۷ نکته‌‌ی مهم خرید چای عالی و خوش عطر و طعم

 ۷ نکته‌‌ی مهم خرید چای عالی و خوش عطر و طعم

انواع چایی

چای یکی از محبوب‌ترین نوشیدنی‌ها در کل جهان و به خصوص ایران است. همان‌طور که می‌دانید مردم ایران حتی در گرم‌ترین روزهای سال هم از نوشیدن چای لذت می‌برند و بر این باور هستند که نوشیدن آن به خنک شدن بدن کمک می‌کند. امروزه انواع مختلفی از چای در بازار وجود دارد که اسم‌های جالب و گاها عجیبی دارند. هر کدام از این چای‌ها خواص مخصوص به خود را دارند و نوشیدن‌شان می‌تواند برای شما لذت‌بخش باشد.

خواص نوشیدن چای

چای حاوی انواع آنتی‌اکسیدان‌هاست؛ نوشیدن چای به بدن کمک می‌کند تا در برابر آلودگی‌ها و آسیب‌ها مقاوم‌تر باشد.
چای به نسبت قهوه کافئین کمتری دارد؛ این ویژگی باعث می‌شود تا شما بدون اینکه نگران تاثیرات کافئین روی سیستم عصبی باشید، آن را بنوشید.
نوشیدن چای باعث کاهش خطر حمله‌ی قلبی و سکته می‌شود؛ با توجه به نتایج یکی از مطالعات اخیر، افرادی که روزانه یک تا سه فنجان چای سبز می‌نوشند، خطر حمله‌ی قلبی حدود ۲۰ درصد و خطر سکته ۳۵ درصد در آن‌ها کاهش می‌یابد. همچنین سطح کلسترول بد‌ (LDL) در این افراد پایین‌تر است.
چای می‌تواند به کاهش وزن کمک کند؛ نوشیدن برخی چای‌ها مثل چای سبز یا چای ماچا می‌تواند به بیشتر شدن سوخت و ساز بدن کمک کند و در نتیجه به روند کاهش وزن شما کمک کند.
چای خالص کالری ندارد؛ اگر به طعم چای علاقه دارید یا رژیم خاصی دارید، از نوشیدن چای خود لذت ببرید و نگران کالری آن نباشید.
چای می‌تواند به هضم غذا کمک کند؛ نوشیدن چای و همچنین چای‌های گیاهی مثل دمنوش بابونه می‌تواند برای افراد مبتلا به سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر بسیار مفید باشد. همچنین دمنوش زنجبیل نیز می‌تواند به از بین بردن حالت تهوع کمک کند.
چای می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی کمک کند؛ مطالعات نشان می‌دهند که نوشیدن چای به سلول‌های بدن کمک می‌کند تا زودتر به اهداف خود برسند.
چای به خنک شدن بدن کمک می‌کند؛ به گفته‌ی Peter McNaughton (پروفسور فارماکولوژی و محقق در دانشگاه کمبریج) نوشیدن چای باعث می‌شود که سریع‌تر عرق کنید و زودتر خنک شوید.

 

انواع چای

چای در واقع یک کلمه‌ی چینی است که در چین و شمال هند به کار برده می‌شود و ما هم به تدریج آن را وارد زبان فارسی کرده‌ایم. انواع بسیار زیادی از چای وجود دارد که هر کدام ویژگی‌ها و خواص مخصوص به خود را دارند. هر کدام از این چای‌ها از یک‌سری ترکیبات خاص تشکیل شده‌اند که طعم منحصر به فردی به آن‌ها می‌دهد؛ برای مثال چای ارل گری ترکیبی از چای سیاه و روغن ترنج است. در ادامه برخی از انواع چای را به شما معرفی و ویژگی‌هایشان را با شما بررسی خواهیم کرد.

۱. چای سیاه (Black Tea)

 

چای سیاه به طور کلی به نسبت چای‌های دیگر اکسیده‌تر است و طعم قوی‌تری دارد. این چای از عصاره‌ی برگ Camellia sinensis به دست می‌آید. ارتقای سلامت قلب، کاهش خطر سکته‌ی مغزی، بهبود تمرکز، کاهش سطح قند خون و خطر ابتلا به سرطان برخی از فواید نوشیدن چای سیاه است.

۲. چای سبز (Green Tea)

 

چای سبز هم مانند چای سیاه از برگ و جوانه‌های گیاه Camellia sinensis تهیه می‌شود. فرآیند پژمرده شدن و اکسیداسیون هر چای باهم متفاوت است که باعث طعم، رنگ و خواص مختلف در آن‌ها می‌شود. منشا چای سبز از چین بوده و از قدیم به کشورهای دیگر آسیا صادر می‌شود. از فواید این چای می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

چای سبز سرشار از پلی‌فنول است که از بدن در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کند.
محرک‌های طبیعی موجود در این چای، از جمله کافئین، ممکن است عملکرد مغز را تقویت کند.
به افزایش متابولیسم کمک می‌کند.
بر کنترل خون اثر مفیدی دارد.
خطر انواع بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد.

 

۳. چای اولانگ (Oolong)

 

این چای از فرآیند پژمرده شدن گیاه در زیر نور قوی خورشید تشکیل می‌شود. اکسیداسیون این چای چیزی مابین چای سبز و سیاه است. مطالعات نشان می‌دهند که چای اولانگ سوزاندن چربی را تحریک می‌کند و می‌تواند تعداد کالری‌هایی که بدن شما می‌سوزاند را تا ۳.۴ درصد افزایش دهد. چای اولانگ سرشار از اسید آمینه‌ای به نام ال-تیانین است؛ این ماده می‌تواند به بهبود فعالیت مغز، کیفیت خواب بهتر و کاهش استرس و اضطراب کمک کند.

۴. چای سفید (White Tea)

 

چای سفید یکی از لطیف‌ترین انواع چای محسوب می‌شود، زیرا پروسه‌ی فرآوری آن بسیار کوتاه است. زمانی که برگ‌های گیاه چای هنوز به طور کامل باز نشده‌اند، جوانه‌ها و گل‌های سفید و ریز روی آن برداشت می‌شوند و از آن چای سفید تهیه می‌شود. این جوانه‌ها دست‌چین می‌شوند و به سرعت و با دقت زیادی باید خشک شوند تا زمانی برای اکسید شدن نداشته باشند. این روند باعث می‌شود که این چای بسیار ظریف و لطیف باشد.

چای سفید سرشار از آنتی‌اکسیدان بوده، می‌تواند به کاهش وزن و سلامت دندان‌ها در برابر باکتری کمک کند. نوشیدن این چای می‌تواند از بروز مشکلاتی مثل بیماری‌های قلبی، پوکی استخوان و سرطان جلوگیری کند و همچنین خطر مقاومت به انسولین را کاهش دهد.

۵. چای گیاهی (Herbal Tea)

 

چای یا همان دمنوش‌های گیاهی که به عنوان عرقیات گیاهی هم شناخته می‌شوند از دم کردن یا جوشاندن گیاهان، ادویه‌ها یا سایر مواد گیاهی در آب جوش تهیه می‌شوند. دمنوش‌های گیاهی در طب سنتی و گیاهی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند و معمولا به بهبود کارکرد بدن کمک می‌کنند و خواصی از جمله آرام کردن اعصاب، افزایش سیستم ایمنی بدن، بهبود خواب، خواص ضدالتهابی، کمک به بهبود درد و… دارند.

۶. چای رویبوس (Rooibos Tea)

 

رویبوس یا Aspalathus linearis یک عضو جارو مانند از خانواده‌ی گیاه Fabaceae است که در آفریقای جنوبی رشد می‌کند. از برگ‌های این گیاه دمنوش رویبوس یا چای قرمز تهیه می‌شود. نوشیدن این چای می‌تواند به بهبود فشار خون و گردش خون کمک کند، کلسترول خوب را افزایش دهد، آلرژی را تسکین دهد و به داشتن پوست و مویی سالم‌تر کمک کند.

۷. چای ماچا (Matcha Tea)

 

چای ماچا این روزها طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده است. ماچا در واقع پودر ریز آسیاب شده از برگ‌های چای سبز است که به طور خاص در آسیای شرقی تولید می‌شود. گیاه چای سبز برای تولید ماچا باید به مدت ۳ تا ۴هفته در سایه استراحت کند. در فرآیند تولید ساقه‌ها و رگ‌برگ‌های گیاه از حذف می‌شوند.

از پودر ماچا برای درست کردن قهوه (لاته‌ی ماچا) و دسر هم استفاده می‌شود. از خواص آن می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

آنتی‌اکسیدان بالایی دارد.
به بهبود عملکرد کبد کمک می‌کند.
عملکرد مغز را تقویت می‌کند.
از بیماری‌های قلبی و سرطان جلوگیری می‌کند.
به کاهش وزن کمک می‌کند.

۸. چای زرد (Yellow Tea)

 

چای زرد یا huangcha چینی نوعی چای کمیاب و گران‌قیمت است. فرآیند تولید چای زرد کمی مشابه با چای سبز است، اما پروسه‌ی خشک کردن برگ‌های گیاه آن کمی متفاوت بوده که باعث می‌شود کمی زرد رنگ شوند.

این چای از قلب محافظت، فشار خون را کاهش، از معده محافظت و از التهاب آن جلوگیری می‌کند. همچنین نوشیدن چای زرد به کاهش وزن و بهبود مشکل کبد چرب نیز کمک کند.

۹. چای ارل گری (Earl Grey)

 

چای ارل گری در واقع چای نیست و یک نوع چای طعم‌دار شده است. هر کدام از انواع چای می‌تواند با افزودنی‌های مختلف مصنوعی و طبیعی یا انواع گل و گیاه ترکیب شود و یک چای طعم‌دار ایجاد شود. ارل گری یکی از شناخته‌شده‌ترین چای‌های طعم‌دار در جهان است و ریشه‌ی آن از بریتانیا است.

پایه‌ی ارل گری چای سیاه است که با روغن پوست ترنج ترکیب شده است. ترنج یکی از مرکبات است که ظاهر و طعمی شبیه به پرتقال، لیمو و گریپ‌فروت دارد.

۱۰. چای دارجلینگ (Darjeeling tea)

 

این چای از گیاه Camellia sinensis تولید می‌شود که در منطقه‌ی Darjeeling در غرب بنگال هند رشد و پرورش داده می‌شود. این چای به شامپاین چای‌ها معروف است که طعم بسیار متفاوتی دارد و شبیه به انگور مسقط است. این چای خواص ضدالتهابی داشته و انواع آنتی‌اکسیدان‌هاست و برای سلامت قلب، دندان‌ها و معده مفید است.

۱۱. چای پوئر (Pu’er Tea)

 

چای پوئر نوعی چای تخمیر شده است که به طور سنتی در استان Yunnan چین رشد و پرورش داده می‌شود. تخمیر منظور همان تخمیر میکروبی است که بعد از فرآیند خشک شدن برگ‌های گیاه انجام می‌شود. نوشیدن این چای به کاهش وزن، کاهش استرس و جلوگیری از بیماری‌هایی مثل سرطان کمک کرده و در سلامت استخوان‌ها نیز تاثیر دارد.

۱۲. چای هیبیسکوس (Hibiscus Tea)

 

چای هیبیسکوس یا چای ترش در واقع نوعی چای گیاهی است که هم به صورت سرد و هم گرم طرفدار دارد. این چای از کاس‌برگ‌های گل زرشکی یا بنفش گل roselle تهیه می‌شود. این چای طعمی شبیه به توت دارد. این چای حاوی آنتی‌اکسیدان بوده و خواص ضدالتهابی دارد؛ نوشیدن آن به کاهش فشار خون و کلسترول و بهبود کبد کمک می‌کند.

 

۱۳. چای ماته (Mate Tea)

 

ماته یا مته یک دمنوش گیاهی سنتی در آمریکای جنوبی است که طعمی بسیار قوی و سرشار از کافئین دارد. نوشیدن این چای می‌تواند به افزایش سوخت و ساز بدن، بهبود تمرکز ذهنی، بهبود فعالیت بدنی، کاهش وزن و کاهش قند خون کمک کند.

۱۴. چای ماسالا (Masala chai)

 

چای ماسالا یک نوشیدنی هندی است که در آسیای جنوبی طرفداران بسیار زیادی دارد. ماسالا در واقع ترکیبی از چند ادویه‌ی هندی است و این چای از دم کردن چای سیاه با شیر و آب تهیه شده و به آن شکر اضافه می‌شود. این چای طعم گرمی دارد و نوشیدن آن به تقویت سیستم ایمنی و درمان و پیشگیری از بیماری‌ها کمک می‌کند.

چای کرک نیز یکی دیگر از چای‌های سنتی که شباهت‌های زیادی با چای ماسالا دارد. هردوی این چای‌ها ریشه در آسیای جنوبی دارند، اما به مرور در جهان محبوب شدند و به همین دلیل امروزه چای کرک یکی از پرطرفدارترین چای‌ها در کشورهای عربی به شمار می‌رود.

 

۱۵. چای ایرانی

 

عجیب بود اگر در لیست چای‌ها، چای ایرانی را نمی‌گفتیم. محبوب‌ترین چای ایرانی مستقیما از شمال کشور و در فصل‌های بهار، تابستان و پاییز تولید می‌شوند. مزیت چای ایرانی این است که با ذائقه‌ی همه‌ی ما سازگار است و عطر و طعم دلنشینی دارد. همچنین چای ایرانی مزه‌ی گس و رنگ جذابی هم دارد.
نکاتی که برای خرید چای باید به آن توجه کنید

نکات مهم در هنگام خرید چای

۱. به نوع چای دقت کنید

همه‌ی چای‌ها از گیاه Camellia sinensis به دست می‌آیند و به ۵ دسته‌ی سفید، سبز، اولانگ، سیاه یا پوئر تقسیم می‌شوند. تفاوت اصلی بین همه‌ی این چای‌ها در درجه‌ی اکسید شدن برگ‌های گیاه است.

هرچه‌قدر برگ گیاه بیشتر اکسید شود، رنگ آن هم تیره‌تر خواهد شد؛ به همین ترتیب می‌توان گفت که چای سفید و چای سبز کمترین اکسیداسیون را دارند، اما برای تولید چای سیاه برگ‌های گیاه باید کاملا خشک و اکسیده شوند. چای پوئر علاوه بر اکسیدن شدن، فرآیند تخمیر را هم طی می‌کند.

۲. آیا به دنبال چای هستید یا دمنوش؟

قبل از خرید چای باید ابتدا مشخص کنید که دقیقا به دنبال چه چیزی هستید؛ دمنوش‌ها در زیرمجموعه‌ی چای قرار می‌گیرند، اما در واقع یک نوشیدنی گیاهی تهیه شده از گیاهان مختلف محسوب می‌شوند.

۳. کافئین‌دار یا بدون کافئین؟

به طور طبیعی چای حاوی کافئین است؛ اما برخی مدل‌های چای طی فرآیندی که شامل آب، اتیل استات یا کربن دی اکسید می‌شود، کافئین خود را از دست می‌دهد. چای‌های بدون کافئین مقداری از طعم و مزه‌ی خود را هم در کنار کافئین از دست می‌دهند.

۴. حضوری یا آنلاین؟

خرید آنلاین بسیار راحت است، اما در خرید حضوری شما می‌توانید آن‌ها را نگاه کنید، بو کنید یا حتی در برخی فروشگاه‌ها تست کنید. اگر از برند و مدلی که می‌خواهید مطمئن هستید، خرید آنلاین می‌تواند سریع‌تر و راحت‌تر باشد. در هر صورت مطمئن شوید که از یک فروشگاه معتبر خرید می‌کنید. اگر آنلاین خرید می‌کنید، سایت فروشگاه باید شامل عکس محصول و توضیحات مربوط به آن باشد و شما بتوانید نظرات کاربران را هم مشاهده کنید.

۵. کم‌کم شروع کنید

اگر می‌خواهید یک مدل جدید از چای را امتحان کنید، بهتر است مقدار کمی از آن را خریداری کنید. اگر فروشگاهی که از آن خرید می‌کنید تست ندارد، در حد ۵۰-۱۰۰ گرم از چای را بخرید و امتحان کنید؛ اگر طعم آن را دوست داشتید، می‌توانید دوباره مقدار بیشتری از آن را بخرید.

۶. به بسته‌بندی چای دقت کنید

چای به نور علاقه‌ای ندارد و به همین دلیل بسیاری از چای‌ها در قوطی‌های فلزی عرضه می‌شوند. حتی اگر برای نگهداری چای از قوطی پلاستیکی استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که درب آن را به خوبی می‌بندید و در یک فضای تاریک، خشک، تمیز و دور از رطوبت قرار می‌دهید.

۷. به نحوه‌ی درست کردن چای دقت کنید

هر چای ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد و علاوه بر آن مهم است که آن را درست دم کنید تا طعم دقیقی داشته باشد و بتوانید از آن لذت ببرید. مقدار آب، مقدار چای، دمای آب و زمان دم کردن آن در طعم نهایی چای آماده شده تاثیر خواهد داشت.

 

 

 

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید