پهپادهای دریایی؛ راهکار ناتو برای حفاظت از زیرساخت کابلهای زیر اقیانوس
پساز قطع احتمالاً عمدی چندین کابل دریایی حیاتی در دریای بالتیک، ناتو برای حفاظت از زیرساختها به شناورهای سطحی بدون سرنشین روی میآورد.
ناتو برای حفاظت از کابلهای زیرآبی برق و ارتباطات در دریای بالتیک در برابر خرابکاری، عملیات Operation Baltic Sentry را آغاز کرد. این پیمان قصد دارد از شناورهای سطحی بدون سرنشین (یواسوی) موسوم به قایقهای پهپادی برای افزایش آگاهی موقعیتی کلی خود در منطقه استفاده کند. حداقل ۲۰ یواسوی به این مأموریت اختصاص یافتهاند که در کنار حدود ۱۲ کشتی از گروه دریایی دائمی ناتو ۱ و گروه مقابله با مین دریایی دائمی ناتو ۱ و تعداد نامشخصی هواپیمای گشت دریایی مستقر خواهند شد.
بهگزارش The Warzone، اقدام تازهی ناتو در پی چند حادثه در ماههای گذشته صورت میگیرد. در آن حوادث، کشتیهای وابسته به روسیه به آسیبرساندن به کابلهای حیاتی زیردریایی مظنون شدند. اولین حادثه در نوامبر ۲۰۲۴ (آبان و آذر) رخ داد؛ زمانی که کشتی ۲۲۴ متری ییپنگ ۳ با پرچم چین پساز ترک بندری در روسیه، به آسیبرساندن به دو کابل ارتباطی متصلکنندهی فنلاند و سوئد به اروپای مرکزی مظنون شد. رویداد دیگر یک ماه بعد در دسامبر (آذر و دی) اتفاق افتاد؛ زمانی که کشتی نفتکش Eagle S، حامل نفت روسیه، یک کابل برق و تعدادی کابل ارتباطی بین فنلاند و استونی را قطع کرد.
اوایل ماه جاری میلادی، دربارهی برنامهی استقرار پهپادهای دریایی بحث شده و یکی از دریاسالاران ناتو پیشبینی کرده بود که این پهپادها تا ژوئن ۲۰۲۵ (خرداد و تیر ۱۴۰۴) مستقر میشوند. بااینحال، به نظر میرسد ناتو با توجه به حساسیت زیرساختهایی که به حفاظت نیاز دارند، جدول زمانی را شش ماه جلوتر آورده است.
شناورهای بدون سرنشین یادشده احتمالاً چندین حسگر ازجمله انواع اپتیکی و الکترومغناطیسی خواهند داشت. همچنین، دادههای جمعآوریشده پساز ترکیب با دادههایی که از منابع دیگر به دست آمدهاند، با دیگر ذینفعان به اشتراک گذاشته خواهند شد.
یکی از سخنگویان ناتو به وبسایت وارزون گفت: «این الزامات بر ارائهی آگاهی موقعیتی ازطریق حسگرهای عمدتاً غیرفعال (شامل تصویربرداری و طیف الکترومغناطیسی) و تولید تعداد لازم سکوها برای پوشش مناطق مدنظر متمرکز خواهند بود. طرح اولیه پیشبینی میکند که ناوگان طی مراحلی تکامل یابد و این امر فرصتهایی برای گسترش تلاشها و یکپارچهسازی فناوریهای جدید یا متفاوت و توسعهی حوزههای عملیاتی فراهم میکند.»
در سوی دیگر جهان، تایوان نیز پساز آنکه کشتی باری متعلق به چین به خرابکاری در کابل اینترنت زیردریایی متصلکنندهی این کشور جزیرهای به ساحل شرقی ایالات متحده مظنون شد، نظارت خود بر شبکهی کابلهای زیردریاییاش را افزایش میدهد.
نیروی دریایی و گارد ساحلی تایوان با همکاری یکدیگر بر کشتیها نظارت خواهند کرد؛ بهویژه آنهایی که ناگهان سرعت خود را تغییر میدهند یا مسیرهای نامنظم و غیرمعمول را دنبال میکنند. مقامها اعلام کردند که نیروی دریایی درصورت درخواست گارد ساحلی، کشتیهایی را اعزام خواهد کرد و درصورت لزوم، برای بازرسی یا توقیف سوار کشتیهای مشکوک خواهد شد.