۷ مهارت ضروری که هر دانش‌آموزی به آن‌ها نیاز دارد

 ۷ مهارت ضروری که هر دانش‌آموزی به آن‌ها نیاز دارد

مهارتهای دانش آموزی

دانش‌آموزان برای پیشرفت به مهارت‌های مختلفی نیاز دارند. کودکانی که مهارت‌های ضروری زندگی را کسب کرده‌اند، باانگیزه، انعطاف‌پذیر، با اعتماد به نفس و موفق هستند. شما به‌عنوان پدر و مادر می‌توانید با آموزش مهارت‌های ضروری به فرزندتان، زمینه را برای تبدیل شدن او به یک بزرگسال موفق فراهم کنید.

 

مهم‌ترین مهارت‌های دانش‌آموزان موفق چیست؟

دانش‌آموزان برای کسب موفقیت به مهارت‌های زیر نیاز دارند:

۱. اعتماد به نفس

از اعتماد به نفس می‌توان به‌عنوان یکی از ضروری‌ترین مهارت های دانش آموزان نام برد. مردم اغلب بر این باورند که عزت نفس همان اعتماد به نفس است. اما در حقیقت، این ۲ مفهوم با یکدیگر متفاوت هستند. عزت نفس به این معنی است که چطور درباره‌ی خودتان فکر می‌کنید، چقدر خودتان را لایق احترام می‌دانید و چگونه با جهان تعامل می‌کنید، در حالی که اعتماد به نفس باور شما را نسبت به توانایی‌هایتان می‌سنجد.

شواهد کمی وجود دارد که نشان می‌دهد عزت نفس بالا به شادی یا موفقیت تحصیلی منجر می‌شود. با این حال، مطالعات نشان داده‌اند که کودکان با اعتماد به نفس بالا از نظر تحصیلی عملکرد بهتری دارند. کودکانی که اعتماد به نفس بالایی دارند، نمرات خود را نتیجه‌ی توانایی و تلاش‌شان می‌دانند. شما می‌توانید با استفاده از راهکارهای زیر اعتماد به نفس را در فرزندتان تقویت کنید:

سعی کنید خودتان اعتماد به نفس بالایی داشته باشید تا او از شما الگوبرداری کند.
وقتی اشتباهی رخ می‌دهد، ناراحت و مضطرب نشوید.
کودک را به امتحان کردن چیزهای جدید تشویق کنید.
گاهی اوقات، به کودک اجازه دهید شکست بخورد.
از تلاش فرزندتان قدردانی کنید.

۲. همدلی

مهارت همدلی در کودکان

همدلی به این معنی است که خود را در موقعیت دیگران قرار دهید و احساسات آن‌ها را درک کنید. همدلی به ایجاد و حفظ دوستی‌ها و روابط سالم کمک می‌کند، تعارض‌ها و سوء تفاهم‌ها را کاهش می‌دهد و شانس موفقیت را در زندگی بالا می‌برد. مانند سایر مهارت های دانش آموزان موفق، مهارت همدلی را هم می‌توان به کودکان آموزش داد. در ادامه چند راهکار عالی برای آموزش همدلی به کودکان آورده شده است:

الگوی خوبی باشید؛ هر مهارت جدیدی را که می‌خواهید به فرزند خود آموزش دهید، سعی کنید خودتان الگوی او باشید. این موضوع اهمیت زیادی دارد، چون به کودک کمک می‌کند که بفهمد همدلی چیست، چگونه به نظر می‌رسد و با چه احساسی همراه است. زمانی آموزش یک مهارت جدید به کودک آسان‌تر می‌شود که خودتان بر آن مسلط باشید.
درباره‌ی احساسات مختلف صحبت کنید؛ صحبت آزادانه و واضح درباره‌ی احساسات ضروری است. احساسات کودک را نادیده نگیرید یا آن‌ها را سرکوب نکنید. به فرزندتان بگویید که همه‌ی احساسات قابل قبول هستند و مورد استقبال قرار می‌گیرند. او باید بیاموزد که چگونه احساسات خود را به روش سالم و از طریق بحث و تفکر مدیریت کند.
در خانه یا جامعه به دیگران کمک کنید؛ یاری کردن دیگران مهربانی و همدلی را در کودک افزایش می‌دهد. همچنین او را قادر سازد تا با افراد با پیشینه‌ها، سنین و شرایط مختلف ارتباط برقرار کند. برقراری ارتباط با افراد مختلف به کودک کمک می‌کند که راحت‌تر همدلی خود را به مردم نشان دهد.
رفتار همدلانه را تحسین کنید؛ وقتی فرزندتان نسبت به دیگران همدلی نشان می دهد، بلافاصله آن رفتار را تحسین کنید. این باعث می‌شود کودک در آینده مجددا این رفتار را از خود نشان دهد.

 

۳. خودکنترلی (خویشتن‌داری)

به توانایی تنظیم و تغییر واکنش‌ها به منظور اجتناب از رفتارهای نامطلوب و مقاومت در برابر رفتارهای ناخواسته، «خودکنترلی» می‌گویند. خودکنترلی به افراد در برنامه‌ریزی کردن و رسیدن به اهداف کمک می‌کند و در عین حال باعث کاهش استرس و افزایش بهزیستی می‌شود. به همین دلیل، دانش‌آموزانی که می‌توانند احساسات و رفتارهای خود را کنترل کنند، در مدرسه عملکرد بهتری دارند. شما با استفاده از تکنیک‌های زیر می‌توانید این مهارت مهم را به فرزندتان آموزش دهید:

به کودک کمک کنید از وسوسه‌ها دوری کند.
به خودکنترلی و خویشتن‌داری کودک پاداش بدهید.
کودک را به برنامه‌ریزی کردن تشویق کنید.
بازی‌هایی انجام دهید که کودک بتواند خودکنترلی را تمرین کنید.
برای استقلال کودک ارزش قائل باشید.

۴. شرافت و رعایت اصول اخلاقی

شرافت به این معنی است که حتی هنگام مواجهه با موقعیت‌های دشوار به اصول اخلاقی پایبند باشید، تصمیم‌های اخلاقی بگیرید و از دستورالعمل‌ها پیروی کنید. این مهارت مجموعه‌ای از باورها، ظرفیت‌ها، نگرش‌ها و مهارت‌های آموخته‌شده است که یک قطب‌نمای اخلاقی ایجاد می‌کند تا کودک از آن برای پیدا کردن کار درست استفاده کند. این ویژگی با صداقت، انصاف و مسؤولیت‌پذیری مرتبط است و به همین دلیل به موفقیت تحصیلی دانش‌آموزان کمک می‌کند.

۵. کنجکاوی

کنجکاوی کودکان

کنجکاوی از مهم‌ترین مهارت های دانش آموزان موفق محسوب می‌شود. کنجکاوی به معنی میل شدید به یادگیری یا دانستن چیزی است. کودکان به‌طور طبیعی کنجکاو هستند و می‌خواهند همه چیز را درباره‌ی دنیای اطراف خود بدانند. فرصت دادن به کودکان برای کنجکاوی و کشف محیط باعث رشد و تقویت بهزیستی آن‌ها می‌شود.

کنجکاوی عنصر مهم یادگیری است و به کودکان در تصمیم‌گیری و هدایت بحث‌ها یا مشاجره‌ها کمک می‌کند. کودکان کنجکاو برای کسب دانش به دنبال پاسخ سوالات خود می‌روند و احتمالا از چالش‌ها و تجربیات جدید استقبال می‌کنند. از این‌رو، بیشتر احتمال دارد که اطلاعات را یاد بگیرند و حفظ کنند و در مدرسه عملکرد بهتری داشته باشند. شما می‌توانید با تشویق فرزندتان به سوال پرسیدن به افزایش کنجکاوی او کمک کنید.

 

۶. پشتکار

به توانایی ادامه دادن کارها در شرایط سخت «پشتکار» می‌گویند. بدون پشتکار نمی‌توان کاری را به پایان رساند یا آن را به‌خوبی انجام داد. کسب این مهارت حیاتی ممکن است برای بسیاری از دانش‌آموزان چالش‌برانگیز باشد. چرا که اشتباهات و شکست‌ها می‌توانند آن‌ها را ناامید کنند و از موفقیت باز دارند. از راهکارهای زیر برای آموزش پشتکار به فرزندتان استفاده کنید:

خودگویی مثبت و ذهن‌آگاهی را تشویق کنید.
تلاش او را تحسین کنید، نه هوش او را.
از او بخواهید که اشتباهات خود را تجزیه و تحلیل کند.
به او فرصت مبارزه بدهید.

۷. خوش‌بینی

خوش‌بینی از مهارت های دانش آموزان موفق است. دانستن تفاوت بدبینی و خوش‌بینی به دانش‌آموزان کمک می‌کند که واکنش خود را نسبت به چالش‌ها بهبود بخشند. خوش‌بینی یک ذهنیت سالم است که باعث می‌شود به جای نیمه‌ی خالی لیوان به نیمه‌ی پر آن نگاه کنید. تکنیک‌های مختلفی برای افزایش ذهنیت خوش‌بینانه وجود دارد. در ادامه به بعضی از این تکنیک‌ها اشاره می‌کنیم:

از کودک بخواهید که به رویدادهای مثبت توجه کند.
سعی کنید ذهن کودک را طوری پرورش دهید که باور کند می‌تواند اتفاق‌های خوبی را در زندگی خود رقم بزند.
هنگامی که کودک اشتباه می‌کند، او را سرزنش نکنید.
هنگامی که اتفاق خوبی می‌افتد، به آن اهمیت دهید.
به کودک یادآوری کنید که ناکامی‌ها موقتی هستند.
سعی کنید خودتان خوش‌بین باشید. کودک می‌تواند این خصوصیت را در شما تشخیص دهد.

 

 

کلام پایانی

در دنیای پیچیده‌ی امروز، بهره‌ی هوشی به‌تنهایی نمی‌تواند به موفقیت دانش‌آموزان کمک کند. دانش‌آموزان برای کسب موفقیت در مدرسه و داشتن زندگی رضایت‌بخش به مهارت‌های مختلف نیاز دارند. شما با تقویت اعتماد به نفس، همدلی، خودکنترلی و سایر مهارت‌های ضروری در فرزندتان می‌توانید او را برای چالش‌ها و فرصت‌های پیش‌رو آماده کنید.

Nic

Related post

دیدگاهتان را بنویسید