چرا دانشجویان موادمخدر مصرف میکنند؟
راضیه آقاپور رییس اداره مشاوره وسلامت روان دانشگاه علوم پزشکی بابل به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر به بررسی علل وعوامل مصرف مواد مخدر در میان دانشجویان پرداخت .
راضیه آقاپور رییس اداره مشاوره وسلامت روان دانشگاه علوم پزشکی بابل به مناسبت روز جهانی مبارزه با مواد مخدر به بررسی علل وعوامل مصرف مواد مخدر در میان دانشجویان پرداخت .
راضیه آقاپور گفت : دوره دانشجویی دوره ای تنش زاست، که با ورورد فرد به محیطی جدید و متفاوت از مدرسه ،دوری از خانواده،فرایند هویت یابی ،فرهنگ های گوناگون،مدیریت روابط با جنس مخالف و..باعث میشود که تجربه دانشجو تجربه ای توام با پیچیدگی و تناقض های بیشتری باشد .
وی افزود: مسیر سبک زندگی دانشجویی اگر با مهارت ها و توانمندی های مقابله ای موثر همراه نباشد ،ممکن است به رفتارهای پرخطری همچون مصرف مواد،سیگار و مشروبات الکلی روی اورد.
در ادامه رییس ادار ه مشاوره وسلامت روان دانشگاه به بیان مهمترین علل مصرف مواد در میان دانشجویان اشاره میکند که آن عوامل عبارت است از :
لذت بخش بودن:
بسیاری از موادها در اولین دفعات مصرف آثار لذت بخشی از جمله احساس سرخوشی مفرط ،آرامش،کاهش درد، خوب خوابیدن یا بیدار ماندن در شب های امتحان و..ایجاد میکنند.
فشارهای روانی:
عده ای مواد را به دلیل آرامش روحی خود مصرف میکنند.مثلا برای کاهش خشم ،فشار روانی ،اضطراب یا افسردگی .گرچه برخی از مواد میتوانند احساس سرخوشی ایجاد کنند و اضطراب را کاهش دهند ولی عامل به وجود اورنده اضطراب و تنش از بین نمیرود.
عزت نفس پایین:
افرادی که احساس حقارت دارند و ارزشی برای خود قائل نیستند و کمتر از خود رضایت دارند احتمال بیشتری دارد که گرایش به مصرف مواد داشته باشند
نگرش نسبت به مواد:
گاهی اوقات در اثر نااگاهی و نداشتن اطلاعات صحیح درباره مواد ،ممکن است نگرش مثبت نسبت به مواد به وجود اید.مثلا با تصوراتی که حشیش اعتیاد اور نیست یا ریتالین مصرف آن در دوره امتحانات اشکالی ندارد.
خانواده ای اشفته و الگوی نامناسب در خانواده:
مصرفمواد توسط والدین ،فضای خانوادگی پرتنش ،مشاجرات میان والدین که سبب میشود ارتباط مناسبی با فرزندان نداشته باشند و نمیتوانند نیاز های روانی آنان را تامین کنند
مشکلات ما و عدم موفقیت در تحصیل:
عملکرد تحصیلی ضعیف و پایین بودن انگیزه پیشرفت عواملی هستند که میتوانند زمینه ساز اعتیاد باشند.
فشارهای اجتماعی :
دربین جوانان گاهی اوقات مصرف مواد نشانه پذیرش در میان گروه دوستان و همسالان است که با مصرف مواد عضویت در گروه حفظ میشود.
ضعف در مهارت های فردی و اجتماعی:
ضعف در مهارت هایی مانند رفتار جرات مندانه ،برقراری ارتباط با دیگران ،مدیریت مقابله با هیجانات و..میتواند زمینه ساز برای مصرف مواد را فراهم آورد.