کرهی بادامزمینی یا کرهی بادام درختی؛ کدامیک سالمتر است؟
سالها است که کرهی بادامزمینی در بین مردم محبوبیت زیادی پیدا کرده است. اما اخیرا انواع دیگری از کرهی آجیل مثل کرهی بادام درختی هم به قفسهی فروشگاههای مواد غذایی راه پیدا کردهاند. این موضوع ممکن است این سؤال را برایتان ایجاد کند که کدامیک از کرههای آجیل سالمتر و مغذیتر هستند. چون وقتی با گزینههای متنوع روبهرو میشوید، انتخاب محصول مناسب دشوارتر میشود.
تفاوت کره بادام زمینی با کره بادام درختی
هر دو محصول تقریبا ارزش غذایی مشابهی دارند و از نظر میزان کالری برابر هستند. اما کرهی بادام درختی ویتامین، مواد معدنی و فیبر بیشتری دارد و در مقابل، کرهی بادامزمینی پروتئین بیشتری در اختیار بدن قرار میدهد. در این بخش، نگاهی دقیقتری به ویژگیهای این دو محصول میاندازیم و آنها را از جنبههای مختلف مقایسه میکنیم.
۱. کالری
فرقی ندارد که از کدام آجیل یا کرهی آجیل استفاده کنید، میزان کالری آنها به ازای هر اونس (۲۸ گرم) تقریبا یکسان است. ۲ قاشق غذاخوری کرهی بادامزمینی یا بادام درختی کمتر از ۲۰۰ کالری انرژی دارد. بنابراین اگر کالری نگرانی اصلی شما است، از این نظر بین این دو محصول تفاوت زیادی وجود ندارد. با این حال، به خاطر داشته باشید که بهطور کلی کرههای آجیل جزء غذاهای پرکالری طبقهبندی میشوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند.
۲. چربیهای سالم
تقریبا همهی آجیلها حاوی مقدار زیادی چربی هستند، اما این موضوع به معنی مضر بودن آنها نیست. چرا که نوع چربی مهمترین عاملی است که باید در نظر گرفته شود. چربیهای غیراشباع با یک پیوند دوگانه (MUFA) و چربیهای غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFA) به پیشگیری از بیماری قلبی و کنترل بهتر قند خون کمک میکنند، در حالی که چربیهای اشباع و چربیهای ترانس احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن را افزایش میدهند.
بخشی از تفاوت کره بادام زمینی با کره بادام درختی به میزان چربیهای غیراشباع آنها مربوط میشود. هر دو محصول، مقدار زیادی چربی غیراشباع دارند و حاوی مقدار کمی چربی اشباع هستند. اما یک سروینگ (۲ قاشق غذاخوری) کرهی بادام درختی در مقایسه با کرهی بادامزمینی ۲۵ درصد MUFA بیشتری دارد. چربیهای MUFA به کاهش کلسترول بد (LDL) کمک میکنند و خطر ابتلا به بیماری قلبی و سکتهی مغزی را کاهش میدهند.
از سوی دیگر، مقدار چربی اشباع در یک سروینگ کرهی بادامزمینی در مقایسه با یک سروینگ کرهی بادام درختی ۲ برابر بیشتر است. مصرف چربی اشباع در حد اعتدال مضر نیست، اما زیادهروی در دریافت آن کلسترول خون را افزایش میدهد که این میتواند به بروز بیماری قلبی-عروقی منجر شود.
۳. ویتامینها و مواد معدنی
تفاوت کره بادام زمینی با کره بادام از نظر مقدار مواد مغذی
بررسی تفاوت این دو محصول از نظر میزان ویتامین و مواد معدنی نشاندهنده برتری کرهی بادام درختی است. مقدار ویتامین E در کرهی بادام درختی سه برابر بیشتر است. ویتامین E، بهعنوان یک آنتی اکسیدان، از تشکیل پلاک در شریانها جلوگیری میکند و احتمال حملهی قلبی را کاهش میدهد.
مقدار آهن و کلسیم کرهی بادام درختی هم بهترتیب دو و هشت برابر کرهی بادامزمینی است. کلسیم از سلامت استخوانهای شما حمایت میکند و آهن برای گلبولهای قرمز خون ضروری است.
کرهی بادامزمینی فاقد ویتامین و مواد معدنی نیست. این محصول هم مقدار زیادی ویتامین E، کلسیم و آهن دارد، فقط مقدار آنها به اندازهی کرهی بادام درختی نیست. هم کرهی بادام درختی و هم کرهی بادام زمینی مقداری بیوتین (ویتامین B7)، پتاسیم، منیزیم و روی در اختیار بدن قرار میدهند.
۴. فیبر
فیبر باعث میشود سریعتر احساس سیری کنید که این ممکن است به شما در کنترل وزن کمک کند. علاوه بر این، فیبر میتواند کلسترول خون را کاهش دهد.
خوشبختانه، تمام آجیلها حاوی فیبر هستند. با این حال وقتی از تفاوت کره بادام زمینی و کره بادام درختی صحبت به میان میآید، کرهی بادام درختی فیبر بیشتری دارد. ۲ قاشق غذاخوری کرهی بادام درختی تقریبا ۳/۳ گرم فیبر دارد، در حالی که ۲ قاشق غذاخوری کرهی بادامزمینی حاوی ۱/۶ گرم فیبر است.
۵. پروتئین
کرههای آجیل منبع خوب پروتئین گیاهی هستند، اما کرهی بادامزمینی از نظر میزان پروتئین نسبت به کرهی بادام درختی برتری دارد. در یک سروینگ کرهی بادام درختی ۶/۷ گرم پروتئین و در یک سروینگ کرهی بادامزمینی ۷/۱ گرم پروتئین یافت میشود. برای مقایسه باید بگوییم که مقدار پروتئین یک عدد تخممرغ بزرگ از ۶ گرم کمی بیشتر است.
۶. قند
بهطور کلی، کرهی بادام طبیعی و کرهی بادامزمینی طبیعی هر دو قند کمی دارند. اما به بعضی از محصولات (بهخصوص کرهی بادامزمینی) قند اضافه میشود. به همین دلیل، مهم است که برچسب روی بستهبندی محصول را بخوانید و برندهای فاقد قند افزوده شده را انتخاب کنید. همچنین مراقب میزان نمک، روغن و مواد نگهدارنده یا افزودن شکلات باشید. این مواد ممکن است برای بهبود طعم یا یافت یا برای افزایش ماندگاری به محصول اضافه شوند.
۷. سایر نگرانیهای مرتبط با مصرف کرهی آجیل
گاهی اوقات، بادامزمینی میتواند به گونهای از کپک که آفلاتوکسین تولید میکند آلوده شود. آفلاتوکسین یک مادهی شیمیایی سرطانزا است. خطر آلودگی آفلاتوکسین به نحوهی نگهداری بادامزمینی بستگی دارد. این خطر در شرایط گرم و مرطوب، بهویژه در مناطق گرمسیری، افزایش مییابد.
بو دادن مقدار آفلاتوکسین را کاهش میدهد، اما آن را بهطور کامل از بین نمیبرد. حد مجاز آفلاتوکسین در بادامزمینی و سایر غذاها توسط بعضی از سازمانهای بهداشتی مشخص شده است، اما این نگرانی وجود دارد که ممکن است مقدار تعیین شده خیلی بالا باشد.
لازم نیست مصرف بادامزمینی یا کرهی آن را بهطور کامل قطع کنید. بهترین کار این است که بهصورت دورهای از انواع آجیلها و کرههای آجیل استفاده کنید. هر نوع آجیلی طعم، بافت و فواید خاص خود را دارد. از اینرو، رعایت تنوع برای سلامتی مفید است.
کلام پایانی
در مقالهی امروز تفاوت کره بادام زمینی و کره بادام درختی را بررسی کردیم و متوجه شدیم که این دو محصول تقریبا ارزش غذایی یکسانی دارند. بنابراین، در یک رژیم غذایی سالم جا برای هر دوی آنها وجود دارد. تنها نکتهی مهم این است که از خرید محصولاتی که به آنها قند، نمک یا سایر ترکیبات ناسالم اضافه شده است بپرهیزید و تنوع را در مصرف کرههای آجیل رعایت کنید.