چگونه کابینتها را مرتب کنید و یک قدم از خانهتکانی جلوتر باشید
اگر آشپزخانهی شما هم از آن آشپزخانههای پر از وسیله و خردهریز است، این مطلب را با دقت بخوانید. معمولا در آشپزخانهها انواع و اقسام وسایل در اندازههای مختلف وجود دارد و همین موضوع، کار مرتب کردن کابینتها و ساماندهی آنها را سخت میکند.
حالا که در هفتههای آخر سال هستیم و کمکم باید کار خانهتکانی را شروع کنیم بهتر است همین حالا دستبهکار شوید و این روشها را به کار ببندید تا شب عید کار کمتری داشته باشید.
کابینتها را خلوت کنید
اولین قدم برای داشتن کابینتهای مرتب و خلوت، حذف ریختوپاش است. دستهبندی وسایل آسانترین روش برای جلوگیری از ریختوپاش است. حتی بهتر است قبل از خرید وسایل جدید به دستهبندی و قرار دادن آنها در کابینت فکر کنید. با این کار جلوی خیلی از شلوغیها را میگیرید.
برای خلوت کردن کابینت ابتدا یک سطل زباله و یک جعبه برای قرار دادن وسایل اضافهای که میتوانید اهدا کنید یا بفروشید، در نظر بگیرید. هر وسیله را بررسی کنید و اگر آن را نیاز نداشتید به سطل زباله، جعبهی اهدا، لیست وسایل قابل فروش منتقل کنید.
در آخر شما یک کابینت بدون خرتوپرت، یک سطل زبالهی پر، یک جعبهی وسایل اهدایی و احتمالا چند وسیله هم برای فروش دارید. فراموش نکنید که باید از شر این جعبهها و سطل زباله خلاص شوید و قرار نیست سر از انباری خانه در بیاورند.
وسایل آشپزخانه را دستهبندی کنید
برای مرتب کردن کابینتها باید اول وسایل را دستهبندی کنید. وسایل باید به شکلی مرتب و دستهبندی شوند که به راحتی در دسترس باشند و کسی برای استفاده از آنها با مشکل روبهرو نشود. فراموش نکنید که در آشپزخانه کاربردی بودن نسبت به ظاهر زیبا، اولویت دارد.
معمولا ظرفهای غذاخوری در بخش متفاوتی از محل قرارگیری ظرفها و وسایل آشپزی قرار داده میشوند. با توجه به این دستهبندی کلی، میتوانید ابتدا تمام ظرفها را در دو گروه قرار دهید و سپس هر گروه را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید. همین کار را در مورد مواد غذایی هم انجام دهید.
مثلا مواد خوراکی را به نوشیدنیها، مواد پختنی، تنقلات و کنسروها تقسیم کنید. ظرفهای آشپزی را به قابلمهها، وسایل کمکی آشپزی، تختههای برش و کاسهها تقسیم کنید. ظروف سرو غذا را هم به بشقابها، پیالهها، دیسها و لیوانها تقسیم کنید. حالا با توجه به دستهبندی انجام شده وسایل را در کابینتها قرار دهید.
وسایل را بر اساس کاربردشان در کابینت قرار دهید
مرتب کردن کابینتها – چیدمان
قبل از چیدن وسایل در کابینت، کمی در آشپزخانه راه بروید و زمانی که سرگرم آشپزی هستید را به خاطر بیاورید. حالا ببینید کدام وسایل را بیشتر استفاده میکنید و کدام را کمتر. وسایل پر استفاده را در کابینتهای نزدیکتر به اجاق گاز بچینید و وسایلی که در طول آشپزی به آنها نیاز چندانی ندارید، دورتر قرار دهید.
مثلا لازم است ادویهها را در کابینتی کنار اجاق گاز قرار دهید اما لیوانها را باید در یک کابینت دور از دسترس بگذارید تا فقط در زمان سرو غذا به سراغشان بروید. از این جابجاییها نترسید، قرار است کار را برای خودتان آسان کنید.
همچنین میتوانید برای چیدن وسایل در کابینت از یک استراتژی خاص استفاده کنید. اگر هر روز قهوه و ماهی یک یا دو بار آبمیوه طبیعی مینوشید، ماگها و فنجانهای مخصوص قهوه را در قسمت جلویی کابینت قرار دهید و لیوانهای دستهدار بزرگ مخصوص آبمیوه را در قسمت انتهایی آن بگذارید. حتی میتوانید کابینت ماگها و فنجانها را از لیوانهای بزرگ دستهدار و لیوانهای مخصوص مهمانی جدا کنید.
همین کار را برای تمام وسایل آشپزخانه انجام دهید تا دسترسی شما به وسایل پر استفاده راحتتر باشد. حتی شاید بهتر باشد بعضی از وسایل، مانند کاردها، روی پیشخوان قرار بگیرد تا فضای بیشتری در کابینت ایجاد شده و دسترسی به وسایل پر استفاده هم راحتتر باشد.
کابینتهای بالایی برای وسایلی در نظر بگیرید که خیلی استفاده نمیشوند. مثلا بهتر است سبزی خردکن، سرویس غذاخوری مخصوص مهمانی یا کنسروها را در کابینتهای بالا قرار دهید.
چه چیزهایی را در کابینتهای بالایی قرار دهیم؟
اگر هنوز نمیدانید برای مرتب کردن کابینتها کدام وسایل را در کابینت بالایی قرار دهید میتوانید بر اساس پیشنهادهای ما این تقسیمبندی را انجام دهید.
غذاها: مواد غذایی پختنی یا کنسروها را در کابینت بالای پیشخوان قرار دهید. با این کار در زمان تهیهی غذا به راحتی به آنها دسترسی دارید اما فضای اصلی آشپزخانه را هم اشغال نکردهاند.
لیوانها و ظرفهای غذاخوری: این دسته از وسایل را در کابینت بالای سینک یا ماشین ظرفشویی قرار دهید. با این کار میتوانید پس از خشک شدن ظرفهای شسته شده، آنها را بلافاصله در کابینت قرار دهید.
ظروف نگهداری مواد غذایی: بهتر است این ظرفها را در کابینت بالای گاز یا پیشخوانی که مخصوص پر کردن ظرفهای غذا است قرار دهید. با این کار میتوانید به ظرفهای ذخیره سازی غذا دسترسی بهتری داشته باشید و کار را سریعتر انجام دهید.
کتابهای آشپزی: کتابهای آشپزی را بیرون از کابینت قرار دهید. جایی روی پیشخوان یا کنار پنجره درنظر بگیرید و آنها را در آنجا قرار دهید. از این کتابها هر روز استفاده میکنید و بهتر است جلوی دست باشد.
چه چیزهایی را در کابینتهای پایینی قرار دهیم؟
حالا به سراغ کابینتهای پایینی میآییم تا ببینیم برای مرتب کردن کابینتها چه وسایل و ظروفی را میتوانیم در آنها قرار دهیم.
لوازم برقی آشپزخانه: تمام این وسایل را در کابینت پایین پیشخوانی قرار دهید که کار آمادهسازی و پختوپز را روی آن انجام میدهید. با این کار در زمان آماده کردن وسایل و تهیهی غذا به سرعت به آنها دسترسی دارید و پس از استفاده بلافاصله در جای خودشان قرار میدهید.
قابلمهها و ماهیتابهها: قابلمهها و ماهیتابهها را در کابینت پایینی در مجاورت اجاق گاز قرار دهید تا در زمان آشپزی در دسترس باشند. تابهها را داخل هم قرار دهید تا جای کمتری اشغال کنند. حتی میتوانید از قفسههای مخصوص قابلمه و ماهیتابه برای مرتب کردن آنها در کابینت هم استفاده کنید.
کاسهها و تختههای برش: این وسایل را در یکی از کابینتهای پایین که نزدیک ماشین ظرفشویی یا سینک است قرار دهید تا پس از شسته شدن راحت و سریع در سر جای خود قرار بگیرند.
مواد شوینده و مواد غذایی را در یک کابینت نگهداری نکنید.
مواد شوینده و وسایل تمیزکاری: بهتر است این وسایل را در کابینت زیر سینک قرار دهید. اگر کودک خردسال دارید یا از حیوانات خانگی نگهداری میکنید حتما به در این کابینت قفل کودک بزنید تا خطری برای آنها ایجاد نکند.
نظم ایجاد شده را حفظ کنید
بعد از مرتب کردن و دستهبندی وسایل آشپزخانه، موضوع را با اعضای خانواده درمیان بگذارید و محل جدید وسایل را به آنها اطلاع دهید تا برای استفاده با مشکل روبهرو نشوند. همچنین از آنها بخواهید که وسایل را بعد از استفاده در جای قبلی خود قرار دهند تا مجددا با بینظمی مواجه نشوید.
با انجام کارهای کوچک به رعایت نظم و ترتیب وسایل کمک کنید. مثلا بستههای مواد غذایی را به شکلی در کابینت قرار دهید که برچسب نامشان به راحتی دیده شود. ظرفهای غذا را به ترتیب از بزرگ به کوچک روی هم بچینید تا فضای کمتری اشغال کنند.
یک یا دو بار در سال آشپزخانه را کامل بشویید و کابینتها را تمیز کنید. مواد غذایی فاسد شده را دور بریزید و آنهایی که به تاریخ انقضا نزدیک هستند را سریعتر مصرف کنید. اگر وسیلهای در آشپزخانه دارید که بیشتر از شش ماه از آخرین استفادهی آن میگذرد، بهتر است در جعبهی وسایل اهدایی یا وسایل قابل فروش قرار دهید و از شر آن خلاص شوید.
سخن آخر
آشپزخانه یکی از پر استفادهترین قسمتهای خانه است و هر نوع وسیلهای در آن پیدا میشود. گاهی آنقدر تعداد وسایل مختلف و با کاربرد مشابه در آن زیاد میشود که نمیدانیم با آنها چکار کنیم.
بهترین کار مرتب کردن کابینتها به صورت دورهای و خلاص شدن از وسایل بلااستفاده است. اگر این وسایل سالم هستند میتوانید آنها را اهدا کنید یا حتی بفروشید. اگر هم خیلی قدیمی و آسیبدیده هستند که سرنوشتی به جز سطل زباله انتظار آنها را نمیکشد.
با راهکارهایی که برای مرتب کردن کابینتها بیان کردیم میتوانید وسایل را به شکلی در کابینتها بچینید که در زمان کار نیاز به جابجایی زیاد در فضای آشپزخانه نداشته باشید و به راحتی به پختوپز مشغول شوید.