سمزدای طبیعی با این معجون خانگی لاغری
کرمهای تسکیندهنده و کاهنده التهابی که از آلوئهورا گرفته میشود شهره خاص و عام است. نوشیدنی آن هم این روزها در هر سوپرمارکتی یافت میشود و از شرق تا غرب کسی نیست که از خواص بیشمار این گیاه معجزهآسا نشنیده باشد.
طبق آمار موسسه LA plante در سال ۲۰۱۶ میلادی، مصرف این گیاه در حوزههای زیبایی، دارویی و خوراکی طی چند سال اخیر به شدت رو به رشد بوده و طی ۱۰ سال گذشته تقریبا ۲ برابر شده است. ۸ نکته مهم در رابطه با خواص و نحوه مصرف این گیاه وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
۱- یک نوشیدنی مقوی
ویژگی اصلی و شاخص گیاه آلوئهورا همان محتوای بالای آبش است. ۹۹ تا ۵/۹۹ درصد آلوئهورا را آب تشکیل داده و ۱-۵/۰ درصد باقیمانده شامل ۷۵ نوع ماده فعال بیولوژیک از جمله ویتامینهای محلول در آب یا ویتامینهای محلول در چربی، مواد معدنی، آنزیمها، قندها و پلیساکاریدهای ساده یا پیچیده، سالیسیلیکاسیدها و اسیدهای آمینه و اسیدهای ارگانیک و… است. در آلوئهورا ویتامین A یا همان بتاکاروتن، ویتامین C و ویتامین E یافت میشود که بعضی از آنها آنتیاکسیدان هستند. براساس برخی مطالعات، نهتنها آلوئهورا خود حاوی این ویتامینهاست، بلکه مصرف خوراکی ترکیباتش میتواند باعث بهبود جذب ویتامین C و E شود. به همین دلیل از آلوئهورا بهعنوان یک مکمل صحبت و توصیه میشود کنار تجویز ویتامینها از آلوئهورای خوراکی هم در بیمارانی که کمبود ویتامین دارند، استفاده شود. آلوئهورا همچنین حاوی حداقل ۸ نوع آنزیم مختلف است که وقتی ژل آن به شکل موضعی استفاده شود باعث کاهش التهابات شدید در پوست میشود. این گیاه حاوی برخی مواد معدنی از جمله کلسیم، کروم، مس، سلنیوم، مهمیم، منگنز، پتاسیم، سدیم و روی است که بسیاری از این مواد معدنی برای عملکرد سیستم آنزیمهای مختلف بدن و محصولهای متابولیک متفاوت ضروری است. «پلیساکاریتها» و «مونوساکریتها» هم در آلوئهورا موجود است که خواص متفاوتی از جمله ضدحساسیت یا ضدالتهابی دارند. «آلفراکینولها» که حداقل ۱۲ مورد از آن در آلوئهورا موجود است ترکیب دیگری است که خاصیت مسهل، ضددرد، آنتیباکتریال یا ضدویروسی دارد. آلوئهورا حاوی اسیدهای چرب است و حداقل ۴ نوع استریل گیاهی دارد که برخی خواص ضدالتهابی، ضدعفونیکنندگی یا ضددرد دارند. هورمونهایی هم در این گیاه موجود است که میتواند به روند ترمیم زخم کمک کنند و خواص ضدالتهابی داشته باشد. آلوئهورا حول و حوش ۲۰ اسیدآمینه از ۲۲ اسید آمینه مورد نیاز برای بدن انسان و ۷ اسیدآمینه از ۸ اسید آمینه ضروری برای بدن انسان را هم در خود دارد. همچنین ترکیباتی مثل سالیسیلیکاسید با خواص ضدالتهابی، ضدباکتری در گیاه آلوئهورا وجود دارد. «ساپونیل-SAPONIL» هم ترکیبی است که تقریبا ۳ درصد از محتوای ژل آلوئهورا را تشکیل میدهد و خواص پاککنندگی و ضدعفونیکنندگی دارد.
۲- سمزدای طبیعی
آب آلوئهورای خالص حاوی مواد مغذیای است که به سادگی توسط بدن جذب میشود. میان این مواد قند پیچیدهای به نام «اسمانام» وجود دارد که خواص فوقالعادهای دارد. طبق بررسیهای مختلف، این گیاه ضدالتهاب و محرک سیستم ایمنی بدن است. طبق تحقیقات، مصرف مرتب آب آلوئهورای خالص سبب بهبود وضعیت بیولوژیک بدن و بهویژه تنظیم میزان قند و چربیخون میشود، در بهبود زخمها موثر است، یبوست را درمان میکند و در بهبود وضعیت فلور میکروبی و آبرسانی به ارگانیسم و از بین بردن خستگی مزمن نقش دارد. به طور کلی میتوان گفت این گیاه نقش قابلتوجهی در پاکسازی کبد دارد و سمزدا محسوب میشود.
۳- معجون لاغری
هنوز به اثبات نرسیده که آلوئهورا لاغرکننده است یا نه، اما تحقیقات نشان داده میتواند قندخون را تنظیم و از بروز ریزهخواری و اشتهای کاذب پیشگیری کند. به عبارتی نوشیدن آلوئهورا سبب لاغری نمیشود اما با کنترل اشتها و تاثیر مثبتی که بر هضم و جذب چربی و قند دارد به روند لاغری کمک میکند.
۴- ماسک آلوئهورا
آلوئهورا خواص فوقالعادهای برای پوست دارد. استفاده از آن روی زخم سبب بهبود سریعتر زخم میشود. استفاده از آن به شکل ماسک روی پوست سبب نرمی و لطافت پوست و بسته شدن منافذ باز پوستی و آبرسانی و تقویت پوست میشود. همچنین ماسک آلوئهورا pH پوست را تنظیم میکند.
۵- ضدآفتابسوختگی
از آلوئهورا میتوانید بهعنوان آبرسان و تقویتکننده پوست بعد از آفتابسوختگی استفاده کنید. کافی است بعد از آفتابسوختگی مقداری از ژل آن را روی محل بزنید و چند ثانیهای صبر کنید.
۶- لایهبردار پوستی
آلوئهورا یک لایهبردار طبیعی است و در عین پاک کردن پوست به افزایش جریان خون زیر پوست کمک میکند. میتوانید بعد از شامپو کردن پوست از ماسک آلوئهورا استفاده کنید. آلوئهورا همچنین به رشد سریعتر موها کمک میکند.
۷- استفاده آسان
تمام خواص ذکرشده برای آلوئهورا در صورتی محقق خواهد بود که از آب خالص آن استفاده کنید. برای نگهداری آب آلوئهورا باید آن را در محیطی خنک نگهداری کنید. مصرف آلوئهورا با آب و شکر فایدهای ندارد و بهتر است آن را به شکل شربت مصرف نکنید. دمنوش آلوئهورا هم خواصی نخواهد داشت. این گیاه را میتوانید در باغچه خانهتان پرورش دهید. بخشی از سر آن را برش دهید و ژل آن را مصرف کنید. اگر میخواهید خواص این ژل را بر سلامتتان ببینید حداقل باید برای ۳ ماه روزانه بین ۳۰ تا ۹۰ میلیلیتر به صورت ناشتا یا با فاصله از وعده غذایی بنوشید.
برای ساخت ماسک آلوئهورا کافی است کمی آلوئهورا را با عسل و ماست و روغن آرگان مخلوط کنید و از آن بهعنوان ماسک مرطوبکننده پوست یا مو بهره ببرید.
سایر خواص آلوئهورا
برخی از کاربردهای آلوئهورا در اصل مبتنی بر استعمال سنتی است ولی خواص آن از نظر علمی هم مورد تایید قرار گرفته است. اولین خاصیت عمدهای که در این گیاه مورد تحقیق قرار گرفت، خواص التیامبخشی و بهبود زخم بود. پلیساکاریتها یا هورمونهای رشدی که در این گیاه است میتواند با تاثیر روی سلولهای پوستی بهخصوص «فیبروبلاستها» باعث تحریک فعالیت یا تکثیر فیبروبلاستها و همچنین افزایش محتوای کلاژن در بافت شود که ماحصل آن سفت شدن پوست، جمع شدن زخم و افزایش قدرت ترمیم در بافت است. برخی از مواد موجود در آلوئهورا آشکارا باعث تکثیر سلولهای «لیگامان پریودونتال» میشوند. به همین دلیل از خواص آن در بیماریهای مختلف در حیطه دندانپزشکی مثلا در درمان آفتهای راجعه، سیبروز زیرمخاطی، یا سابموکس دوزیست، پریودونیت و لیکن پلان دهانی استفاده شده است.
نتایج برخی مطالعات هم نشان داده مصرف ژل آلوئهورا میتواند باعث بهبود سریع سوختگیهای سطحی پوست و مهار دورههای التهابی ناشی از آسیبهای سوختگی شود. دومین مکانیسم عمده تاثیر گیاه آلوئهورا روی پوست در معرض اشعهUV یا همان اشعه ماورای بنفش و همچنان پوست در معرض رادیوسیون و اشعه پرتوهای گاماست. نتایج مطالعات در این خصوص متناقض است؛ برخی مطالعات نشان میدهد ژل آلوئهورا میتواند خواص حفاظتی برای پوست در معرض تابش نور آفتاب داشته باشد و استعمال موضعی گیاه آلوئهورا روش پیشگیری موثری برای آسیبهای پوستی ناشی از تابش نور آفتاب و… است. برخی هم بیتاثیر بودن آن را نشان داده اند.