ایرانیان مقیم بیروت منتقل شدند
روزنامه اطلاعات دوازدهم آبان ماه سال ۱۳۵۴ طی گزارشی از بازگشت ایرانیان مقیم بیروت به تهران خبر داد؛ ماجرایی که نشان میدهد بیروت ۴۹ سال پیش هم وضعیتی شبیه امروز را تجربه کرده است.
اسرائیل از شهریورماه عملیات هوایی گستردهای را در لبنان آغاز کرده است. آنگونه که در خبرها آمده است، تا کنون بیش از ۲ هزار و ۸۰۰ نفر در حملات اسرائیل کشته و نزدیک به ۱۳ هزار نفر زخمی شدهاند. ایران نیز در راستای دفاع از جبهه مقاومت در آخرین تصمیم خود اعلام کرده که آماده کمک به جنگزدگان و مصدومان لبنانی از طریق کریدور هوایی است.
اقدامات جاهطلبانه اسرائیل در خاک لبنان سابقه دیرینهای دارد و در همین ارتباط روزنامه اطلاعات ۴۹ سال قبل خبر از بازگشت ایرانیان مقیم بیروت به تهران داده بود. در سال ۵۴ و به دنبال تشدید تنش میان لبنان و اسرائیل، در شهریور ماه همان سال مردان مسلح بیروت را به آتش کشیدند و در همین گیرودار یکی از کارمندان سفارت ایران در بیروت ناپدید شد. سفارت ایران در بیروت برای اطلاع از سرنوشت کارمند خود اقداماتی انجام داد. در ادامه بحرانی شدن اوضاع در آبان ماه، سفارتخانه از تمام ایرانیان خواست که به کشور برگردند.
در بخشی از گزارش روزنامه اطلاعات در این باره آمده است: «کلیه ایرانیان مقیم بیروت و نیز اعضای خانواده دیپلماتهای ایرانی مقیم بیروت توسط یک پل هوایی که بین تهران و بیروت برقرار شد به تهران منتقل شدند.
بهدنبال بحرانی شدن بیش از حد اوضاع بیروت وزارت خارجه ایران که دائما با سفارت ایران در بیروت تماس داشت بنا به توصیه منصور قدر، سفیر ایران لبنان ایرانیان مقیم بیروت اعضای خانواده دیپلماتهای ایرانی را توسط یک پل هوایی که با هواپیماهای ایرانی که بطور دربست در اختیار گرفته بود – به تهران منتقل کرد. قبلا هم پیشبینی میشد که ایران با هنگامی که اوضاع را خطرناک تلقی نکند نسبت به انتقال ایرانیان مقیم بیروت و تعطیل سفارت اقدامی نخواهد کرد. ولی این اقدام وزارت که توسط مقامات خارجه برجسته این وزارتخانه دیشب تائید شد بهدنبال اوج وخامت اوضاع بیروت انجام گرفت.
سفارت ایران در بیروت هنوز وضع اطمینانبخشی دارد تعداد زیادی از دیپلماتهای ایرانی مقیم بیروت در سفارتخانه اقامت دارند پرچم سه رنگ ایران هنوز بر بالای سفارت ایران برافراشته است و سفیر و دیپلمات های ایرانی باوجود اغتشاش و آشوب و جنگ شدید در بیروت کماکان در محل ماموریت خود حضور دارند.
ایران با توجه به پارهای مسائل هنوز سفارت را تعطیل نکرده است ولی یک کمیته در وزارت خارجه امور مربوط به بیروت را لحظه به لحظه دنبال میکند. به نظر میرسد منصور قدر سفیر ایران در بیروت که قبلا نیز سفیر در اردن بود و با بحرانهای این منطقه آشنایی کامل و تجربه کافی دارد در مقابل تعطیل کامل سفارت مقاومت میکند.».