هابل برخورد تماشایی سه کهکشان را به تصویر کشید
تلسکوپ فضایی کهنهکار هابل، در نگاه تازهی خود به کیهان برخورد تماشایی سه کهکشان را ثبت کرده که در آسمان بالای سر ما در حال وقوع است.
صورت فلکی «گاوران» (Bootes) یا «عوا» که یکی از صورتهای فلکی معروف آسمان است و در نزدیکی صورت فلکی «دب اکبر» قرار دارد، میزان رویدادی شگفتانگیز است که حالا تلسکوپ فضایی هابل آن را به تصویر کشیده است.
به نوشتهی SciTechDaily، در این تصویر چشمگیر تلسکوپ فضایی هابل، سه کهکشان در حال ادغام در مرکز دیده میشوند. این سه کهکشان در مسیر برخورد با یکدیگر قرار گرفتهاند و در نهایت در یک کهکشان بزرگتر ادغام میشوند. در این فرآیند عظیم و شدید، بر اثر برهمکنش گرانشی، ساختارهای مارپیچی منظم یکدیگر را در هم میشکنند.
صورت فلکی گاوران بهصورت یک بادبادک در کنار صورت فلکی خرس بزرگ مشخص است.
همچنین بهنظر میرسد که یک کهکشان دیگر هم بدون ارتباط با این مجموعه، در کنار این برخورد به آرامی شناور است و شکل محو کهکشانهای بسیار دورتر هم در پسزمینهی تصویر دیده میشود.
این سه کهکشان در حال برخورد که ستارهشناسان آنها را با نام SDSSCGB 10189 میشناسند، مجموعهای نسبتا نادر از سه کهکشان بزرگ ستارهساز را تشکیل میدهند که تنها در فاصلهی ۵۰ هزار سال نوری از یکدیگر قرار دارند.
مجموعهی کهکشانی SDSSCGB 10189
Credit: ESA/Hubble & NASA, M. Sun
در حالی که چنین فاصلهای بهنظر ایمن میرسد اما در مورد کهکشانها باعث کشیده شدن به سوی یکدیگر میشود و آنها را به همسایگانی بسیار نزدیک تبدیل میکند! برای مقایسه، باید بدانید که همسایگان کهکشانی ما بسیار دورتر هستند. برای نمونه «آندرومدا» (Andromeda) نزدیکترین کهکشان بزرگ به کهکشان راه شیری، بیش از ۲.۵ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد.
این رصد هابل، برای کمک به اخترشناسان در درک منشأ بزرگترین و پرجرمترین کهکشانهای جهان طراحی شده است. این کهکشانهای غولپیکر، «درخشانترین کهکشانهای خوشه» (Brightest Cluster Galaxies) یا به اختصار BCG نامیده میشوند و همانطور که از نامشان پیداست، بهعنوان درخشانترین کهکشانها در هر خوشهی کهکشانی شناخته میشوند.
ستارهشناسان گمان میکنند که BCGها از ادغام کهکشانهای بزرگ و غنی از گاز مانند آنهایی که در این تصویر هابل دیده میشوند، شکل میگیرند. برای بررسی این موضوع، از دوربین میدان گسترده ۳ هابل (WFC3) و دوربین پیشرفتهی نقشهبرداری (ACS) این رصدخانهی فضایی کمک گرفتند تا این سه کهکشان را با جزئیات دقیق بررسی کنند و بتوانند راز شکلگیری عظیمترین کهکشانهای کیهان را روشن سازند.