چه بیماری هایی باعث خواب زیاد میشود؟
زیاد خوابیدن یا بیش از نه ساعت خوابیدن در شبانه روز به دلایل زیادی اتفاق می افتد. شاید به این دلیل که در حال مبارزه با یک بیماری هستید، یا بعد از چند شب کم خوابی، زیاد خوابیده اید. با این حال، پرخوابی مداوم ممکن است نشانه اختلال خواب، اختلال سلامت روان یا سایر مشکلات سلامتی باشد. ما چگونگی تعریف پرخوابی، بیماری هایی که باعث پرخوابی میشود و راههای درمان خواب زیاد را توضیح میدهیم.
میزان خواب مورد نیاز شما در شبانه روز نسبت به بقیه افراد کاملا متفاوت است. این موضوع به سن، سطح فعالیت و همچنین سلامت عمومی و عادات زندگی شما بستگی دارد. میزان خواب مفید در شبانه روز برای بزرگسالان بین ۸ الی ۹ ساعت است اما بعضی از افراد بیش از حد معمول میخوابند این یک نوع اختلال پزشکی محسوب میشود و بیماری به نام ایدیوپاتیک هایپرسومنیا یا پرخوابی بدون دلیل نام دارد. این افراد همیشه دچار خواب آلودگی در طول روز هستند و تمایل فراوانی به چرت زدن دارند. این افراد در طول روز همیشه احساس خستگی میکنند در بعضی از مطالعات آمده است که کسانی که خیلی زیاد می خوابند در موارد خیلی نادر ممکن است دچار مشکلات مغذی باشند. گاهی هم استرس و نگرانی زیاد در افراد سبب خواب زیاد میشود آنها برای فرار کردن از استرس خود ترجیح میدهند بخوابند.
اما این نکته مهم را در نظر داشته باشید که بعضی از افراد از نظر ژنتیکی پر خواب هستند و نمیتوان گفت بیماری خاصی دارند و این موضوع میتواند امری طبیعی باشد اما اگر خواب زیاد بدون دلیل باشد ممکن است نشان بیماری و یا مشکل خاصی باشد. در ادامه می توانید بیماری هایی که باعث خوال زیاد میشوند را بخوانید.
بیماری هایی که باعث خواب زیاد میشود
وجود برخی از بیماری ها باعث خواب زیاد در افراد میشود اما زمانی که هیچ دلیلی برای زیاد خوابیدن پیدا نشود به آن پر خوابی ایدیوپاتیک می گویند. خواب آلودگی بیش از حد در طول روز را باید جدی گرفت باید عوامل خواب زیاد را بشناسید تا بتوانید به درستی آن را درمان کنید. در ادامه مطلب بیماری ها و عواملی که سبب خواب زیاد در افراد میشود را باهم بررسی میکنیم.
نارکولپسی (حمله خواب در ساعات بیداری)
نارکولپسی (Narcolepsy) یک بیماری مربوط به مغز است که میتواند فرد را در انتخاب زمان خوابیدن و بیدار شدن دچار مشکل کند. مغز قادر به تنظیم الگوهای خواب و بیداری به طور معمول نیست. بیماری نارکولپسی میتواند منجر به موارد زیر شود:
خواب آلودگی بیش از حد در طول روز
مشکل در تمرکز در کارها
حملات خواب (به خواب رفتن به طور ناگهانی)
از دست دادن موقت کنترل ماهیچه
افسردگی
افسردگی و خواب رابطه نزدیکی با یکدیگر دارند. تقریبا ۱۵ درصد افراد مبتلا به افسردگی بیش از حد میخوابند. این ممکن است به نوبه خود افسردگی آنها را بدتر کند به این خاطر که برنامه خواب منظم برای سلامتی خیلی مهم است.
بیماری قلبی
در مطالعه ای که در آن ۷۲۰۰۰ زن شرکت داشتند، پس از تجزیه و تحلیل داده ها متوجه شدند که زنانی که ۹ تا ۱۱ ساعت در شبانه روز می خوابند ۳۸ درصد بیشتر از زنانی که ۸ ساعت در شبانه روز میخوابند در معرض ابتلا به بیماری های کرونر عروق قلب هستند. ولی هنوز دلیل اصلی ارتباط بین خواب زیاد و بیماری قلبی را شناسایی نکرده اند.
آپنه انسدادی خواب
آپنه انسدادی زمانی رخ میدهد که راه تنفس در طول خواب باریک و یا مسدود شود. این باعث چرخه تنفس غیر طبیعی و وقفه در خواب میشود. آپنه انسدادی خواب فقط یک اختلال شبانه نیست و تاثیر آن ممکن است در طول روز نیز احساس شود. به همین دلیل این افراد تمایل بیشتری به خوابیدن در طی روز را احساس خواهند کرد. عوارض این بیماری شامل:
مشکل در تمرکز
بیدار شدن اغلب برای ادرار کردن
سردرد یا خشکی دهان هنگام بیدار شدن از خواب
مشکل حافظه
کاهش میل جنسی
اگر این عارضه را بیش از حد معمول احساس میکنید حتما با یک پزشک مشورت کنید.
مصرف داروهای خاص
مصرف بعضی از داروها عوارضی را ممکن است برای افراد به همراه داشته باشید اگر دچار بیماری خاصی هستند و یا داروی خاصی را مصرف میکنید که در طول شبانه روز تمایل زیادی به خوابیدن دارید از پزشک خود بخواهید مقدار دوز دارو را تغییر دهد تا خواب آلودگی غیر طبیعی سبب اذیت شدن و اخنتلال در کارهای روزانه شما نشود.
پر خوابی ایدوپاتیک
بعضی از افراد ممکن است بدون دلیل خاصی برای مدتی مثلا ۲ الی ۳ ماه تمایل زیادی به خوابیدن زیاد داشته باشند و یا برعکس ممکن است دچار بی خوابی شوند و بعد از مدتی دوباره به حالت طبیعی بر گردند. عارضه ایدوپاتیک یک امر طبیعی است و ممکن است برای هر فردی ایجاد شود.
عوارض و تاثیرات خواب زیاد در بدن چیست؟
مشکلات حافظه
اضطراب
مشکل در تمرکز
سر درد
مشکل در تصمیم گیری
نشان دادن واکنش های شدید
افسردگی
مشکل در حفظ مفاهیم جدید
حواس پرتی
اضافه وزن و چاقی، خواب بیش از حد منجر به افزایش چمشگیر وزن میشود. افرادی که در شبانه روز ۹ الی ۱۰ ساعت میخوابند نسبت به افرادی که ۷ الی ۸ ساعت میخوابند بیشتر دچار چاقی میشوند.
کمردرد، خوابیدن زیاد منجر به درد کمر میشود. امروزه بر خلاف گذشته پزشکان توصیه میکنند کسانی که کمر درد دارند کمتر بخوابند.
دیابت، خواب بسیار زیاد و یا کم در شبانه روز منجر ابتلا به دیابت میشود.
افزایش احتمال مرگ، در افرادی که در شبانه روز ۹ ساعت و یا بیشتر میخوابند نسبت به افرادی که ۷ الی ۸ ساعت میخوابند میزان مرگ و میر بیشتری مشاهده شده است.
اگر به طور میانگین بیش از هفت و یا هشت ساعت میخوابید این عادت منجر به بهم ریختن نظم زندگی و اختلال در کارهای روزانه شما میشود. اما با کمک راه کارهایی میتوانید از خوابیدن زیاد دوری کنید.
ورزش سبک میتوانید جریان خون را به مغز شما تحریک کند و به طور موقت احساس بیداری بیشتری را در شما ایجاد کند. با این حال ورزش سنگین ممکن است باعث شود بیشتر خسته شوید .
یک ساعت قبل از خواب از تماشای صفحه نمایش ها خودداری کنید. صفحه های نمایش نور آبی ساطع میکنند که ممکن است با ریتم طبیعی بدن شما تداخل داشته باشد و سبب تولید ملاتونین شود.
حذف تلفن همراه زمانی که در رختخواب هستید کمک میکند زمان بیکاری در رختخواب بودن شما را کاهش دهد.
نور های موجود در اتاق خواب شما ممکن است درتولید ملاتونین طبیعی بدن شما اختلال ایجاد کند.
رژیم غذایی سالم داشته باشید مصرف میوه و سبزیجات برای داشتن خواب منظم بسیار مفید است.
مصرف الکل میتواند میزان خواب آلودگی را افزایش دهد. زیرا یک اثر آرام بخش دارد که وی سیستم عصبی تاثیر میگذارد.
چرت زدن کوتاه ۲۰ دقیقه ای در طول روز به شما کمک میکند در طول روز کمتر احساس خواب آلودگی کنید.
از نور خورشید بیشتر استفاده کنید زیرا سبب افزایش انرژی و شادابی میشود.