شیر جو بهتر است یا شیر بادام؟
شیر بادام و شیر جو دو نمونه از شیرهای غیرلبنی هستند که سر اینکه کدام یک از آنها بهتر است بحث وجود دارد. به همین دلیل در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم.
شیرهای غیرلبنی بسیاری در سوپرمارکتها وجود دارند اما مقایسه کردن آنها و بررسی اینکه بین شیر جو، شیر بادام، شیر سویا و … یا هر ترکیبی از آنها کدام یک بهتر است دشوار است. در ادامه دربارهی اینکه کدام شیر غیرلبنی بهتر است مطالبی را خواهید آموخت و همچنین متوجه خواهید شد که از میان شیر جو و شیر بادام کدام یک طعم بهتری دارند، سالمتر هستند و چه معایبی دارند؟
شیر جو چیست؟
شیر جو در ابتدا در سال ۲۰۱۷ در کافهها و کافیشاپهای ایالات متحده بسیار محبوب شد و سپس در سوپر مارکتها به دلیل طعم خنثی، نداشتن مواد حساسیتزا و به علت اینکه جوها پایدارتر از سایر شیرهای آجیل هستند به وفور در دسترس قرار گرفت. در سال ۲۰۲۱ شیر جو بعد از شیر بادام به رتبهی دوم شیرهای غیرلبنی صعود کرد.
در صورتی که بخواهید در منزل شیر جو درست کنید کافی است به سادگی جو را با آب مخلوط کرده و سپس تفالهی آن را بگیرید. شیر جوهای صنعتی هم به همین شیوه ترکیب میشوند اما بسته به نوع مدلشان در مقیاس بزرگتر ممکن است ویتامین، مواد معدنی، طعم دهندهها، روغنها یا شکرهای مختلف به آنها اضافه شود.
فواید شیر جو
شیر جو از نظر بافت و خامهای بودن نزدیک به شیر لبنی اما از آن شیرینتر است. شیر جو کربوهیدرات و کالری بالاتری داشته اما در عوض فیبر و پروتئین بیشتری نسبت به شیر بادام دارد. این شیر انتخابی عالی برای افرادی که به آجیل حساسیت دارند به شمار میرود.
در واقع شیر جو محبوبترین شیر گیاهی برای افراد علاقهمند به قهوههایی مانند لته و ماکیاتو است. همچنین طعم ملایم و بافت خامهای جو آن را برای شیر و کلوچه ایدئال میسازند. درست مانند شیرهای غیرلبنی که در بستهبندی فروخته میشوند شیرهای جو هم تا زمانی که در آنها باز نشده باشد در قفسه نگهداری میشوند اما پس از اینکه درب آنها را باز کردید باید آنها را در یخچال نگهداری کنید. به خاطر داشته باشید که هر دوی شیرها را باید در عرض ده روز مصرف کنید.
شیر سویا چیست و چه فواید و ضررهایی برای سلامتی دارد؟
مواد غذایی شیر جو
یک فنجان شیر جو شیرین نشده حاوی:
۱۱۲.۸ کالری
۶.۵ گرم چربی
۱۲ گرم کربوهیدرات
۱.۹ گرم پروتئین
۳۴۷.۸ میلی گرم کلسیم
پایداری شیر جو
شیر جو و همهی شیرهایی که پایهی گیاهی دارند نسبت به تولید شیر لبنی آسیب کمتری به محیط زیست وارد میکنند. شیر گاو و کود آنها گازهای گلخانهای را تولید میکنند که منجر به تغییر آب و هوا میشود. مدیریت نامناسب کودها میتواند به منابع آبی آسیب زده و کشت بیش از حد و تولید بیش از حد غذا میتوانند به جاهایی مانند جنگلها و مراتع آسیب وارد کند.
از سوی دیگر جو و به ویژه جوهای طبیعی پایداری بیشتری دارند. جوهای طبیعی برای سلامت خاک و تجزیهی کربن مفید هستند. این بدان معنا است که به جای آزادسازی کربن بیشتر آن را به دام میاندازند.
از آنجایی که شیر جو میتواند به صورت کامل از جو تهیه شود همچنین پسماند غذایی را هم کاهش میدهد
معایب شیر جو
با وجود اینکه شیر جو یک گزینهی عالی برای افرادی است که نمیتوانند شیر لبنی را تحمل کنند اما هنگام تصمیمگیری برای انتخاب بین شیر جو، شیر بادام و شیر از نظر غذایی معایبی هم دارد زیرا شیر لبنی دوبرابر شیر بادام و شیر جو پروتئین دارد. همچنین شیر لبنی در مقایسه با شیرهای گیاهی ریز مغذیهای بیشتری دارد. برخی از این مواد مغذی به شیر بادام و شیر جو هم اضافه میشوند اما این مساله در برندهای مختلف متفاوت است.
با مصرف شیر لبنی مقدار خوبی از ویتامینهای A، B2, B12، C، پنتوتونیک اسید، بیوتین پلاس، فسفر و ید را دریافت خواهید کرد. این در حالی است که هیچکدام از اینها در شیرهای غیر لبنی وجود ندارد. نقطه ضعف دیگر این شیرها این است که به صورت کلی شیر جو سه یا چهار برابر گرانتر از شیر لبنی و دو یا سه برابر گرانتر از شیر جو است.
شیر بادام چیست؟
در سال ۲۰۱۸ شیر بادام در صدر شیرهای گیاهی قرار گرفت و از آن زمان تاکنون در صدر این لیست باقی مانده است.
در صورتی که بخواهید شیر بادام را در خانه تهیه کنید، باید بادامها را با آب مخلوط کرده و سپس آنها را در مخلوط کن ترکیب کنید. مانند شیر جو بسیاری از شیر بادامهایی که به صورت تجاری تولید میشوند حاوی ویتامینها و مواد معدنی، شکر، طعم دهندهها و مواد نگهدارنده هستند.
فواید شیر بادام
مزهی شیر جو با شیر بادام بسیار متفاوت است. شیر بادام بافت رقیقتری دارد و این بسته به چگونگی استفاده از شیر بادام میتواند مزیت یا عیب محسوب شود. این رقیق بودن شیر بادام را به افزونهی نه چندان محبوبی برای اضافه شدن به قهوه یا شکلات داغ تبدیل کرده است اما در صورتی که یک لیوان از آن را با با یک کاسه غلات میل کنید طعم دلپذیری دارد.
مواد غذایی شیر بادام
از جمله فواید شیر بادام اینکه عاری از هرگونه چربی اشباع شده بوده و اغلب دارای مواد مغذی مفید مانند کلسیم و ویتامین دی است. در ادامه مواد غذایی موجود در یک فنجان شیر بادام شیرین نشده شرح داده شده است:
۴۴.۷ کالری
۳.۷ گرم چربی
۱.۶ گرم کربوهیدرات
۱.۶ گرم پروتئین
۳۷۳.۱ میلیگرم پروتئین
شیر بادام ویتامین e بالاتر و کالری و کربوهیدرات کمتری در مقایسه با شیر جو دارد اما اغلب آبکیتر از بادام واقعی است. به همین دلیل ترکیب آن با غلات خیلی خوب شده و با نوشیدنیهای قهوهی خامهدار خیلی خوب نمیشود.
پایداری شیر بادام
شیر بادام به آب بسیار زیادی نیاز دارد و با توجه به خشکسالی در سالهای اخیر پایداری شیر بادام زیر سوال میرود و آن را نسبت به شیر جو ناپایدارتر میسازد. علاوه بر مسالهی آب تحقیقات همچنین نشان دادهاند که کودهای شیمیایی به کار رفته در مزرعههای بادام در آمریکا آسیبهای جدی به جمعیت زنبورها زدهاند. همین مساله میتواند تاثیر شدیدی روی اکوسیستم بگذارد.
معایب شیر بادام
بزرگترین نقطه ضعف شیر بادام به ویژه در مقابل شیر جو ناپایداری آن است. دلیل محبوبیت شیر جو این است که برای محیط زیست سالمتر است و آب کمتری برای تولید آن در مقایسه با شیر لبنی و شیر بادام مصرف میشود.
اما در صورتی که تنها نقاط ضعف مواد غذایی شیر بادام را با شیر جو مقایسه میکنید آن را یک شانس در نظر بگیرید زیرا هر دو شیر در مقایسه با شیر لبنی مواد مغذی و پروتئین کمتری دارند.
شیر جو سالمتر است یا شیر بادام؟
تفاوت شیر جو و شیر سویا
شیرهای جو و بادام هر دو جزو شیرهای گیاهی سالم هستند. هر دوی آنها چربیهای اشباع شدهی کمی دارند و به آنها کلسیم، ویتامین دی، ویتامین b12 و سایر مواد مغذی اضافه شده است تا از نظر مغذی بودن بیشتر شبیه به شیرهای لبنی شوند.
تفاوت اصلی در مواد افزودنی است که میخواهید تا حد امکان کم باشد. اما این موضوع به برند و نوع شیر بستگی دارد. بنابراین به برچسبهای مواد غذایی توجه کرده و حتما لیست مواد تشکیل دهنده را نگاه کنید و بررسی کنید که شیر جو یا شیر بادام شکر افزوده نداشته باشند.
همچنین پروفایل مواد غذایی موجود در شیر جو یا شیر بادام بسته به میزان آب موجود در شیر فرق میکند. مقدار آب شیر جو خانگی با شیر بادام خانگی متفاوت است. هر دوی این شیرها با نمونه تجاری آنها که در مغازهها وجود دارد فرق دارند.
هر چقدر آب بیشتر باشد جو و بادام موجود در شیر جو یا شیر بادام کمتر هستند. از آنجایی که شیر بادام به صورت میانگین آب بیشتری نسبت به شیر جو دارد، میتوان ادعا کرد که شیر جو سالمتر است زیرا مقدار بیشتری جو دارد.
تفاوت شیر جو، شیر بادام و شیر لبنی
از دیدگاه تغذیه و مواد مغذی شیر لبنی در جایگاه اول قرار دارد. در صورتی که فرد بتواند این شیر را بخورد بهترین گزینه است. اما در صورتی که نتواند آن را بخورد اما پروتئین برایش مهم باشد میتواند از شیر سویا استفاده کنید. شیر سویا نزدیکترین گزینه به شیر لبنی است