رضایت از بدن؛ چگونه احساس بهتری نسبت به بدن خود داشته باشیم؟
همهی افراد در بدن خود نقصها و مشکلاتی دارند که شاید پذیرش آن برای بسیاری از مردم سخت باشد. وزن خیلی زیاد یا خیلی کم، قد خیلی کوتاه یا خیلی بلند، آسیبهای فیزیکی و… بخشی از زندگی انسانها است و هیچکس کامل و بینقص نیست. اما امروزه بسیاری از مردم بهخصوص زنان، از بدن خود راضی نیستند و این عدم رضایت، روی جنبههای مختلف زندگیشان تاثیر گذاشته است.
نارضایتی از بدن چقدر رایج است؟
ممکن است شما هم از آن دسته افرادی باشید که از اندام و بدن خود متنفراند یا شاید آرزو میکنید که کاش شکل دیگری بودید. در ایران تحقیق گستردهای در مورد رضایت افراد از بدن خود انجام نشده است ولی در آمریکا تحقیقات نشان داده است که ۸۴ درصد از زنان، نارضایتی از بدن خود را در دورههایی از زندگی خود تجربه کردهاند.
این آمار، نگرانکننده است چرا که نارضایتی از بدن می تواند بر جنبههای مختلف زندگی فرد تاثیرگذار باشد و اعتمادبهنفس زنان را بهشدت کاهش دهد.
اینکه یاد بگیریم بدن خود را دوست داشته باشیم در حالی که واقعا از آن متنفریم، کار سختی است. این کار اصلا به آن راحتی که این روزها تبلیغ میشود، نیست. برای اینکه به این شرایط برسید که با شکل بدن خود کنار بیایید، باید طرز فکر خود را تغییر دهید و این کار، زمان زیادی میخواهد.
چطور بدنمان را بیشتر دوست داشته باشیم؟
رضایت از بدن
برای اینکه رضایت از بدن را تجربه کنید و دیگر از آن متنفر نباشید میتوانید این چند قدم را بردارید. با گذر زمان، متوجه میشوید که همهچیز برای شما راحتتر میشود و احساس بهتری به بدن خود پیدا میکنید.
۱. به تغییر، متعهد باشید
وقتی به این نتیجه میرسید که باید طرز فکر خود را تغییر دهید و بدن خود را بیشتر دوست داشته باشید به این معنا است که شما روند تغییر را در جهت افزایش رضایت از بدن شروع کردهاید. در واقع اینکه بدانید طرز فکر اشتباهی دارید و بهدنبال تغییر آن هستید یعنی نیمی از مسیر را رفتهاید.
اولین قدمی که باید برای تغییر طرز فکر خود در مورد بدنتان بردارید این است که به تغییر، متعهد باشید. باید ابتدا بپیذیرید که یک رابطهی منفی با بدن خود دارید و دوست دارید آن را به رابطهای سالم و مثبت تبدیل کنید. با پذیرش تغییر، ادامهی مسیر برای شما راحتتر میشود.
۲. دلایل نارضایتی از بدن را مشخص کنید
از خودتان بپرسید که چرا میخواهی بدن متفاوتی داشته باشی؟
بیشتر مردم دوست دارند تغییر ظاهری کنند تا افراد بیشتری آنها را دوست داشته باشند. این افراد فکر میکنند که داشتن یک ظاهر خاص، آنها را دوستداشتنیتر میکند و باعث میشود که مقبولیت بیشتری در بین اجتماع داشته باشند.
شاید این ایده در طول سالها به شکلهای مختلف در رسانهها تبلیغ شده است که اگر ظاهری با ویژگیهای خاص داشته باشید، دوستداشتنیتر و ارزشمندتر هستید. اما تمام این تبلیغات و ایدهها، غیرواقعی است و حقیقت زندگی نیست. اینکه ظاهر خاصی که در مجلات مد تبلیغ میشود داشته باشید، باعث نمیشود که خوشحالتر زندگی کنید.
علاوهبراین، داشتن یک ظاهر خاص و تبلیغشده، باعث نمیشود که کسی شما را بیشتر دوست داشته باشد. نگاهی به عزیزان خود بیاندازید. بیشتر آنها ظاهری معمولی دارند و حتی ممکن است پر از عیب و نقص باشند. ولی برای شما اهمیتی ندارد و آنها را از ته دل دوست دارید.
قبل از اینکه بدن خود را دوست داشته باشید باید این طرز فکر خود را تغییر دهید که اگر ظاهرم نقصی داشته باشد، ناراحت و غمگین خواهم بود و مورد توجه قرار نمیگیرم. برای اینکه به این باور برسید کافی است ببینید که بسیاری از سلبریتیهای مشهور دنیا که ظاهری جذاب و زیبا دارند، باز هم مورد خیانت واقع میشوند و شاید تنها و غمگین باشند.
هر چقدر بیشتر به این باور برسید که ظاهر زیبا و بینقص تضمینکنندهی یک زندگی شاد و بیمشکل نیست، کمتر تمایل پیدا میکنید که ظاهر و بدن خود را به استانداردهای تعیین شده در دنیای امروز برسانید. کمکم آرامش و رضایت از بدن به زندگی شما برمیگردد و اعتمادبهنفس پیدا میکنید.
البته فراموش نکنید که این نکته به این معنا نیست که تبعیض ظاهری، نژادی و… وجود ندارد. متاسفانه در دنیایی زندگی میکنیم که این فاکتورهای فیزیکی و گاهی مادرزادی، روی قضاوت و نحوهی رفتار آدمها تاثیرگذار است. اما این مساله نباید باعث شود که شما جسمتان را برای رسیدن به این ایدهآلهای غیرواقعی، در معرض آسیب قرار دهید.
تغییر دادن شکل ظاهری بدن تا جایی که در جهت سالم زندگی کردن شما باشد و از نظر جسمی، روحی و حتی مالی برای شما امکانپذیر باشد، بسیار پسندیده است ولی اگر به معضل و نوعی فشار روانی برای شما تبدیل شود، زندگی را برایتان سخت میکند.
گاهی رسیدن به این ایدئالهای تعریفشده برای همهی افراد امکانپذیر نیست. آیا بدن ما است که ایرادی دارد یا این ایدئالها به اشتباه تعریف شدهاند؟ به جای اینکه سعی کنید خودتان را در سیستمی جای دهید که شما را نسبت به شکل ظاهریتان حساس میکند، سعی کنید شیوهی تفکر خود را تغییر دهید و استانداردهای خاص خودتان را داشته باشید.
۳. بدن دیگران را قضاوت نکنید
برای اینکه بدن خود را دوست داشته باشید ابتدا باید یاد بگیرید که از قضاوت کردن دیگران بر اساس ویژگیهای ظاهری و بدنشان دست بردارید. وقتی اندام دیگران را قضاوت میکنید این پیام را به آن فرد و خودتان میرسانید که ویژگیهای ظاهری و فیزیکی، یکی از مهمترین معیارهای اندازهگیری ارزش افراد است. این کار را ترک کنید. شما لیاقت آن را دارید که بدون در نظر گرفتن نقصهای فیزیکی بدنتان پذیرفته و دوست داشته شوید. دیگران هم به همین اندازه، لیاقت پذیرش دارند.
۴. شبکههای اجتماعی خود را پاکسازی کنید
از هر محتوایی که باعث میشود حس بدی نسبت به بدن خود داشته باشید، دوری کنید. اگر دنبالکنندهی افرادی مثل بازیگران، سلبریتیها و خوانندهها با اندامهایی موزون و متناسب هستید بهمرور زمان احساس بدی نسبت به بدن خود پیدا میکنید. شاید در ابتدا فکر کنید دنبال کردن یک بازیگر زیبا و خوشاندام، آسیبی به شما نمیزند ولی وقتی دائما ظاهر بینقص آنها جلوی چشمتان باشد، کمکم اعتمادبهنفستان ضعیف میشود.
یک روز وقت بگذارید و کسانی که آنها را دنبال میکنید بررسی کنید. آیا پستهای آنها در شبکههای اجتماعی چیز مفیدی دارد که از دست دادن آن زندگی شما را مختل میکند؟ آیا دیدن تصاویر آنها حس خوبی در شما ایجاد میکند یا باعث میشود نسبت به بدن خود احساس بدی پیدا کنید؟
هر پیج و اکانتی که به شما احساس بدی میدهد آنفالو کنید.
۵. پیجهای مفید را دنبال کنید
شبکه های اجتماعی
بهجای پیجهای مخرب، صفحاتی را دنبال کنید که در آن بدنهای واقعی و عادی دیده میشود. این روزها بسیاری از افراد در شبکههای اجتماعی تلاش میکنند تا تصویر واقعیتری از اندام و ظاهر انسانهای عادی نشان دهند. این حقیقت را بپیذیرد که همهی افرادی که دور و بر شما زندگی میکنند، بینقص نیستند و بیشتر مردم عادی با ویژگیهای مختلفی زندگی میکنند که شاید از نظر استانداردهای مد، مناسب و جذاب نباشد.
زندگی واقعی با اندامهای بینقصی که در شبکههای اجتماعی میبینید تفاوت دارد. صفحاتی را دنبال کنید که این حقیقت را به شما نشان میدهند.
۶. بدن خود را بشناسید
بعضی از مشکلات و نقصهایی که در بدن خود دارید، مشکلات قابل حل هستند. کافی است بدن خود را بشناسید و رفتار صحیح با آن را یاد بگیرید. بهعنوان مثال با مراجعه به پزشک میتوانید بسیاری از دلایل ایجاد جوش را حل کنید. یا با مراجعه به پزشک تغذیه میتوانید رژیم غذایی متناسب با بدن خود دریافت کنید.
لازم نیست خودتان را برای رسیدن به ایدئالهای دنیای بیرون عذاب بدهید ولی با کمک پزشکی و علم، با ورزش و رسیدن به خود میتوانید به بهترین نسخه از خودتان تبدیل شوید. مهمترین نکتهای که باید بدانید این است که از خودتان توقع بیجا نداشته باشید و متاسب با توانایی بدن خود، سعی کنید هر روز بهتر از روز قبل باشید.
پذیرش بدن و دوست داشتن آن، به این معنا نیست که به مشکلات قابل حل، بیاعتنا باشید. فقط به این معنا است که به اندازهی تواناییهایتان، از خودتان توقع داشته باشید.
۷. هر روز یک کار خوب برای بدنتان انجام دهید
عادت کنید که هر روز، برای بدنتان یک کار خوب انجام دهید تا حس بهتری داشته باشید. این کار میتواند استفاده از ماسک صورت، ورزش کردن، ماساژ صورت و دست و… باشد. هدف از این کار این است که هر روز برای مدتی، حس خوبی به بدن خود داشته باشید.
۸. کارهای متفاوتی انجام دهید
برای افزایش رضایت از بدن سعی کنید بدن خود را با کارهای جدید به چالش بکشید تا متوجه تواناییهای آن شوید و جنبهی دیگری از آن را ببینید. مثلا نوع جدیدی از تمرینات ورزشی را امتحان کنید تا تمرین ورزشی مورد علاقهی خود را پیدا کنید. حتی میتوانید یک رژیم غذایی جدید را برای مدتی امتحان کنید و تاثیرات آن را در بدن خود ببینید.
۹. ورزش کنید
ورزش کردن
اگر ورزش کردن در برنامهی روزانهی شما نیست، سعی کنید حتما آن را در برنامهی خود بگنجانید. ورزش کردن باعث میشود بسیاری از مشکلات اندام مثلا اضافهوزن یا حالت نامناسب بدن، اصلاح شود. علاوهبراین، ورزش کردن باعث میشود احساس شادابی و سرزندگی داشته باشید. رضایت از بدن نیز دنبالهی همین احساس شادی و سرزندگی است.
۱۰. ورزش را برای شادی و رضایت خود انجام دهید
ورزش فواید زیادی برای سلامت و زیبایی بدن دارد. اما این ورزش کردن نباید حالت وسواسگونه بگیرد و نباید آن را از سر اجبار انجام دهید. ورزش کردن باید با این هدف انجام شود که حال بهتری داشته باشید، سرحال و شادابتر باشید و از آن لذت ببرید.
در واقع ورزش باید نوعی قدردانی و شادمانی از سلامت جسمی شما باشد نه وسیلهای برای اینکه خودتان را به استانداردهایی برسانید که در توانتان نیست. اگر با این دید به ورزش نگاه کنید که کاری برای خوشحالتر کردن خودتان است، هرگز از انجام آن خسته نمیشوید و برای انجام دادن آن فشاری حس نمیکنید.
۱۱. پوشش مناسب انتخاب کنید
گاهی اوقات وقتی با بخشی از بدنمان مشکل داریم، آگاهانه یا ناخودآگاه سعی میکنیم به شکلهای مختلف آن را بپوشانیم تا از دید بقیه دور بماند. این بار موقع خرید لباس، به این فکر کنید که چه لباسی شما را خوشحالتر میکند؟ با بدن خود مثل یک اثر هنری ارزشمند رفتار کنید. بهترین لباسها را بپوشید و از پوشیدن لباسهایی که دوست دارید، نترسید. با پوشیدن لباسهای خوب و دلخواه، به دیگران و خودتان این پیام را منتقل میکنید که این بدن، برای من ارزشمند است.
۱۲. با چاقیهراسی مقابله کنید
چاقی هراسی
چاقیهراسی یا فتفوبیا به معنای ترس یا نفرت نسبت به چاق شدن، چاق بودن و افراد چاق است. داشتن اضافهوزن زیاد احتمال ابتلا به بسیاری از بیماریها را افزایش میدهد. شما اگر در معرض چاقی قرار دارید باید تلاش کنید تا وزن خود را کاهش دهید. ولی فراموش نکنید که کاهش وزن یکشبه اتفاق نمیافتد. باید مدتهای طولانی وقت خود را صرف ورزش، درمان و… کنید تا به وزن ایدئال خود برسید. ولی تا زمانی که به نتیجه برسید، مدتها اضافهوزن خواهید داشت.
در این مدت نباید احساس بدی به بدن خود داشته باشید. بدن شما هر روز در حال تغییر است و قرار نیست اضافهوزنی که در چند سال ایجاد شده، یکشبه از بین برود. صبور باشید و مطمئن باشید که در طولانیمدت، نتیجهی تلاشهای خود را خواهید دید.
۱۳. در مقابل آینه تمرین کنید
برخی از افراد بهدلیل نقصها و مشکلاتی که در بدن خود دارند، از دیدن اندام خود فرار میکنند. اما این نکته را فراموش نکنید که دوست داشتن بدنتان، یکشبه اتفاق نمیافتد. باید مدتهای طولانی، تمرین روزانه داشته باشید. هر روز چند دقیقهای را در مقابل آینه بایستید و بدن خود را مشاهده کنید.
تا زمانی که خودتان با بدنی که دارید احساس راحتی نکنید، نمیتوانید حس خوبی به آن داشته باشید و این اعتمادبهنفس و حس خوب را به دیگران منتقل کنید. پس ابتدا سعی کنید بدن خود را بپیذیرید و از دیدن آن نگران و مضطرب نشوید.
جمعبندی
برای اینکه احساس مثبتی نسبت به اندام و بدن خود داشته باشید و رضایت از بدن را تجربه کنید، ابتدا باید خودتان یک حقیقت را بپیذیرید. بدن شما با تمام ویژگیها، نقصها و زیباییها، هویت شما را تعیین نمیکند. بپذیرید که تمام مردم دنیا، هرکدام نقصی در بدن دارند که بعضی از آنها قابل مشاهده است و برخی دیگر قابل دیدن نیست.
برای اینکه نسبت به بدن خود احساس مثبت داشته باشید ورزش کنید، دنبال حل مشکلات زمینهای باشید، استانداردهای خودتان را داشته باشید و زمانی که در توانتان نیست، سعی نکنید خودتان را به استانداردهای تعیینشده در دنیای امروز نزدیک کنید؛ استانداردهایی که شاید چند سال دیگر بهکلی تغییر کنند.