خواص فلاونولهای کاکائو برای سلامتی
«فلاونول» که یکی از ترکیبات موجود در گیاه کاکائو است، خواص آنتیاکسیدانی و ضد التهابی دارد با این حال متخصصان تغذیه میگویند شکلات تلخ که از این گیاه تهیه میشود کالری، چربی و قند افزوده نسبتا بالایی دارد و باید در مصرف آن میانهروی کرد.
کاکائو مورد استفاده برای تهیه شکلات تلخ سرشار از «فلاونول» است که در گیاهانی مانند درخت کاکائو (محل رشد دانه کاکائو) یافت میشود.
شکلات تلخ به هر شکلاتی گفته می شود که حداقل ۵۰ درصد مواد جامد کاکائو، کره کاکائو و شکر داشته باشد. برخلاف شکلات شیری، شکلات تلخ با شیر درست نمیشود.
انسان ها از زمانی که مایاها برای اولین بار آن را در حدود ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نوشیدند، شکلات مصرف میکردند. شکلات هنوز هم امروزه یک خوراکی مفید و محبوب محسوب میشود.
شکلات تلخ دارای برخی از ترکیباتی است که فوایدی برای سلامتی دارد اما نسبتاً کالری، چربی و قند افزوده بالایی دارد و مانند بسیاری از غذاها، بهتر است آن را در حد اعتدال مصرف کنید. همچنین نسبت به شکلات شیری شکر کمتری دارد.
«فلاوان-۳-ال»های منحصر به فرد موجود در دانه های کاکائو همان چیزی است که به کاکائو خالص طعم تلخ می دهد.
متخصصان تغذیه میگویند از آنجا که فلاونول های کاکائو دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی هستند، ممکن است به موارد زیر کمک کند:
* محافظت از قلب
مطالعات جداگانه نشان داده است که شکلات تلخ ممکن است از بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری کند. به نظر می رسد شکلات تلخ دارای اثرات ضد التهابی و همچنین خواصی است که به جلوگیری از لخته شدن خون و کاهش فشار خون کمک می کند. با این حال، مطالعات بیشتری در این زمینه لازم است.
* کاهش خطر ابتلا به دیابت
تصور می شود که فلاونول های موجود در کاکائو باعث افزایش حساسیت به انسولین می شود که در دراز مدت ممکن است خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد.
* کاهش فشار خون
یک مطالعه مروری نشان داد که خوردن شکلات تلخ به کاهش فشار خون کمک می کند، هرچند در مقادیر کم. تحقیقات دیگر نشان داد که این ماده خوراکی انعطاف پذیری و عملکرد رگ های خونی را بهبود می بخشد و احتمالا از تصلب شرایین که سفتی در شریان های شما ناشی از تجمع پلاک و چربی است، جلوگیری می کند.
* بهبود بینایی
یک مطالعه کوچک نشان داد افرادی که شکلات تلخ میخوردند در مقایسه با افرادی که به جای آن شکلات شیری میخوردند، بینایی خود را به مدت دو ساعت بعد از خوردن آن بهبود میبخشند. مشخص نیست که این اثر چقدر ممکن است ادامه داشته باشد یا اینکه آیا ممکن است در دنیای واقعی موثر باشد یا خیر. با این حال، یک مطالعه کوچک مشابه اثرات یکسانی را روی بینایی ناشی از خوردن شکلات تلخ نشان نداد و از این رو انجام تحقیقات بسیار بیشتری در مورد این فایده احتمالی شکلات تلخ مورد نیاز است.