رابطه با فرد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته
البته که افراد خودشیفته میتوانند عشق بورزند، اما عشق آنها سطحی و زودگذر است.نها می توانند به شدت از لحاظ عاطفی وابسته شوند ـ حتی به نظر می رسد که «عاشق می شوند» ـ و در عین حال همچنان نسبت به موضوع مورد علاقه شان بی تفاوت باشند.
دکتر محمد بهشتیان روانشناس، روان درمانگر، پژوهشگر نوشت: آنها می توانند به شدت از لحاظ عاطفی وابسته شوند ـ حتی به نظر می رسد که «عاشق می شوند» ـ و در عین حال همچنان نسبت به موضوع مورد علاقه شان بی تفاوت باشند. روابط آنها اغلب با نوسانات خلقی چشمگیر، اوج های پر فراز و نشیب و افت های دلخراش همراه است.
چگونه بفهمیم فرد خودشیفته دوست مان دارد؟
مهم است بدانید در ابتدای امر، اگرچه ممکن است فرد خودشیفته شما را دوست داشته باشد، اما این احساس اغلب زودگذر و با قید و شرط همراه است.
خودشیفته ها در حفظ ارتباطات معنی دار مشکل دارند. بنابراین شکل «عشق» آنها اغلب سطحی و زودگذر است
اعمال آنها با شما سخن میگویند
دکتر فلورا صدری روانشناس بالینی، عضو آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، عضو انجمن پزشکی اعتیاد آمریکا و مدیر پزشکی روانشناسی سلامت (Psyclarity Health) در ماساچوست، خاطرنشان می کند که اعمال فرد خودشیفته تنها راهی برای تشخیص این امر است که آیا او شما را دوست دارد یا خیر. آیا شادی شما می تواند اولویت آنها باشد، حتی اگر به نفعشان نباشد؟ اگر پاسخ «مثبت» است، این احتمال می رود که واقعاً شما را دوست داشته باشند.
به عنوان یک قاعده کلی در نظر داشته باشید که : اگر خودشیفته ادعا می کند که شما را دوست دارد، مهم است که فراتر از کلمات نگاه کنید و بر نحوه رفتار واقعی آنها با خودتان تمرکز کنید. آیا گوش شنوایی برای شنیدن احساسات تان دارند؟ آیا به حد و مرزهایتان احترام می گذارند و مسئولیت اعمال خود را بر عهده میگیرند؟ آیا باعث می شوند که احساس شایستگی و ارزشمندی کنید؟ اگر پاسخ به این سؤالات «مثبت» است، احتمالاً تاحدودی توجه فرد خودشیفته را به خود جلب کردهاید.
نشانه هایی که فرد خودشیفته شما را دوست دارد
برای جمع بندی، در اینجا نشانه هایی آورده می شود که نشان می دهند خودشیفته ها شما را دوست دارند:
اعمال آنها بیانگر همه چیز است (فراموش نکنید که دو صد گفته چون نیم کردار نیست).
با شما محترمانه برخورد می کند.
احساساتتان را درک می کند.
به حدومرزهایتان احترام می گذراد.
مسئولیت اعمال خود را بر عهده می گیرد.
قدرتان را می داند.
نیازهایتان را در اولویت می گذارد.
بهترین راه برای اینکه بفهمید فرد خود شیفته دوست تان دارد یا نه، این است که به رفتار او در طول زمان نگاه کنید، نه اینکه فقط بر کلمات یا ابراز محبت تکیه کنید. اگر آنها دائماً نیازهایتان را در اولویت قرار می دهند، حتی زمانی که به نفع آنها نیست، احتمالاً برایشان مهم هستید.
عشق از منظر فرد خودشیفته
افراد خودشیفته اغلب تصوری نادرست از عشق و چگونگی آن دارند. برای خودشیفته، عشق منبعی بیرونی و مهم است که کارایی اش تقویت عزت نفس آنهاست. آنها نمی دانند که عشق واقعی متقابل است. در عوض، آنها بر این باورند که عشق چیزی است که می توانند از شخصی یا شیئی بیرونی به دست آورند و از آن برای تقویت احساسی بهتر در مورد خودشان به کار ببرند.
در نهایت، خودشیفته ها در عشق طلبکارند و معمولاً رفتاری حق به جانب در روابطشان دارند. عشق آنها به تحسین بی قید و شرط از سوی شریک زندگی آنها بستگی دارد که اغلب منجر به رابطه ای سمی و یکطرفه می شود.
علاوه بر این، تصور خودشیفته از عشق معمولاً بسیار سطحی است. آنها ممکن است بیش از حد مهربان باشند یا به سرعت عشق بی پایان خود را بدون شکل گرفتن رابطه ای معنادار به شریک عاطفی خود ابراز کنند. این نوع اظهارات ممکن است در ابتدا هیجانانگیز و خاص به نظر برسند، اما به زودی با پیشرفت رابطه، کم عمق و بی معنی می شوند.
آیا خودشیفته اصلاً می تواند در رابطه ای خوشحال باشد؟
این احتمال می رود که فرد خودشیفته نسبت به کسی احساسی پیدا کند، اما به علت عدم درک متقابل و تمایل به خود خواهی برای حفظ رابطه ای پایدار با مشکل رو به رو می شود.
با این حال از فردی با سندروم خودشیفتگی می توانید بخواهید تا خودش را در جای دیگران بگذارد و با این کار حس همدلی را در او زنده کنید، اما بدون درمان بعید است که خودشیفته بتواند در رابطه خوشحال باشد؛ زیرا آنها معمولاً قادر به ارائه یا دریافت حمایت عاطفی لازم برای رابطه ای سالم نیستند.
با درمان و خودکاوی برخی از خودشیفته ها میتوانند یاد بگیرند که نسبت به شریک زندگی خود مهربان تر شوند و درک بیشتری داشته باشند.
وقتی فرد خودشیفته عاشق می شود چه اتفاقی می افتد؟
وقتی افراد خودشیفته عاشق می شوند، در تحسین و تشویق شریک عاطفی خود وسواس پیدا می کنند. ممکن است آنها را غرق در تعریف و هدیه کنند و یا آنها را با رفتارهای محبت آمیز فریب دهند. متأسفانه، این رابطه دارای بار عاطفی اغلب بسیار شدید و ناپایدار است که منجر به چرخه ای از فراز و نشیب می شود و فرار از آن دشوار است.
مطابق با تحقیقات منتشرشده در مجلة «شخصیت و روانشناسی اجتماعی» افراد خودشیفته ممکن است در رابطه های کوتاه مدت موفق شوند اما در روابط متعهدانه شکست می خورند.
بعید بودن ایجاد رابطه های عمیق و طولانی مدت
افراد خودشیفته به جای ایجاد پیوند عاطفی عمیق، به ایده «عشق» وابسته می شوند و تلاش می کنند تا احساس تحسینی را که در ابتدای رابطه داشتند، بازسازی کنند. اگر این تحسین را احساس نکنند، ممکن است شریک زندگی خود را برای محافظت از خود، کوچک جلوه دهند.
ویژگی های خودشیفته در مقابل اختلال شخصیت خودشیفته
نکته بسیار مهم این است که همه افرادی که ویژگیهای خود شیفتگی را نشان میدهند، به اختلال شخصیت خود شیفته مبتلا نیستند.
فردی با ویژگیهای خودشیفتگی ویژگی های زیر را دارد:
خودخواهی گاه و بیگاه
نشان دادن رفتارهای فریبکارانه به طور پراکنده
ابراز گهگاه همدلی
توانایی گهگاه ایجاد رابطه های عمیق
فردی با اختلال شخصیت خودشیفتگی ویژگی های زیر را دارد.
خودخواهی مداوم
نشان دادن مکرر رفتارهای فریبکارانه
مشکل در ابراز همدلی
بعید بودن ایجاد رابطه هایی عمیق
رابطه با فردی با ویژگی های خودشیفتگی
فردی که خودشیفته باشد اما شدت آن زیاد نباشد، ممکن است همچنان بتواند با دیگران ارتباط واقعی برقرار و حتی عاشق شود. ممکن است گاهی رفتارهای خودخواهانه از خود نشان دهند که این رفتارها را نباید نشانه های اختلال سلامت روان در نظر گرفت.
خودشیفته ها معمولاً افرادی هستند که در زندگی تان آنها را به عنوان افراد در خود فرو رفته یا از نظر عاطفی نابالغ میشناسید. ژرفای عشق ممکن است در عمق کم باشد یا به طور ناپخته بیان شود.
رابطه با فرد مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته
از سوی دیگر، اگر فردی رسماً مبتلا به اختلال شخصیت خودشیفته تشخیص داده شده باشد، احتمالاً در رابطه با او به دلیل عدم همدلی و ناتوانی در خود آگاهی و یا عدم پذیرش مسئولیت اعمالش آسیب بیشتری خواهد دید.
به دلیل ماهیت سطحی روابط و احساس پوچی مزمن که با اختلال شخصیت خودشیفته همراه است، کسی که این اختلال را دارد، احتمالاً نمی تواند شادی واقعی را در رابطه تجربه کند.
با این حال، دانستن این موضوع که هنوز هم ممکن است فرد خودشیفته یاد بگیرد که چگونه دوست داشته باشد و روابط سالمش را با دیگران حفظ کند نکته بسیار مهمی است.
آنها می توانند محدودیتهای خود را با درمان و خودکاوی درک و نیز نسبت به اطرافیانشان همدلی بیشتری پیدا کنند. و با انجام آن ممکن است بتوانند ارتباط معناداری ایجاد کنند که به جای رنج، شادی را به ارمغان می آورد.
خلاصه
رفتار خود شیفته در ناامنی و نیاز برآورده نشده به احساس خاص بودن یا مهم بودن ریشه دارد. بدین معنی که فرد خود شیفته در تجربه احساس واقعی عشق مشکل دارد و در عوض، ممکن است با تقلید از حرکات یا کلمات عاشقانه، آنچه را که معتقد است برای ابراز عشق مناسب است، بدون درک و احساس کردن آن، تکرار کند.