همه چیز درباره‌ی خواص به لیمو؛ از کاهش وزن تا رفع اضطراب

 همه چیز درباره‌ی خواص به لیمو؛ از کاهش وزن تا رفع اضطراب

خواص به لیمو

به لیمو یک دمنوش گیاهی بومی آمریکای جنوبی است و عطر بسیار قوی مرکبات دارد. درختچه‌ی این دمنوش بسیار به آفتاب علاقه دارد و این روزها به غیر از شیلی و پرو، در دیگر نقاط پر آفتاب زمین هم کشت می‌شود. خواص به لیمو بیشتر از عطر و طعم خوش است و می‌تواند در حوزه‌های مختلف به سلامتی و آرامش شما کمک کند.

 

خواص چای سبز؛ همه ویژگی‌های شگفت‌آور یک دمنوش جادویی

به لیمو چیست؟

همانطور که گفتیم به لیمو یک درختچه‌ی آفتاب دوست است که برگ‌های خشک شده‌ی آن را مثل چای دم می‌کنند. مقدار کمی روغن در ترکیبات این گیاه وجود دارد و همین موضوع باعث انتقال رایحه‌ی لیمو به مشام شما می‌شود. همین استشمام عطر به لیمو است که می‌تواند اثرات آرمش‌بخشی آن را به شما منتقل کند و با تاثیر روی سیستم عصبی مرکزی باعث بهبود خلق‌وخو می‌شود. شاید بتوان گفت آرامش‌بخش بودن از مهم‌ترین خواص به لیمو به حساب می‌آید.

خواص دمنوش به لیمو

برگ‌های به لیمو ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و تاثیرات مثبتی بر سلامت بدن می‌گذارد. ترپنوئیدها، روغن‌های فرار، فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک بعضی از مواد مغذی موجود در به لیمو است که به بهبود سلامت عمومی بدن کمک می‌کند. تقریبا همه‌ی مردم از خواص به لیمو برای اعصاب اطلاع دارند اما خواص گیاه به لیمو بیشتر از آرامش بخشیدن به اعصاب است. در ادامه ۸ مورد از مهم‌ترین خواص به لیمو را بررسی می‌کنیم.

 

۱. کاهش التهاب

این دمنوش با خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی خود می‌تواند در کاهش التهاب و استرس اکسیداتیو موثر باشد. رادیکال‌های آزاد با ایجاد آسیب در سلول‌ها خطر ابتلا به بیماری‌ها را افزایش می‌دهند. در مطالعه‌ای که روی ۳۰ داوطلب مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس پیش‌رونده‌ی ثانویه انجام شد، مشخص شد که بعد از ۲۸ روز مصرف دمنوش به لیمو، اثرات التهابی این بیماری به شکل قابل توجهی کاهش پیدا کرد. در مطالعه‌ای دیگر هم مشخص شد که مصرف مکمل‌های گیاه به لیمو از سلول‌ها در برابر استرس اکسیداتیو محافظت کرده، آسیب‌های عضلانی ناشی از ورزش در آقایان را کاهش می‌دهد.

۲. سم‌زدایی و تقویت سیستم ایمنی

آنتی‌اکسیدان‌های موجود در به لیمو دقیقا مثل آنتی‌اکسیدان‌های چای سبز است با این تفاوت که طعم تلخ ندارد.

سم‌زدایی یک فرآیند مستمر و ضروری است که با از بین بردن رادیکال‌های آزاد باعث سالم ماندن بدن و تقویت سیستم ایمنی می‌شود. از خواص به لیمو تقویت این فرآیند در بدن است. این دمنوش سرشار از آنتی اکسیدانی قوی به نام ترکیبات فنلی است که از سلول‌ها در برابر رادیکال‌های آزاد دفاع می‌کند، استرس اکسیداتیو را کاهش می‌دهد، بدن را سالم نگه می‌دارد و سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. همچنین لیمونین موجود در به لیمو باعث پاکسازی کبد می‌شود، پس برای بهره‌مند شدن از خواص به لیمو برای کبد حتما گاهی از دمنوش آن استفاده کنید.

۳. بهبود عملکرد مفاصل

مطالعات اولیه نشان داده است که بین خواص به لیمو و بهبود عملکرد مفاصل ارتباط مستقیم وجود دارد. یک مطالعه روی ۴۵ نفر از افرادی که دارای مشکلات مفصلی بودند انجام شد و در طول مطالعه علاوه بر مصرف مکمل اسید چرب امگا۳، از عصاره‌ی به لیمو هم استفاده می‌کردند.

بعد از گذشت ۳ هفته تعداد زیادی از این افراد مشکلات مفصلی کمتری را تجربه می‌کردند و تحرک مفاصل برایشان آسان‌تر بود. تعداد این افراد بعد از گذشت ۴ هفته بیشتر از قبل شده بود. این خاصیت می‌تواند به دلیل وجود آنتی‌اکسیدان‌های موجود در برگ‌های به لیمو باشد.

۴. کمک به کاهش وزن

 

در مطالعه‌ای که اخیرا انجام شد مشخص شد که ترکیب دمنوش به لیمو و دمنوش گل ختمی می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. در این مطالعه، که روی ۵۴ خانم دارای اضافه وزن انجام شد، مشخص شد که مصرف ۵۰۰ میلی‌گرم عصاره‌ی این دو گیاه به صورت روزانه باعث افزایش چشمگیر احساس سیری، کاهش اشتها و کاهش مصرف غذا شده بود. این افراد علاوه بر کاهش وزن، کاهش فشار خون و سطح چربی خون را هم تجربه کردند. پس می‌توان گفت برای استفاده از خواص به لیمو برای لاغری فقط باید مصرف دمنوش آن را در برنامه‌ی غذایی‌تان قرار دهید.

۵. بهبود خواب

روغن‌های فرار موجود در به لیمو (هاستاتوزید و ربنالین) به عنوان یک مونوترینوئید شناخته می‌شود که می‌تواند با تحریک سیستم گاما آمینوبوتیریک اسید (GABA) در مغز می‌تواند مشکلات خواب را بهبود دهد. گابا یک انتقال دهنده‌ی عصبی است که از انتقال سیگانل عصبی جلوگیری کرده، به آرامش ذهن و سیستم ایمنی در فرآیند آماده شدن برای خواب کمک می‌کند.

 

۶. بهبود اضطراب و استرس

به لیمو تاثیر مستقیمی روی سطح هورمون‌ها در بدن دارد و می‌تواند مشکلاتی مثل اضطراب را کاهش دهد. پس می‌توان گفت خواص به لیمو علاوه بر بهبود خواب، کاهش استرس مزمن است که می‌تواند به صورت غیرمستقیم بر افزایش کیفیت خواب تاثیر داشته باشد. جالب است بدانید که قرن‌ها در طب سنتی مناطق مختلف جهان از این گیاه برای کاهش بی‌خوابی و به عنوان داروی خواب‌آور استفاده می‌شده و همچنان با همین هدف از آن استفاده می‌شود.

۷. مبارزه با عفونت استاف

عفونت استاف شامل هر چیزی از تحریک پوستی جزئی تا تهوع، استفراغ، اسهال، کم‌آبی و فشار خون می‌شود و حتی می‌تواند منجر به مرگ شود. با توجه به افزایش مقاومت بدن به آنتی‌بیوتیک‌ها مبارزه با این عفونت بسیار دشوار است. اما جالب است بدانید که در چندین مطالعه‌ی مختلف مشخص شده است که عصاره‌ی به لیمو می‌تواند از رشد استافیلوکوکوس اورئوس که عامل ایجاد این عفونت است، جلوگیری کند.

۸. کمک به هضم

از دیگر خواص به لیمو تسکین معده با خواص ضد اسپاسمی است که می‌تواند با ایجاد آرامش در دستگاه گوارش به هضم بهتر غذا کمک کند. همچنین کاهش علائم سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر، سو هاضمه، گرفتگی عضلات و نفخ را هم کاهش می‌دهد تا دستگاه گوارش بتواند به صورت طبیعی کار کند. اگر این دمنوش را با دارچین ترکیب کنید، یا به عنوان ادویه‌ی غذا از ترکیب این دو گیاه استفاده کنید، می‌توانید بسیار بیشتر از خواص به لیمو و دارچین برای بهبود هضم غذا استفاده کند.

 

مضرات به لیمو

یک توصیه‌ی مهم:

زنان باردار و شیرده از مصرف به لیمو خودداری کنند.

مصرف به لیمو می‌تواند مشکلاتی مثل درماتیت خفیف یا حساسیت‌های پوستی ایجاد کند. اگر سابقه‌ی حساسیت پوستی دارید حتما قبل از مصرف به لیمو با پزشک مشورت کنید. همچنین افرادی که با بیماری‌های کلیوی درگیر هستند نباید به لیمو مصرف کنند چون علائم بیماری را تشدید می‌کند.

روش استفاده از خواص چای به لیمو

راه های مصرف به لیمو

حالا که به خوبی متوجه شدید که خواص به لیمو چیست، بهتر است به سراغ روش استفاده از خاصیت برگ به لیمو برویم. عطر مرکبات موجود در برگ به لیمو سال‌هاست به عنوان اسانس اصلی در تولید صابون، خوشبوکنند‌های هوا و عطرهای مختلف استفاده می‌شود. همچنین از برگ به لیمو علاوه بر استفاده به عنوان چای، برای طعم دار کردن غذاها و نوشیدنی‌های مختلف هم استفاده می‌شود. قبل از اینکه با دیگر استفاده‌های به لیمو آشنا شوید باید بگوییم که فرقی ندارد برای دریافت خواص به لیمو دمنوش بنوشید یا آن را به صورت ادویه در پخت‌وپز استفاده کنید، به هر حال مواد مغذی آن به بدن شما می‌رسد.

 

استفاده‌های دیگر از به لیمو:

انرژی‌زا و آرامش‌بخش
خوشبو‌کننده‌ی هوا
به عنوان دمنوش
پخت شیرینی، سوپ، مربا و آماده‌سازی نوشیدنی‌

روش تهیه‌ی دمنوش به لیمو:

یک قاشق چایخوری برگ خشک شده یا دو قاشق چای‌خوری برگ تازه را در آب داغ دم کنید.
اجازه دهد ۱۵ دقیقه دم بکشد.
در صورت تمایل قبل از مصرف یک قاشق عسل اضافه کنید تا طعم شیرین بگیرد.

روش تهیه‌ی شربت به لیمو:

برای استفاده از خواص شربت به لیمو در طب سنتی می‌توانید به روش زیر این شربت را تهیه کنید.

۲ لیوان آب را همراه با نصف لیوان شکر در قابلمه ریخته و روی حرارت قرار دهید.
محتویات قابلمه را آنقدر هم بزنید تا شکر در آب حل شود.
وقتی محتویات قابلمه شروع به جوشیدن کرد حرارت را کم کنید و ۲ لیوان آب میو‌ه‌ی به را به مخلوط اضافه کنید.
وقتی شربت به قوام مناسب رسید یک عدد برگ به لیمو را به آن اضافه کنید و اجازه دهید ۵ دقیقه‌ی دیگر روی حرارت بماند. در صورت تمایل ۲ قاشق آبلیمو هم به آن اضافه کنید.
بعد از ۵ دقیقه قابلمه را از روی حرارت برداشته و اجازه دهید خنک شود. سپس شربت را در شیشه ریخته و در یخچال قرار دهید.
برای هر لیوان شربت به لیمو یک تا دو قاشق غذاخوری از آن را با یک لیوان آب خنک مخلوط کنید.

مرور کلی

به لیمو یک گیاه خوش عطر و پر خاصیت است که در طب سنتی و مدرن از آن استفاده می‌شود. همچنین اسانس آن در تولید عطر، صابون و خوشبوکننده‌ی هوا استفاده‌های فراوانی دارد. برای استفاده از خواص به لیمو می‌توانید آن را به صورت دمنوش یا ادویه استفاده کنید. در این مطلب به صورت جامع خواص این گیاه مفید بررسی شده است.

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید