دانشمندان میگویند برای پیرشدن سالم به خواب طولانی نیاز دارید
مطالعهی جدیدی نشان میدهد که بیش از هفت ساعت خوابیدن در هر شب، شانس پیری سالم را بهطور قابلتوجهی افزایش میدهد.
همهی ما دوست داریم با کمترین مشکلات سلامتی ممکن، «پیری سالم» را تجربه کنیم. مطالعهی جدیدی نشان میدهد که خواب بیش از هفت ساعت در شب میتواند تاثیر بسیار زیادی در دستیابی به این هدف داشته باشد.
بهگزارش ساینسآلرت، تحقیق جدید که شامل ۳٬۳۰۶ شرکتکننده با سن ۴۵ سال و بالاتر بود، عادات خواب افراد را در سالهای ۲۰۱۱، ۲۰۱۳ و ۲۰۱۵ ثبت و بعد از ۵ سال، سلامتی آنها را بررسی کرد. دادهها توسط تیمی از دانشگاه پزشکی ونزو در چین تجزیهوتحلیل شد و نشان داد کسانی که حداقل هفت ساعت در شب میخوابند، وقتی از مراحل اولیهی جوانی میگذرند، به شکل مشهودی از سلامت بهتری برخوردار هستند.
محققان در مقالهی منتشرشده در مجله بیامسی پابلیک هلث مینویسند: «پیری سالم در سال ۲۰۲۰ مورد ارزیابی قرار گرفت و به عنوان عاریبودن از بیماریهای مزمن عمده، نداشتن نقص جسمی، عملکرد شناختی بالا، سلامت روانی خوب و مشغولیت فعال با زندگی تعریف شد.»
در پایان دورهی مطالعه، تنها ۴۵۵ نفر (۱۳٫۸ درصد) واجد تمام معیارهای پیری سالم بودند. از این تعداد، ۳۰۷ نفر (حدود دو سوم) بهطور مداوم بیش از هفت ساعت در شبانهروز میخوابیدند.
افرادی که خواب طولانی دارند شانس بیشتری برای پیری سالم دارند
شرکتکنندگان براساس عادات خواب خود در طول چهار سال به پنج گروه تقسیم شدند: پایدار طولانی (۸ تا ۹ ساعت خواب منظم)، پایدار عادی (۷ تا ۸ ساعت منظم)، نزولی (از میانگین بیش از ۸ ساعت به کمتر از ۶)، صعودی (از میانگین کمتر از ۶ به بیش از ۸)، و پایدار کوتاه (۵ تا ۶ ساعت منظم).
شانس پیری سالم در بین گروههای پایدار طولانی و پایدار عادی (به ترتیب ۱۷٫۱ درصد و ۱۸٫۱درصد) در مقایسه با گروههای نزولی (۹٫۹ درصد)، صعودی (۱۰٫۶ درصد) و پایدار کوتاه (۸٫۸ درصد)، بهطور چشمگیری بیشتر بود.
محققان مینویسند: «در مقایسه با شرکتکنندگانی که خواب پایدار طولانی داشتند، افرادی که خوابشان به مدت کوتاه ثابت بود و خط سیر صعودی داشتند، به ترتیب ۳۶ درصد و ۵۲ درصد شانس کمتری برای پیری سالم داشتند.» همچنین شرکتکنندگان با الگوی خواب نزولی نیز شانس کمتری برای پیری سالم داشتند که احتمالا از نظر آماری معنیدار نبود؛ زیرا شرکتکنندگان کافی برای نتیجهگیری مناسب حضور نداشتند.
دانشمندان در تجزیهوتحلیل خود عواملی مانند وزن، مصرف الکل و جنسیت را در نظر گرفتند. بااینحال ماهیت مطالعه نمیتواند رابطهی علت و معلولی مستقیمی را بین الگوهای خواب و پیری سالم تایید کند. آنچه تحقیق جدید ارائه میدهد، شواهد بیشتر از اهمیت خواب مداوم و طولانیمدت است
تحقیقات قبلی نیز هفت ساعت خواب شبانه را به عنوان حد مطلوب برای خواب و پیری سالم مشخص کرده بودند. همچنین مشخص شده که بین خواب و محافظت در برابر طیف گستردهای از مشکلات سلامت جسمی و روانی، ارتباط وجود دارد.
کشور چین، جایی که تحقیق در آنجا انجام شد، به سرعت پیری جمعیت را تجربه میکند اما این معضل مختص چین نیست و در سطح جهانی گریبانگیر کشورهای مختلف است. همانطور که جهان پیرتر میشود، باید اطمینان حاصل کنیم که همهی افراد با افزایش سن سالم میمانند.
محققان میگویند محرومیت مزمن از خواب و الگوهای نوسان خواب (هم افزایش و هم کاهش مدت زمان خواب) تغییراتی صرفا مرتبط با سن نیستند. در عوض، این مسائل، نشانههای جدی از موانع پیشرو در دستیابی به پیری سالم هستند.