خواص زردآلو برای سلامتی؛ چه چیزی این میوه را خاص کرده است؟
به طور کلی همهی میوهها و سبزیهای تازه دارای ارزش غذایی بالایی هستند و کمک زیادی به بهبود سلامتی میکنند. ولی برخی میوهها قطعا دارای فواید بیشتری هستند و حتما باید آنها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. یکی از این میوههای بینظیر زردآلو است که میوهای کوچک و خوشمزه و مغذی به شمار میرود و یک انتخاب عالی برای میانوعدهای سالم و مقوی خواهد بود. حتی کارشناسان تغذیه هم خواص زردآلو را برای بهبود سلامتی تأیید کرده و نشان دادهاند این میوه یکی از بهترین ابرغذاهای بهاری و تابستانی است.
زردآلو سرشار از مواد مغذی است که به بهبود بیماریها و حفظ سلامتی کمک میکنند. در این نوشته میخواهیم به بررسی همین خواص زردآلو بپردازیم و ببینیم چه چیزهایی این میوهی خوشمزه را خاص کردهاند. در ادامه فهرستی از خواص زردآلو را آوردهایم و همچنین نگاهی به خواص هستهی زردآلو و نکاتی که برای مصرف آن باید در نظر داشته باشید میاندازیم. پس با ما همراه باشید.
خواص زردآلو
۱. زردآلو ارزش غذایی بالا و کالری کمی دارد
۲. سرشار از آنتیاکسیدان است
۳. میتواند به بهبود سلامت چشمها کمک کند
۴. خواص زردآلو برای پوست
۵. سلامت دستگاه گوارش را بهبود میبخشد
۶. زردآلو حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم است
۷. بهخوبی بدن شما را سیراب و هیدراته میکند
۸. برای سلامت کبد مفید است
۹. سلامت استخوانها را تقویت میکند
۱۰. بهآسانی میتوانید آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید
ارزش غذایی و خواص هستهی زردآلو
۱۰ مورد از خواص زردآلو برای سلامتی و لاغری
زردآلو هم درست مانند بسیاری از میوههای دیگر دارای خواص زیادی برای سلامتی بدن است. این میوه جزو بهترین میوههای بهاری و تابستانی است که طعم لذیذی دارد و کمک زیادی به حفظ سلامت بدن و کاهش خطر ابتلا به انواع بیماریها میکند. در ادامه میتوانید فهرستی از خواص بینظیر زردآلو تازه و خشک را ببینید.
۱. زردآلو ارزش غذایی بالا و کالری کمی دارد
زردآلو یکی از مغذیترین میوهها به شمار میرود و حاوی بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی ضروری مورد نیاز بدن است. شما با مصرف تنها ۲ عدد زردآلو میتوانید از ارزش غذایی زیر بهرهمند شوید.
ارزش غذایی مقدار
انرژی ۳۴ کیلوکالری
کربوهیدرات ۸ گرم
پروتئین ۱ گرم
چربی ۰.۲۷ گرم
فیبر ۱.۵ گرم
ویتامین A ۸ درصد از نیاز روزانهی بدن
ویتامین C ۸ درصد از نیاز روزانهی بدن
ویتامین E ۴ درصد از نیاز روزانهی بدن
پتاسیم ۴ درصد از نیاز روزانهی بدن
افزون بر این، زردآلو منبع مناسبی از بتاکاروتن، لوتئین و زآگزانتین است که همگی آنتیاکسیدانهای قوی به شمار میروند و به مبارزه با رادیکالهای آزاد در بدن کمک میکنند. پوست زردآلو همچنین حاوی فیبر و مواد مغذی زیادی است که روی کاهش اشتها تأثیر میگذارند. در حقیقت این یکی از مهمترین خواص زردآلو برای لاغری به شمار میرود.
فیبر موجود در زردآلو به افزایش احساس سیری کمک میکند. این در حالی است که زردآلو کالری پایینی دارد و شما با مصرف آن نگران کالری دریافتی روزانهی خود نخواهید بود. البته یادتان باشد در مصرف میوههای شیرین از جمله زردآلو هم نباید زیادهروی کنید تا قند و کالری بالایی به بدنتان نرسانید.
خیلی از مردم عاشق خوردنیهای شیرین هستند و با زیادهروی در مصرف شکر وزن خود را افزایش میدهند و کار را برای کاهش وزن دشوار میکنند. در صورتی که علاقهی زیادی به شیرینیها دارید و در عین حال میخواهید غذاهای سالمتر بخورید باید به سراغ میوههای شیرین بروید و آنها را با شکر و انواع شیرینیها جایگزین کنید. این خاصیت زردآلو کمک زیادی به کسانی میکند که نمیتوانند جلوی اشتها و هوسهای ناگهانی خود را بگیرند.
اگر میخواهید وزن خود را کاهش دهید و در عین حال برنامهی غذایی لذیذ و خوشمزهای داشته باشید میتوانید از زردآلو بهعنوان دسر استفاده کنید و هر بار تنها ۲ عدد زردآلو مصرف کنید تا بدون زیادهروی از فواید این میوهی بینظیر بهرهمند شوید.
۲. سرشار از آنتیاکسیدان است
با توجه به جدول ارزش غذایی زردآلو پی میبریم این میوه یک منبع عالی برای بسیاری از آنتیاکسیدانها از جمله بتاکاروتن و ویتامینهای C و A و E است. افزون بر این، شما با مصرف زردآلو میتوانید از آنتیاکسیدانهایی به نام فلاونوئیدها بهرهمند شوید که برای پیشگیری از بیماریهایی مانند دیابت و مشکلات قلبی مفید هستند.
فلاونوئیدهای موجود در زردآلو تأثیر زیادی روی خنثی کردن رادیکالهای آزاد میگذارند. رادیکالهای آزاد ترکیبات مضری هستند که به سلولهای بدن آسیب میزنند و منجر به استرس اکسیداتیو میشوند. استرس اکسیداتیو هم یکی از عوامل اصلی افزایش وزن و بیماریهای مزمن از جمله بیماریهای قلبی به شمار میرود. پژوهشها هم نشان دادهاند مصرف زردآلو یک راهکار عالی برای تأمین آنتیاکسیدانهای مفید و مقابله با التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن خواهد بود.
۳. میتواند به بهبود سلامت چشمها کمک کند
وجود ترکیباتی مانند ویتامینهای A و E باعث میشوند خواص زردآلو شامل بهبود سلامت چشمها شود و این میوه به بینایی بهتر و درمان اختلالهای بینایی کمک کند.
ویتامین A در پیشگیری از شبکوری نقشی حیاتی ایفا میکند. شبکوری اختلالی است که به دلیل کمبود رنگدانههای روشن در چشم ایجاد میشود. ویتامین E هم که یک آنتیاکسیدان محلول در چربی است به طور مستقیم وارد چشمها میشود و میتواند از آسیبهای رادیکالهای آزاد جلوگیری کند.
خوبی دیگر زردآلو این است که با تأمین بتاکاروتن میتواند به بدن کمک کند تا ویتامین A بسازد. به معنای دیگر، بدن شما این ماده را که رنگ زرد و نارنجی زردآلو را شکل میدهد به ویتامین A تبدیل میکند و سلامت چشمها را بهبود میبخشد. جدا از این، برخی ترکیبات دیگر زردآلو که بالاتر به آنها اشاره کردیم در عدسی و شبکیهی چشمها پیدا میشوند و برای محافظت در برابر استرس اکسیداتیو مفید هستند.
۴. خواص زردآلو برای پوست
خوردن زردآلو میتواند برای پوست شما هم مفید باشد. عوامل زیادی به سلامتی پوست آسیب میزنند. برای نمونه، دلایل اصلی چین و چروک و آسیبهای پوستی شامل نور خورشید، آلودگی و دود سیگار میشوند. افزون بر این، پژوهشها نشان میدهند ارتباط مستقیمی بین قرار گرفتن در معرض پرتوی فرابنفش خورشید و آفتابسوختگی و ملانوما که یک نوع مرگبار سرطان پوست است وجود دارد.
شما با داشتن یک رژیم سالم و مناسب میتوانید تا اندازهی زیادی با برخی از این آسیبهای پوستی مقابله کنید. مصرف زردآلو که حاوی آنتیاکسیدانها و ویتامینهای C و E است کمک زیادی به حفظ سلامت پوست بدن میکند. ویتامین C با خنثی کردن رادیکالهای آزاد میتواند از پوست شما در برابر پرتوی فرابنفش و آلایندههای محیطی محافظت کند. جدا از این، ویتامین C به ساخت کلاژن کمک میکند که منجر به استحکام و انعطافپذیری پوست میشود.
شما با تأمین ویتامین C مورد نیاز بدن میتوانید از آسیبهای فرابنفش و چین و چروک جلوگیری کنید. خوبی مصرف زردآلو این است که افزون بر ویتامین C میتواند بتاکاروتن هم به بدن شما برساند و خطر آفتابسوختگی را کاهش دهد. با در نظر داشتن همهی اینها پی میبریم خوردن زردآلو یک راهکار عالی برای مراقبت از پوست در برابر خورشید و آلودگیهای محیطی است. البته شما همچنان باید از کرمهای ضدآفتاب استفاده کنید تا از سلامت پوستتان مطمئن شوید.
شما همچنین میتوانید از روغن زردآلو استفاده کنید و آن را به پوستتان بمالید. خواص روغن زردآلو شامل رفع تیرگیها و چروک پوست میشود و شما با کمک این روغن میتوانید انواع مشکلات پوست از جمله جوش سرسیاه و لکههای تیره را برطرف کنید.
۵. سلامت دستگاه گوارش را بهبود میبخشد
زردآلو سلامت دستگاه گوارش را بهبود میبخشد
یک فنجان (کموبیش ۱۶۵ گرم) زردآلو ورقهشده دارای ۳.۳ گرم فیبر است که ۸.۶ درصد از نیاز روزانهی مردان و ۱۳.۲ درصد از نیاز روزانهی زنان را برطرف میکند.
فیبرهای زردآلو محلول و نامحلول هستند. نوع محلول در آب حل میشود و کمک زیادی به بهبود دستگاه گوارش و فرآیند هضم و دفع مواد غذایی میکند. زردآلو سرشار از این نوع فیبر است و به حفظ سطح قند خون و کلسترول سالم بدن هم کمک میکند.
فیبر میتواند حرکت غذا را در مسیر دستگاه گوارش به تأخیر بیندازد تا باکتریهای مفید روده از آنها تغذیه کنند. این منجر به حفظ سلامت رودهها و دستگاه گوارش و همچنین جلوگیری از خطر افزایش وزن و چاقی میشود. شما با مصرف چند عدد زردآلو در روز بهعنوان میانوعده میتوانید بهآسانی از خواص زردآلو برای دستگاه گوارش بهرهمند شوید.
۶. زردآلو حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم است
زردآلو سرشار از پتاسیم است، مادهای معدنی که نقش یک الکترولیت را هم ایفا میکند و در بدن شما مسئول ارسال نشانهای عصبی و تنظیم انقباضهای ماهیچهها و تعادل مایعات است.
دو عدد زردآلو (کموبیش ۷۰ گرم) حاوی ۱۸۱ میلیگرم پتاسیم هستند که ۴ درصد از نیاز روزانهی بدن را شکل میدهد. از آنجایی که پتاسیم به همراه سدیم برای حفظ تعادل مایعات بدن مفید است، شما با دریافت کافی این مادهی معدنی میتوانید جلوی مشکلاتی از جمله نفخ را بگیرید و همچنین سطح فشار خون خود را تنظیم کنید.
پژوهشها هم نشان میدهند رژیمهای غذایی سرشار از پتاسیم میتوانند به طور قابل توجهای فشار خون را کاهش دهند و منجر به کاهش ۲۴ درصدی خطر سکتهی مغزی شوند.
۷. بهخوبی بدن شما را سیراب و هیدراته میکند
زردآلو مانند بیشتر میوهها سرشار از آب است و انتخاب مناسبی برای آبرسانی به بدن در نظر گرفته میشود. شما با خوردن منظم زردآلو میتوانید فشار خون خود را تنظیم کنید، دمای بدن را کنترل کنید، سلامت مفاصل را حفظ کرده و همچنین به بهبود کارکرد و ضربان قلب کمک کنید.
یک فنجان (کموبیش ۱۶۵ گرم) زردآلوی تازه و ورقهشده میتواند تقریبا دوسوم فنجان (۱۴۲ میلیلیتر) آب فراهم کند. از آنجایی که خیلی از مردم ممکن است در طول روز آب کافی ننوشند، خوردن میوههای تازه و آبدار میتواند کمک زیادی به تأمین مایعات مورد نیاز بدن کند.
شما باید با مصرف زردآلو و سایر میوهها و همچنین نوشیدن آب کافی جلوی کمآبی بدن را بگیرید، زیرا اگر بدن کمآب شود حجم خون کاهش پیدا میکند و به قلب فشار بیشتری میآید. جدا از این، آبرسانی کافی به بدن باعث میشود جریان خون بهآسانی مواد زائد را دفع کند و مواد مغذی هم بهخوبی به همهی سلولها برسد.
مصرف زردآلو پس از ورزش هم یک انتخاب مناسب برای جبران آب و الکترولیتهای از دست رفته خواهد بود و همچنین سطح انرژی شما را افزایش خواهد داد.
۸. برای سلامت کبد مفید است
برخی پژوهشها نشان دادهاند زردآلو ممکن است به محافظت از کبد هم در برابر استرس اکسیداتیو کمک کند. در دو پژوهش جانوری دیده شد موشهایی که با الکل و زردآلو تغذیه میشدند در مقایسه با موشهایی که تنها الکل دریافت میکردند دارای سطح پایینتری از آنزیمهای کبدی و نشانههای التهابی بودند.
با توجه به این پژوهشها، زردآلو به دلیل سرشار بودن از آنتیاکسیدانهای گوناگون میتواند به پیشگیری از بیماریها و آسیبهای کبدی کمک کند. با وجود این، همچنان به پژوهشهای بیشتری نیاز است تا مطمئن شویم زردآلو این فواید را برای انسانها هم به دنبال دارد یا خیر.
۹. سلامت استخوانها را تقویت میکند
زردآلو همچنین حاوی کلسیم است که منجر به رشد بهتر استخوانها میشود. افزون بر این، پتاسیم موجود در زردآلو به جذب بهتر کلسیم کمک میکند تا تراکم و استحکام استخوانهای بدن افزایش پیدا کند. برخی پژوهشها هم نشان دادهاند مصرف زردآلو میتواند برای جلوگیری از ریزش و تحلیل رفتن استخوانها مفید باشد.
۱۰. بهآسانی میتوانید آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید
فرقی ندارد بخواهید زردآلو را تازه مصرف کنید یا خشک، در هر صورت این میوه یک میانوعدهی سبک و خوشمزه به شمار میرود که همیشه در دسترس است و بدون افزودنیهای مضر میتواند طعم و رنگ متفاوتی به برنامهی غذایی شما بدهد. روشهای گوناگونی برای مصرف این میوه وجود دارند که در ادامه برخی از آنها را میبینید.
تکههای زردآلو را به گرانولا، غلات صبحانه یا آجیلها اضافه و مصرف کنید.
در طول روز چند عدد زردآلوی تازه را بهعنوان میانوعده بخورید.
میتوانید برشهای زردآلو را به ماست یا انواع سالادها اضافه کنید.
مربای زردآلو هم یک خوردنی خوشمزه و مقوی خواهد بود.
شما همچنین میتوانید این میوه را به همراه گوشت قرمز یا مرغ آبپز و مصرف کنید.
اضافه کردن زردآلو به انواع کیک و شیرینیها یکی از بهترین راهکارها برای طعمدار کردن خوراکیهای خانگی به شمار میرود.
جدا از این، شما با استفاده از زردآلو میتوانید بستنی و دسرهای یخی درست کنید یا آن را به همراه سایر میوهها مصرف کنید. مخلوط کردن زردآلو با میوههای دیگری از جمله توتفرنگی و آناناس به همراه تکههای یخ هم انتخابی عالی برای تهیهی یک نرمنوش (اسموتی) خنک و تابستانی خواهد بود.
ارزش غذایی و خواص هسته و مغز زردآلو
هستهی زردآلو ارزش غذایی بالا و خواص درمانی زیادی دارد. این هستههای کوچک حاوی ویتامین B15 و B17 و A و C و E هستند و همچنین منبع آهن، کلسیم، پروتئین، فیبر، کربوهیدرات و اسیدهای چرب ضروری و امگا ۳ به شمار میروند.
شما با مصرف هستهی زردآلو میتوانید از فواید ضدسرطانی آن بهرهمند شوید و همچنین سلامت قلب، دستگاه تنفس، دستگاه گوارش و پوست خود را بهبود ببخشید.
البته با وجود فواید بالای هستهی زردآلو، برخی پژوهشها نشان میدهند این هسته به دلیل وجود آمیگدالین (ویتامین B17) که در بدن به سیانید تبدیل میشود ممکن است برای بدن ضرر داشته باشد. سیانید یا سیانور یک مادهی کشندهی قوی است که در دوزهای بالا قطعا باعث مرگ خواهد شد. مسموم شدن توسط سیانید میتواند عوارض جانبی زیر را به دنبال داشته باشد.
سرگیجه
سردرد
تهوع و استفراغ
تپش سریع قلب
تنفس سریع
بیقراری
ضعف
سردرگمی ذهنی
ایست قلبی
تنگی نفس
کما
مرگ
بهترین کار این است که هنگام مصرف هستهی زردآلو احتیاط کرده و هرگز زیادهروی نکنید. کارشناسان پیشنهاد میکنند در روز تنها ۱ عدد مغز زردآلو بخورید و هرگز بیش از ۵ مغز مصرف نکنید.
خواص شگفتانگیز زردآلو خشک و ارزش غذایی آن
سخن پایانی
زردآلو میوهای کوچک و خوشمزه است که یک منبع غنی از ویتامینها، فیبر و آنتیاکسیدانها به شمار میرود. شما با مصرف این میوه میتوانید از فواید زیادی برای حفظ سلامت قلب، چشمها، پوست و دستگاه گوارش بهرهمند شوید.
زردآلو حجم کمی دارد و در عین حال ارزش غذایی آن بالا است. شما میتوانید زردآلو را به شیوههای مختلفی به رژیم غذایی خود اضافه و مصرف کنید. مصرف چند عدد زردآلو در طول روز یکی از بهترین میانوعدهها برای حفظ سلامتی و کاهش وزن خواهد بود. اضافه کردن این میوه به انواع سالادها و غلات صبحانه یا تهیهی کیک و شیرینیهای خانگی هم راهکار مناسبی است. البته بهتر است در مصرف این خوردنیها زیادهروی نکنید تا با خطر افزایش وزن و چاقی روبهرو نشوید.