مرد «بازو طلایی» که با خون کمیاب خود جان میلیون‌ها نوزاد را نجات داد، از دنیا رفت

 مرد «بازو طلایی» که با خون کمیاب خود جان میلیون‌ها نوزاد را نجات داد، از دنیا رفت

مرد «بازو طلایی» که با خون کمیاب خود جان میلیون‌ها نوزاد را نجات داد، از دنیا رفت

از پلاسمای خون مرد «بازو طلایی» که ۱۱۰۰ مرتبه خون خود را اهدا کرده بود، در تولید داروی نجات‌بخش ایمونوگلوبولین ضد دی استفاده شد.

جیمز هریسون، مرد استرالیایی که به دلیل نجات تعداد زیادی نوزاد ازطریق اهدای خون فراوان خود، به «مرد بازو طلایی» معروف شده بود، در سن ۸۸ سالگی درگذشت. او در طول زندگی‌اش بیش از ۱۱۰۰ بار خون اهدا کرد. از پلاسمای خون او برای تولید ۲٫۴ میلیون دوز ایمونوگلوبولین ضد دی (Anti-D) استفاده شد.

به‌گزارش گاردین، خون جیمز هریسون حاوی آنتی‌بادی نادر و ارزشمندی بود و این آنتی‌بادی برای تولید داروی تزریقی Anti-D ضروری است. این دارو برای کمک به نوزادانی استفاده می‌شود که درمعرض خطر مشکلات ناشی از ناسازگاری خونی بین مادر و جنین قرار دارند.

ایمونوگلوبولین ضد دی را مادرانی دریافت می‌‌کنند که گلبول‌های قرمز خونشان فاقد آنتی‌ژن RhD است؛ بدین معنی که RhD منفی هستند. بدون داروی مذکور، نوزدان ممکن است دچار همولیتیک جنین و نوزاد (HDFN) شوند که می‌تواند کشنده باشد.

هریسون اولین بار در سال ۱۹۵۴ خون خود را اهدا کرد. گفته می‌شود او هیچ‌گاه قرار ملاقات‌های دو هفته‌ای خود را برای اهدا خون از دست نداد و هر دو هفته یک‌بار خون اهدا می‌کرد. او آخرین بار در سال ۲۰۱۸ در ۸۱ سالگی خون اهدا کرد.

هریسون در ۱۴ سالگی تحت عمل جراحی ریه قرار گرفت و خون اهدایی زیادی دریافت کرد، به همین دلیل پس از آن تصمیم گرفت خون اهدا کند.

از زمان معرفی درمان Anti-D در دهه ۱۹۶۰، مادران و نوزادان دیگر با عواقب منفی بیماری همولیتیک جنین و نوزاد مواجه نمی‌شوند. این بیماری زمانی رخ می‌دهد که گروه خونی مادر و نوزاد با هم سازگار نباشند و می‌تواند به سقط جنین، مرده‌زایی و عوارض دیگر منجر شود.

دکتر دیوید دی لیسی، پاتولوژیست و متخصص انتقال خون بازنشسته استرالیایی، می‌گوید به لطف داروی Anti-D، بیماری همولیتیک جنین و نوزاد دیگر مشکل بزرگی نیست. او می‌گوید درمان Anti-D مشابه واکسن زدن برای مقابله با ویروس‌های دیگر است، یعنی اگر این دارو به موقع به نوزاد داده شود، نوزاد محافظت و از بیماری جلوگیری می‌شود.

مشکل این‌جاست که افرادی مانند هریسون و خون او بسیار نادر هستند. به همین دلیل، در سال ۱۹۹۹، هریسون «نشان استرالیا» را دریافت کرد. تریسی ملوشپ، دختر هریسون، در بیانیه‌ای به صلیب سرخ گفت: «او بسیار افتخار می‌کرد که توانسته بود بدون هیچ هزینه یا دردی جان‌ افراد زیادی را نجات دهد.»

تریسی که خود نیز داروی Anti-D دریافت کرده بود، می‌گوید شنیدن داستان‌های خانواده‌هایی مثل خانواده‌ی ما که به دلیل مهربانی او وجود داشتند، پدرش را خوشحال می‌کرد.

استفن کورنلیسن، مدیرعامل صلیب سرخ استرالیا، گفت هریسون مردی بسیار مهربان بود که دست خود را برای کمک به کسانی که هرگز آن‌ها را نمی‌شناخت، دراز می‌کرد.

به گفته‌ی صلیب سرخ استرالیا، جذب اهداکنندگان جدید برای تهیه درمان Anti-D چالشی مداوم است. درحال‌حاضر، در کل استرالیا کمتر از ۲۰۰ نفر وجود دارند که خون حاوی این آنتی‌بادی کمیاب خود را اهدا و هر ساله به حدود ۴۵ هزار مادر و نوزاد کمک می‌کنند.

نمونه‌های خون هریسون در آزمایشگاه‌ها نیز نگهداری می‌شود. دانشمندان استرالیایی با استفاده از خون هریسون و اهداکنندگان دیگر در تلاش هستند آنتی‌بادی ضد دی را در آزمایشگاه تولید کنند. صلیب سرخ از روی علاقه این فرایند را «جیمز در شیشه» نامیده است.

هریسون در تاریخ ۱۷ فوریه درحالی که خواب بود، دنیا را ترک کرد.

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید