خواص و فواید کافئین
کافئین در بیش از شصت گیاه از جمله لوبیا قهوه، برگ های چای، کاکائو وجود دارد حدود ۹۰ درصد افراد از کافئین به شکل های مختلف استفاده می کنند. کافئین به مواد غذایی و نوشیدنی و نیز داروهای خاص برای تسکین کسالت و یا افزایش اثرات ناشی از درد اضافه می شود. اداره مواد غذایی و دارو (FDA)کافئین را هم به عنوان دارو و هم یک ماده افزودنی غذایی طبقه بندی می کند.
کافئین با تحریک سیستم عصبی مرکزی (CNS)، قلب، عضلات و مراکز کنترل فشار خون کار می کند. کافئین می تواند فشار خون را افزایش دهد، اما ممکن است در افرادی که از آن استفاده می کنند، این اثر را داشته باشد. کافئین همچنین می تواند مانند “قرص های آب” عمل کند که جریان ادرار را افزایش می دهد. اما دوباره ممکن است این تاثیر را در افرادی که به طور منظم از کافئین مصرف می کنند، نداشته باشند. همچنین، نوشیدن کافئین در طول ورزش متوسط، به احتمال زیاد باعث کمبود آب بدن می شود ؛ این مقدمه ای بود تا در این بخش از سلامت نمناک به بررسی هرچه بیشتر خواص کافئین و عوارض احتمالی آن بپردازیم.
کافئین و کاهش وزن:
کافئین ممکن است کاهش وزن را کاهش داده یا از آن جلوگیری کند، احتمالا این کار را توسط سرکوب اشتها و کاهش شدید میل به خوردن غذاهای محرک انجام می دهد بنابراین بدن گرما و انرژی بیشتری در گوارش غذا تولید می کند. محصولات کاهش وزنی که فروخته می شوند به عنوان ترموژنیک احتمالا حاوی کافئین و افدرا یا افدرین باشند.
کافئین برای هوشیاری:
۷۵ میلی گرم از کافئین می تواند توجه و هوشیاری را افزایش دهد و ۱۶۰ تا ۶۰۰ میلی گرم آن ممکن است هوشیاری ذهنی، سرعت استدلال و حافظه را ارتقا دهد.هرچند، کافئین یک جایگزین برای خواب محسوب نمی شود.
کافئین برای عملکردهای ورزشی:
کافئین می تواند باعث بهبود عملکرد فیزیکی در آستانه تحمل تمرین شود. کافئین می تواند پایداری عملکرد و ظرفیت تحمل را افزایش دهد و اعمال درک و تمرکز را کاهش دهد.گرچه تاثیرات آن در کوتاه مدت و تمرین با شدت بالا بی نتیجه می ماند.
کافئین برای عملکرد مغز:
کافئین بر روی گیرنده های آدنوزین در مغز تاثیر می گذارد. همچنین کافئین حاوی آنتی اکسیدان های پلی فنول است که اینها نیز در حالت های مختلفی عمل می کنند. مطالعات پیشنهاد می کنند که نوشیدن کافئین ممکن است به بهبود برخی از مهارت های فکری کمک کند و کند ذهنی که با افزایش سن می آید را کاهش دهد.
کافئین برای بیماری آلزایمر و پارکینسون:
تحقیقات یافته اند که مصرف کافئین در طول عمر ممکن است ریسک گسترش بیماری آلزایمر را کاهش دهد. همچنین مطالعات گزارش دادند که افراد با مصرف بالای کافئین، ریسک پایین تری از ابتلا به بیماری پارکینسون را دارند.
کافئین برای کبد و روده بزرگ:
مصرف کافئین ممکن است به آماده سازی کولون (روده بزرگ) جهت آندوسکوپی یا کولونوسکوپی به وسیله حمایت از ترشح صفرا در دیواره کولون، کمک می کند. محققین می گویند که تنقیه کافئین سطح آنتی اکسیدانی به نام کلوتاتیون را افزایش داده و آن از فرآیندهای طبیعی سم زدایی کبد حمایت می کند. گرچه شواهد کمی درباره پشتیبانی از این نظر وجود دارد. مصرف کافئین ممکن است به کاهش ریسک سیروز کبدی کمک کند و سطح پیشرفت بیماری هپاتیت C را کاهش دهد. مطالعات شهودی دریافته اند که کافئین ممکن است فواید خوبی برای افراد مبتلا به سرطان کبد داشته باشد.
استفاده از کافئین برای التهاب پلک چشم:
برخی شواهد وجود دارند که کافئین ممکن است به حفاظت از اختلالات چشمی مانند بلفارواسپاسم کمک کند. در این حالت اختلال که ناشی از عملکرد غیر طبیعی مغز است، شخص مدام چشمک می زند و عملا شخص نابینا می شود.
کافئین برای حافظه:
تحقیقات دانشگاه جان هاپکینز پیشنهاد می دهند که مقداری از کافئین بعد از جلسات یادگیری ممکن است به ارتقای حافظه بلند مدت کمک کند.
آب مروارید:
محققان دریافته اند که کافئین ممکن است به حفاظت از لایه های چشم در برابر آسیب هایی که منجر به آب مروارید می شوند، کمک کند.
کافئین مانعی برای سرطان پوست:
بعضی از دانشمندان پیشنهاد می کنند که کافئین ممکن است مانعی باشد در مقابل سرطان های پوست. چنانچه در سلامت نمناک میخوانید یک تیم پژوهشی دریافت که کافئینی که مستقیما برای پوست موش ها به کار برده شد، از آسیب های اشعه ماورای بنفش که باعث سرطان پوست می شود جلوگیری می کند.
دیگران نیز مصرف روزانه سه فنجان کافئین در طول روز را با کاهش ۲۱ درصدی ریسک گسترش بیماری کارسینوم (تقسیم غیر عادی سلول های پوست و سرایت آن به سایر اندام ها) در زنان و با کاهش ۱۰ درصدی ریسک در مردان در قیاس با افرادی که کافئین نمی نوشند، مرتبط دانسته اند.
کافئین و سنگ های کلیه:
یک مطالعه انجام شده بر روی بیش از دویست و هفده هزار شرکت کننده ارتباط بین مصرف کافئین و ریسک گسترش سنگ کلیه را بررسی کرد. افرادی که کافئین بیشتری مصرف کرده بودند، ریسک پایین تری از گسترش سنگ کلیه را داشتند.
سرطان های دهان، گلو و غیره:
در یک مطالعه انجام شده بر روی بیش از نهصد و شصت و هشت هزار مرد و زن شرکت کننده که روزانه بیش از چهار فنجان کافئین در روز می نوشیدند، یک ریسک پایین تر ۴۹ درصدی از مرگ ناشی از سرطان دهان را در قیاس با افرادی که کافئین مصرف نمی کردند را داشتند.
دیگر فواید مرتبط با سرطان:
کافئین ریسک ابتلا به سرطان های گردن رحم، پروستات و گردن را کاهش می دهد. همچنین از عود کردن دوباره سرطان سینه جلوگیری می کند.
کافئین برای افسردگی:
بعضی از تحقیقات می گویند که مصرف کافئین با افزایش وقوع علائم افسردگی در کودکان در ارتباط است. هرچند تحقیقات دیگری نیز می گویند که مصرف کافئین در بزرگسالان با کاهش وقوع افسردگی مرتبط است.
کافئین و سکته مغزی:
ننوشیدن یا کم نوشیدن کافئین با افزایش ریسک سکته مغزی در ارتباط است.
بیماری های کیسه صفرا:
نوشیدن روزانه نوشیدنی هایی که که حداقل حاوی ۴۰۰ میلی گرم کافئین هستند به نظر می آید که ریسک گسترش بیماری کیسه صفرا را کاهش می دهد. اثر آن با مقدار مصرف ارتباط دارد. مصرف روزانه ۸۰۰ میلی گرم از کافئین نیز بهترین اثر را دارد.
مصرف کافئین برای هپاتیت C:
تحقیقات دریافته اند که مصرف کافئین از قهوه با کاهش آسیب های کبد در افراد مبتلا به هپاتیت C در ارتباط است.
مصرف کافئین برای دیابت نوع ۲:
افرادی که مصرف روزانه کافئین خود را بیش از یک فنجان کاهش داده اند، ۱۷ درصد ریسک بیشتری را برای ابتلا به دیابت نوع ۲ دارند.
کافئین برای درمان سردرد میگرنی:
نوشیدن کافئین با مسکن ها مانند آسپرین و آستامینوفن برای درمان میگرن موثر است.
فواید کافئین برای سردرد ناشی از جراحی:
نوشیدن کافئین یا تزریق وریدی آن برای جلوگیری از سردرد ناشی از جراحی موثر است.
قابل مدیریت کردن مو:
در کنار استحکام دادن به محور مو، محصولات کافئینی درخشش طبیعی به موهای شما می افزاید و آنها را قابل مدیریت می کنند.
عوارض جانبی و نکات ایمنی در مورد مصرف کافئین
کافئین تقریبا برای بیشتر بزرگسالان زمانی که به صورت مناسب مصرف شود، بی خطر است اما کافئین احتمالا زمانی که برای مدت زمان زیادی و در مقادیر بالا استفاده شود خطرناک است. کافئین می تواند موجب بیخوابی، عصبانیت و بی قراری، معده تحریک پذیر، حالت تهوع و استفراغ، افزایش میزان ضربان و تنفس و دیگر عوارض جانبی شود.
کافئین می تواند اختلالات خواب را برای افراد دارای بیماری خود ایمنی بدتر کند. میزان زیادتر کافئین شاید باعث سردرد، اضطراب، تحریک، درو سینه و وزوز گوش شود.
احتیاط ها و هشدارهای خاص کافئین:
کودکان:کافئین احتمالا بی خطر است زمانی که خورده یا تزریق وریدی گردد و همچنین اگر در مقدار معمول در غذاها و نوشیدنی ها استفاده شود.
خطرات مصرف زیاد کافئین در بارداری و شیردهی:
کافئین تقریبا بی خطر است برای زنان باردار و شیرده که روزانه کمتر از ۲۰۰ میلی گرم استفاده می کنند. این تقریبا معادل یک یا دو فنجان است. مصرف مقادیر زیاد در هنگام بارداری و شیردهی احتمالا خطرناک است. مصرف زیاد کافئین در این دوران احتمال سقط و دیگر مشکلات را افزایش می دهد.
اختلالات اضطراب با مصرف کافئین:
کافئین ممکن است این شرایط را بدتر کند. با احتیاط مصرف کنید.
اختلال دو قطبی:
استفاده زیاد از کافئین می تواند این شرایط را بدتر کند. از کافئین با دقت و در مقدار کم استفاده کنید اگر اختلال دو قطبی دارید.