتقال کلسترول به کبد و دفع آن کمک میکند. ولی کلسترول بد باعث میشود کلسترول به شریانها و سرخرگها برود و پس از انباشته شدن منجر به بیماری سختاک سرخرگها شود. تری گلیسیرید هم یک نوع چربی خون است که در صورت افزایش یافتن میتواند خطر سکته یا بیماریهای قلبی را به دنبال داشته باشد.
شما به جای استفاده از ادویههای مضری مانند نمک میتوانید به سراغ آویشن و سایر چاشنیهای گیاهی بروید تا هم غذاهای خوشمزهای آماده کنید و هم جلوی بالا رفتن سطح فشار خون و کلسترول را بگیرید.
۲. فواید آویشن در درمان سرطان
کمک به درمان سرطان یکی دیگر از خواص آویشن محسوب میشود. یک مطالعهی پرتغالی به این نتیجه رسید که آویشن ممکن است به پیشگیری از سرطان، بهویژه سرطان رودهی بزرگ (کولون) کمک کند. علت این خاصیت آویشن وجود بعضی ترکیبات مفید در آن است که از جملهی آنها میتوانیم لوتئین و اسید اورسولیک را نام ببریم.
آویشن همچنین اثرات مثبتی روی سرطان سینه میگذارد. نشان داده شده که این گیاه از طریق افزایش مرگ سلولهای سرطانی به درمان سرطان سینه کمک میکند. یکی دیگر از ترکیبات مهم موجود در روغن اسانسی آویشن کارواکرول نام دارد که در پیشگیری از سرطان مفید است. یک مطالعه به این نتیجه رسید که کارواکرول میتواند از تکثیر سلولهای سرطانی پیشگیری کند. نشان داده شده که این ترکیب روی انواع سرطانها، بهویژه سرطان روده اثرات درمانی دارد.
۳. التهاب را درمان میکند
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که روغن آویشن میتواند مانع از یک نوع آنزیم التهابی به نام COX_2 شود که منجر به بیماریهای التهابی مختلف میشود. کارواکرول که یک مادهی شیمیایی در روغن آویشن است، نقش مهمی در این زمینه دارد. یک مطالعهی دیگر نشان داد که تیمول و کارواکرول هر دو میتوانند با التهاب مبارزه کنند. از روغن آویشن برای تسکین علائم دردناک آرتریت و نقرس استفاده میشود و در نتیجه باید درمان التهاب را هم در میان فواید آویشن ذکر کرد.
۴. دستگاه گوارش را تقویت میکند
خواص آویشن کوهی
تقویت دستگاه گوارش یکی دیگر از خواص آویشن به شمار میرود. آویشن سرشار از ویتامین C است و به همین علت در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش دارد. علاوه بر این آویشن منبع خوبی از ویتامین A به شمار میرود که آن هم در تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا اثرگذار است. این گیاه همچنین به شکلگیری گلبولهای سفید کمک میکند که این موضوع میتواند در قوی کردن سیستم ایمنی بدن اثرگذار باشد. اثرات ضدالتهابی آویشن هم میتواند در این زمینه مفید باشد. آویشن مزه و عطر ملایمی دارد و به همین علت برای درمان سرماخوردگی و احتقان مفید است. آویشن میتواند به فرآیند بهبود زخم سرعت ببخشد. مصرف موضعی آویشن میتواند به بهبود زخم کمک کند.
۱۲
۵. به درمان دیسپراکسی کمک میکند
به اختلال دیسپراکسی اختلال کنشپریشی هم گفته میشود. این اختلال عصبی روی مهارتهای حرکتی اثر میگذارد. نشان داده شده که آویشن علائم این بیماری را بهویژه در کودکان بهبود میبخشد. روغن آویشن در درمان بیماریهای عصبی مانند دیسپراکسی مفید است. سایر مطالعات هم نتایج مثبتی را در درباره این بخش از فواید آویشن نشان دادهاند.
۶. سلامت دستگاه گوارش را افزایش میدهد
آویشن به خواص خود در پیشگیری از افزایش گازهای مضر در معده و در نتیجه افزایش سلامت دستگاه گوارش شناخته میشود. علت این خاصیت آویشن داشتن چربیهای فرار است که گاز معده را کاهش میدهند. آویشن همچنین بهعنوان یک ترکیب ضدانقباض عمل کرده و به تسکین اسپاسم روده کمک میکند.
۷. خواص آویشن برای سرماخوردگی و مشکلات تنفسی
در بالا به این موضوع اشاره کردیم که آویشن سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. این مسأله به درمان بیشتر بیماریهای تنفسی کمک میکند. از آویشن برای درمان مشکلات تنفسی از جمله برونشیت و سرفه استفاده میشود. خواص آویشن در درمان ناراحتیهای تنفسی تأیید شده است. یک مطالعه هم به این نتیجه رسیده که استفاده از آویشن سرماخوردگی و سایر علائم برونشیت مزمن را تسکین میدهد.
۸. خواص آویشن برای زنان؛ مشکلات قاعدگی را تسکین میدهد
تسکین مشکلات قاعدگی را هم میتوانیم در لیست خواص آویشن قرار دهیم. یک مطالعه به این نتیجه رسید که آویشن ممکن است به کاهش دل درد قاعدگی کمک کند.
۹. سلامت بینایی را بهبود میبخشد
آویشن برای چی خوبه
آویشن غنی از ویتامین A است. این نوع ویتامین بهطور ویژه برای بینایی مفید است. کمبود ویتامین A میتواند منجر به شبکوری شود. آویشن ممکن است از سایر مشکلات مربوط به چشمها از جمله بیماری تباهی لکهی زرد پیشگیری کند. مطالعات مختلف نشان دادهاند که آویشن ممکن است در تقویت بینایی نقش داشته باشد.
۱۰. فواید آویشن برای سلامت دهان و دندان
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که روغن آویشن میتواند به تسکین عفونتهای دهان و دندان کمک کند. نشان داده شده که این روغن با باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیکها مبارزه میکند. همچنین میتوانید از آویشن بهعنوان شویندهی دهان استفاده کنید و با این کار به حفظ سلامت دهان و دندان خود کمک کنید.
برای این کار یک قطره روغن آویشن را در یک فنجان آب گرم بریزید و آن را خوب هم بزنید. مخلوط را چند دقیقه غرغره کنید. سپس آن را از دهانتان خارج کنید. در یک مطالعهی دیگر نشان داده شد که روغن آویشن میتواند در برابر عوامل بیماریزای دهان و دندان بهعنوان یک ترکیب ضدعفونیکنندهی اثربخش عمل کند.
سایر مشکلات مربوط به دهان و دندان از جمله پلاک، پوسیدگی دندان، بوی بد دهان و التهاب لثه را هم میتوانید با آویشن از بین ببرید. علت خاصیت ذکر شدهی آویشن داشتن خواص ضدباکتریایی و ضدعفونیکننده است. تیمول که یکی دیگر از ترکیبات موجود در آویشن به شمار میرود، از دندانها در برابر پوسیدگی محافظت میکند.
۱۱. ممکن است به تسکین سردرد کمک کند
کارواکرول موجود در آویشن در تسکین سردرد اثرگذار است. این ترکیب مانند یک داروی ضدالتهابی مانع از نوعی آنزیم التهابی به نام COX2 میشود. برای درمان سردرد چند قطره از روغن اسانسی آویشن را روی شقیقه و پیشانی خود ماساژ دهید. بهآرامی پوست نواحی ذکر شده را بمالید و برای مدتی تکان نخورید تا سردردتان برطرف شود. روغن آویشن میتواند استرس را کاهش دهد. آنتیاکسیدانهای موجود در این روغن از سلولهای شما در برابر استرس و سموم محافظت میکنند. استنشاق روغن آویشن ممکن است به بهبود خلقوخو کمک کند.
۱۲. خواص آویشن برای پوست؛ سلامت پوست را بهبود میبخشد
افزایش سلامت پوست یکی از خواص گیاه آویشن برای پوست به شمار میرود. روغن آویشن خواص ضدقارچی و ضدباکتریایی دارد و به همین علت از پوست در برابر عفونتهای پوستی محافظت میکند. این روغن یک ترکیب خانگی برای درمان آکنه محسوب میشود. علاوه بر این روغن آویشن زخمها، جراحات و بریدگیها را بهبود میبخشد. این روغن حتی به تسکین سوختگی هم کمک کرده و بهعنوان داروی خانگی راش (بثورات پوستی) عمل میکند.
روغن آویشن ممکن است علائم اگزما را هم کاهش دهد. اگزما یک عارضهی پوستی است که منجر به خشکی و خارش پوست میشود. اگزما معمولا در اثر استرس و هضم ضعیف رخ میدهد. از آنجایی که آویشن در کاهش استرس و بهبود هضم نقش دارد، میتواند به درمان اگزما کمک کند. آویشن حاوی مقدار زیادی از آنتیاکسیدانها است و به همین دلیل سرعت فرآیند پیری را کاهش میدهد و پوستتان را سالم و درخشان میکند.
میتوانید برای درمان آکنه از آویشن و فندق افسونگر استفاده کنید. دو ترکیب ذکر شده را به مدت ۲۰ دقیقه در یک ظرف حاوی آب داغ قرار دهید. سپس با استفاده از پنبه مخلوط را روی نواحی از پوستتان بمالید که دچار جوش هستند. ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس صورت خود را با آب گرم بشویید.
۱۳. خواص آویشن برای مردان
آویشن زمانی که با گیاهان دیگر ترکیب شود، ممکن است به رشد مو کمک کند و از این جهت به شکل ویژهای برای درمان طاسی منطقهای در مردان هم به کار میآید. برای بهرهگیری از این نوع فواید آویشن میتوانید روغن اسطوخودوس (لاوندر) را با روعن آویشن مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را روی موهای خود بمالید. بعضی از مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که ترکیب ذکر شده طی ۷ ماه رشد موها را افزایش میدهد. همچنین میتوانید برای درمان شوره موهای خود را با دمنوش آویشن آبکشی کنید.
۱۴. خواص آویشن دم کرده و روغن آویشن؛ به درمان گلودرد کمک میکند
پژوهشها نشان میدهند که روغن آویشن یک ضدمیکروب طبیعی است و میتواند به مبارزه با گلودرد کمک کند. کارواکرول موجود در آویشن باعث میشود این مادهی غذایی و روغن آن یکی از بهترین راهکارهای درمانی برای گلودرد به شمار بروند.
همانگونه که بالاتر هم گفتیم، آویشن برای بهبود دستگاه تنفسی مناسب است و به همین دلیل میتواند به درمان گلودرد هم کمک کند. اگر به گلودرد دچار شدید میتوانید این گیاه را به سوپ اضافه کنید یا کمی چای آویشن مصرف کنید تا میکروبها را از بین ببرید، گلودرد خود را کاهش دهید و به این ترتیب از خواص دمنوش آویشن هم بهرهمند شوید.
۱۵. میتواند جلوی مسمومیت غذایی را بگیرد
آویشن نهتنها میتواند جلوی فاسد شدن غذاها را بگیرد، بلکه از دیگر فواید آویشن این است که میتواند به ضدعفونی کردن غذاهایی که خوردهاید هم کمک کند. به معنای دیگر، این ماده یک ترکیب بینظیر برای جلوگیری از مسمومیت غذایی است.
در چندین پژوهش دیده شده که روغن این مادهی گیاهی میتواند ماندگاری گوشت و محصولات پخته را افزایش دهد و همچنین جلوی اثرات منفی مسمومیت غذایی را بگیرد. در یک مطالعهی دیگر هم دیده شده شستن محصولات غذایی در محلولهایی که تنها حاوی ۱ درصد روغن آویشن هستند میتواند باکتریهای غذایی را به طور قابل توجهای کاهش دهد.
بنابراین، شما با افزودن آویشن و روغن آن به غذاهای خود، بهویژه سبزیجات و خوردنیهای خام، میتوانید احتمال ابتلا به بیماریهای ناشی از غذا خوردن و مسمومیتهای غذایی را بگیرید و سلامتی خود را حفظ کنید.
۱۶. میتواند خلقوخو و روحیهی شما را تقویت کند
ترکیبات موجود در آویشن از جمله کارواکرول میتوانند اثرات بسیار مثبتی روی خلقوخو و روحیه بگذارند. پژوهشها نشان میدهند با مصرف کارواکرول میتوانید سطح دوپامین و سروتونین را در مغز افزایش دهید و روحیهی قویتری داشته باشید. در واقع تقویت وضعیت روانی را هم باید از جمله فواید آویشن در نظر گرفت.
دوپامین و سروتونین انتقالدهندههای عصبی هستند که در درمان افسردگی نقش دارند. سروتونین بهعنوان یک تنظیمکنندهی خلقوخو به ایفای نقش میپردازد و روی بسیاری از فرآیندهای دیگر بدن مانند گوارش و خواب تأثیر میگذارد. دوپامین هم با بخشی از مغز که بهعنوان مرکز لذت شناخته میشود مرتبط است. هر زمان که برای رویدادهای گوناگون احساس خوشحالی میکنید و مغزتان به شما پاداش میدهد، بدن شما سرشار از دوپامین میشود. از آن سو، کمبود دوپامین میتواند منجر به پایین آمدن انگیزه و احساس درماندگی شود.
تفاوت بزرگ میان سروتونین و دوپامین در چگونگی تأثیرگذاری این انتقالدهندههای عصبی روی خلقوخوی شما است. دوپامین پس از رخ دادن رویدادهای شاد و لذتبخش ترشح میشود و انگیزه و علایق شما را دگرگون میکند. ولی سروتونین روی شیوهی پردازش احساسات در مغز شما تأثیر میگذارد. اما به طور کلی، شما به تعادل در سطح این هورمونها نیاز دارید تا از سلامتی بدن و روانتان مطمئن شوید.
با توجه به پژوهشها، شما با مصرف منظم آویشن و عدم زیادهروی میتوانید این انتقالدهندههای عصبی را تنظیم کنید و احساس شادابی بیشتری داشته باشید. این احساس شادابی با کاهش مشکلات روانی از جمله افسردگی و اضطراب همراه است و به شما کمک میکند خلقوخوی مثبت و روحیهی قویتری داشته باشید.
آویشن در مقایسه با پونهی کوهی
خواص آویشن شیرازی
آویشن و پونهی کوهی که با نام مرزنگوش هم شناخته میشود شباهتهای زیادی دارند و در یک خانواده از گیاهان قرار میگیرند. البته با وجود شباهتهای بین این دو گیاه، آویشن و پونهی کوهی دارای تفاوتهایی هم هستند که در ادامه بررسی میکنیم.
آویشن
ویتامین A و ویتامین C بیشتری دارد.
معمولا خوردن آن برای درمان برونشیت، سیاهسرفه، گلودرد، نفخ، التهاب مفاصل، ناراحتی معده، درد معده، اسهال، شبادراری، عفونتهای انگلی و اختلالات پوستی توصیه میشود.
به طور طبیعی ادرار را افزایش میدهد.
همچنین روی افزایش اشتها هم تأثیر میگذارد.
پونهی کوهی
پتاسیم، آهن و کلسیم بیشتری دارد.
دارای بیشتر خواص آویشن برای بهبود سلامتی و پیشگیری از بیماریهای گوناگون است.
همچنین برای اختلالات گوارشی از جمله نفخ و سوزش معده و درمان دردهای قاعدگی، سردرد و بیماریهای قلبی مصرف میشود.
شباهتها
هر دو ضدباکتری، ضدقارچ و دارای آنتیاکسیدانهای قوی هستند.
هر دو حاوی تیمول و کارواکرول هستند که با توجه به پژوهشها میتوانند از رشد باکتریها جلوگیری کنند.
روغن آویشن و خواص آن
عرق اویشن
روغن آویشن هم فواید زیادی برای سلامتی دارد و در انواع شیوههای درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. این روغن به دلیل خواص ضدعفونیکننده، ضدباکتری و ضداسپاسم شناخته میشود و همچنین ویژگیهای آرامشبخشی دارد و مشکلات روانی را برطرف میکند.
روغن آویشن یکی از قویترین آنتیاکسیدانهای شناختهشده است و به درمان بسیاری از بیماریهای جسمی و روانی کمک میکند. این روغن هم مانند خود آویشن دارای فواید فراوانی است که در ادامه آنها را به طور خلاصه بررسی میکنیم.
بیماریهای تنفسی را درمان میکند. روغن آویشن یک انتخاب عالی برای درمان مشکلات تنفسی از جمله سرفه، گلودرد و سرماخوردگی است.
باکتریها و عفونتها را از بین میبرد. روغن آویشن یک ضدعفونیکنندهی طبیعی و گیاهی است که باکتریها را از بین میبرد و سلامتی بدن را حفظ میکند.
سلامت پوست را بهبود میبخشد. استفاده از خواص روغن آویشن برای درمان آکنه و زخمهای پوستی بسیار مفید خواهد بود. شما با کمک این روغن میتوانید جای بریدگی، زخمها، سوختگی و جوشها را درمان کنید و پوست سالمتری داشته باشید.
سلامت دندانها را تقویت میکند. شما با استفاده از روغن آویشن میتوانید انواع مشکلات دهان و دندان از جمله پوسیدگی، التهاب لثه، پلاک دندان و همچنین بوی بد دهان را برطرف کنید.
حشرات و جانوران موذی را از شما دور میکند. بوی روغن آویشن باعث میشود انواع حشرات از جمله پشه، کک، شپش و ساس از شما دور بمانند و سوسک و جانوران موذی کمتری در خانهتان پیدا شوند.
گردش خون را بهبود میبخشد. روغن آویشن یک محرک است و گردش خون را افزایش میدهد. این باعث میشود رگهای خونی گشاد شوند و جلوی فشار خون بالا و بیماریهای قلبی را هم بگیرند.
استرس، اضطراب و فشارهای روانی را درمان میکند. روغن آویشن یک راهکار تأثیرگذار برای کاهش استرس و درمان بیقراری و زودرنجی است. شما با استفاده از این روغن میتوانید آرامش بیشتری داشته باشید و بهخوبی سلامت روان خود را حفظ کنید.
سطح هورمونها را تنظیم میکند. روغن آویشن دارای اثرات متعادلکنندهی هورمونهای بدن است و میتواند به حفظ سلامت زنان، کاهش خطر ابتلا به سرطان و همچنین درمان نشانههای قاعدگی و یائسگی از جمله گرگرفتگی و بیخوابی کمک کند.
فیبروم رحم را درمان میکند. این بیماری به رشد بیش از اندازهی بافت رحم در زنان اشاره دارد. بسیاری از زنان ممکن است با نشانههای این بیماری روبهرو نشوند، ولی فیبروم میتواند باعث پریودهای سنگین شود. روغن آویشن با تنظیم هورمونهای بدن و سطح پروژسترون میتواند یک درمان طبیعی برای فیبروم در نظر گرفته شود.
جدا از اینها، روغن آویشن میتواند برای درمان نفخ، تقویت حافظه و تمرکز، کاهش ریزش مو و بهبود بینایی هم مفید باشد.
شما میتوانید خودتان بهآسانی در خانه روغن آویشن تهیه کنید و از فوایدی که نام بردیم بهرهمند شوید. برای این کار ابتدا کمی آویشن تازه را بشویید و خشک کنید، سپس آن را خرد کنید و در یک هاون له کنید. زمانی که کاملا له شد و روغن آن آزاد شد، آویشن لهشده را به همراه ۱ فنجان روغن زیتون یا روغن نارگیل در یک قابلمه و روی حرارت متوسط قرار دهید.
اکنون اجازه دهید این محلول برای ۵ دقیقه روی حرارت بماند تا زمانی که شروع به حباب زدن کند. سپس آن را از روی گاز بردارید و بگذارید سرد شود. شما میتوانید این روغن آویشن به دست آمده را در یک ظرف شیشهای و در مکانی خنک نگهداری کنید.
راهکارهای گوناگونی برای استفاده از روغن آویشن وجود دارند. در ادامه فهرستی از کاربردهای روغن آویشن در زندگی روزمره را آوردهایم.
برای رفع خستگی ۲ قطره روغن آویشن را در وان آب گرم بریزید و در آن قرار بگیرید.
برای تسکین درد قاعدگی ۲ قطره روغن آویشن را به همراه سایر روغنها روی شکم خود بمالید.
برای استفاده بهعنوان دهانشویه ۲ قطره روغن آویشن را به آب اضافه و آن را غرغره کنید.
برای باز کردن مجرای بینی و تنفسی ۲ قطره روغن آویشن را استنشاق کنید یا آن را به آب داغ اضافه کنید و بخار آن را استنشاق کنید.
برای از بین بردن قارچ انگشتان پا ۵ قطره روغن آویشن را به یک تشت آب گرم اضافه کنید و پاهای خود را در آن بشویید.
برای از بین بردن عفونتها و جوش روی پوست ۲ قطره روغن آویشن را روی محل مورد نظر قرار دهید و بمالید.
برای افزایش گردش خون روزانه ۲ تا ۳ قطره روغن آویشن را استنشاق کنید.
با وجود فواید و کاربردهای فراوان روغن آویشن باید یادتان باشد که اگر به نعناع حساسیت دارید ممکن است به این روغن هم حساسیت نشان دهید. حساسیت به روغن آویشن میتواند با نشانههایی همراه باشد که در ادامه میبینید.
واکنشهای آلرژیک، از التهابهای پوستی گرفته تا التهاب مخاط بینی
سرگیجه
التهاب ملتحمه (قرمزی چشم)
سردرد
آسم
ضعف عضلانی
تحریک و ناراحتی دستگاه گوارش
حواستان باشد که روغن آویشن را نباید قورت بدهید یا به صورت رقیقنشده روی پوست خود استفاده کنید. همچنین پیش از استفاده از این روغن حتما با یک پزشک مشورت کنید و دیدگاه او را جویا شوید، بهویژه اگر باردار یا در دوران شیردهی هستید. جدا از این، باید به کودکان هم دقت داشته باشید و روغن آویشن را در کنار آنها استفاده نکنید. به طور کلی، کودکان و حیوانات خانگی ممکن است به این ماده واکنش نشان دهند.
چگونه آویشن را خریداری و مصرف کنید
آویشن به صورت تازه و خشک و در تمام طول سال در دسترس است و شما میتوانید این گیاه را از انواع فروشگاههای مواد غذایی تهیه کنید.
آویشن تازه طعم بهتری دارد ولی برای مدت زمان کمتری میتوانید آن را نگهداری کنید و همچنین بهآسانی در دسترس نیست. در حقیقت، آویشن خشک بیشتر خرید و فروش میشود و بهعنوان چاشنی و ادویه مورد استفاده قرار میگیرد. شما آویشن تازه را میتوانید تنها برای یک تا دو هفته در یخچال نگهداری کنید. این در حالی است که آویشن خشک دوام بیشتری دارد و تا شش ماه هم میتوانید آن را در خانه نگه دارید و مصرف کنید. به طور کلی، بهترین زمان برای مصرف آویشن خشک همین ۶ ماه خواهد بود.
شما آویشن خشک یا تازه را میتوانید به غذاهای خود اضافه کنید تا از فواید این گیاه بینظیر بهرهمند شوید. همچنین میتوانید روغن آویشن یا چای آویشن را خریداری و مصرف کنید. این گیاه به شکل پودر و سایر شیوهها هم تهیه و بستهبندی میشود و شما میتوانید بهآسانی آن را بخرید و استفاده کنید.
مضرات و عوارض جانبی آویشن
خاصیت اویشن
آویشن در مقادیر معمولی و عدم زیادهروی در مصرف آن هیچ مشکلی به دنبال نخواهد داشت و کموبیش همهی مردم میتوانند آن را مصرف کنند. ولی در صورتی که در حجم بالایی مصرف شود منجر به شکلگیری مشکلات گوارشی خواهد شد و در چنین شرایطی نمیتوانید به شکل سالمی از فواید آویشن بهرهمند شوید.
همچنین این ماده ممکن است برای برخی از مردم حساسیتزا باشد و باعث شود نسبت به مصرف آن واکنش آلرژیک نشان دهند. زنان باردار یا شیرده هم بهتر است در مصرف این گیاه زیادهروی نکنند و تنها حجم کمی را به رژیم غذایی خود اضافه کنند.
آویشن برای زنانی که به شرایط حساس به هورمون از جمله سرطان سینه، سرطان تخمدان، سرطان رحم و فیبروم رحم یا آندومتریوز دچار هستند ممکن است مانند استروژن در بدن عمل کند. بنابراین، اگر شرایطی دارید که ممکن است با قرار گرفتن در معرض استروژن بدتر شود باید از مصرف آویشن خودداری کنید.
جدا از اینها، هنگامی که آویشن را در مقادیر بالا مصرف کنید ممکن است جلوی لخته شدن خون را بگیرد و سرعت آن را کاهش دهد. بنابراین، اگر به اختلالات انعقاد خون دچار هستند یا در حال حاضر داروهای رقیقکنندهی خون مصرف میکنید باید حواستان به مصرف آویشن باشد. همچنین بهتر است آویشن را تا دو هفته پیش از عمل جراحی مصرف نکنید.
به طور کلی، آویشن برای سلامتی ضرری ندارد. ولی برخی شرایط پزشکی ممکن است روی مصرف این گیاه تأثیر بگذارند. به همین دلیل بهترین کار این است که پیش از مصرف آویشن با یک پزشک مشورت کنید و ببینید آیا مصرف این مادهی غذایی برای شما و شرایط جسمیتان مناسب است یا نه. با این کار میتوانید جلوی مضرات و عوارض جانبی آویشن را بگیرید و سلامتی خود را به خطر نیندازید.
چند نکته
نکات زیر را حتما دربارهی آویشن در نظر داشته باشید.
اضافه کردن آویشن به غذاهای مختلف بیخطر است.
آویشن ممکن است منجر به ناراحتی دستگاه گوارش شود. بنابراین اگر دچار مشکلی در این زمینه هستید، از مصرف آویشن خودداری کنید.
استفادهی موضعی از روغن آویشن روی پوست بیخطر است.
میتوانید از آویشن برای طعمدار کردن غذاهای مختلف استفاده کنید.
اگر بعد از استفاده از روغن آویشن پوستتان دچار تحریک شد، استفاده از آن را متوقف کنید.
آویشن اگر به مقدار متعادل مصرف شود، خطری برای زنان باردار و شیرده به دنبال نخواهد داشت. با وجود این حتما قبل از مصرف آویشن با پزشک مشورت کنید تا اطمینان حاصل پیدا کنید در سلامتیتان مشکلی ایجاد نمیشود.
نباید بیشتر از میزان توصیه شده آویشن مصرف کنید.
افرادی که به اوریگانو حساسیت دارند، ممکن است به آویشن هم آلرژی داشته باشند.
دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف آویشن خودداری کنید.
طرز تهیه چند خوردنی برای بهرهگیری از فواید آویشن
طرز تهیه چند خوردنی
در بالا به خواص آویشن اشاره کردیم. برای اینکه از خواص آویشن بهرهمند شوید، میتوانید از آن در تهیهی غذاها و سالادهای مختلف استفاده کنید. در ادامه طرز درست کردن چند خوردنی لذیذ و مقوی با آویشن را آموزش دادهایم.
۱. سالاد مرغ و آویشن
مرغ منبع پروتئین است و به همین دلیل برای سلامتی بدن مفید است. این سالاد خوشمزه مزهی فوقالعادهای دارد و میتواند بهراحتی رضایت شما را جلب کند.
مواد لازم
سینهی مرغ پخته شده: دو عدد
پوست لیموترش: نصف قاشق چایخوری
آب لیموترش: نصف فنجان (یا بیشتر)
پودر آویشن تازه: یک قاشق چایخوری
روغن زیتون: سه قاشق غذاخوری
پیاز قرمز کوچک: یک عدد
سیر له شده: یک حبه
زیتون سیاه بدون هسته: یک مشت
نمک و پودر فلفل سیاه: به مقدار لازم
طرز تهیه
برای درست کردن این سالاد خوشمزه اول از همه سینههای مرغ را ریشریش کنید. پوست پیاز قرمز را هم بگیرید و آن را نازک خرد کنید.
یک کاسه بردارید و در آن مرغهای ریش شده، پوست و آب لیموترش تازه، آویشن، نمک و فلفل سیاه را با دستانتان با یکدیگر مخلوط کنید.
روغن زیتون را کف ماهیتابه بریزید و اجازه دهید کمی داغ شود. سپس مخلوط مرغ را به ماهیتابه اضافه کنید و آن را به مدت ۱۰ دقیقه تفت دهید.
سیر، پیاز و زیتونهای سیاه را به ماهیتابه اضافه کرده و آنها را خوب تفت دهید. سپس مواد را از روی ماهیتابه بردارید و آنها را به یک کاسه منتقل کنید.
نمک و پودر فلفل سیاه را به سالاد اضافه کنید. مواد را بچشید و در صورت نیاز نمک و فلفل بیشتری درون سالاد بریزید. سالاد لذیذ و دلچسب شما آمادهی خوردن است. نوش جان.
۲. اسموتی با توتفرنگی و آویشن
این اسموتی میتواند با طعم متفاوت خود شما را شگفتزده کند. پیشنهاد میکنیم حتما اسموتی زیر را امتحان کنید.
مواد لازم
توتفرنگی یخزده: یک فنجان
ماست: نصف فنجان
شیر: نصف فنجان
آویشن تازه: سه تا چهار برگ
پوست لیموترش: نصف قاشق چایخوری
طرز تهیه
درست کردن این اسموتی مقوی خیلی راحت است. تنها کاری که باید برای تهیهی این اسموتی بکنید این است که توتفرنگیها، ماست، شیر، برگهای آویشن و پوست لیموترش را به مخلوطکن اضافه کنید و مواد را دو تا سه پالس بزنید.
نوشیدنی به دست آمده را درون یک لیوان بریزید و از نوشیدن آن لذت ببرید.
سخن پایانی
آویشن یک گیاه از خانوادهی نعناع است که بیشتر برای طعمدار کردن غذاها و به صورت خشک یا تازه مورد استفاده قرار میگیرد. آویشن میتواند ویژگیهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی، ضدالتهابی و ضداسپاسم داشته باشد و به تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین بهبود کارکرد دستگاه گوارش و دستگاه عصبی کمک کند.
پژوهشهای زیادی وجود دارند که خواص آویشن را برای کاهش یا از بین بردن باکتریهای موجود در غذاها، بهبود سلامت قلب و کاهش التهاب و بیماریها در بدن تأیید میکنند. شما با استفاده از این مادهی غذایی میتوانید سلامتی خود را بهبود ببخشید و از فواید آویشن که بررسی کردیم بهرهمند شوید. همچنین میتوانید از روغن آویشن هم استفاده کنید که خواص مشابهای دارد و یک راهکار درمانی طبیعی برای در امان ماندن از انواع بیماریها به شمار میرود.
آویشن به طور کلی ضرری ندارد و هر کسی میتواند از آن استفاده کند. نکتهی اصلی این است که در مصرف آن زیادهروی نکنید و همچنین با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا مطمئن شوید این گیاه برای شما ضرری ندارد. با در نظر داشتن این نکته و سایر نکاتی که بررسی کردیم میتوانید بهآسانی از آویشن و روغن آن استفاده کنید و یک زندگی سالمتر و به دور از بیماری برای خودتان به ارمغان بیاورید.